Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Απαντήσεις στα θέματα Φυσικής κατεύθυνσης.

















Το δέκα "πιάνεται" εύκολα, αλλά για βαθμούς πάνω απο 17 τα πράγματα ζορίζουν.

Υποθέτω, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στη σχεδίαση του στιγμιότυπου του κύματος.

Το 4ο θέμα καλό σαν ιδέα, αλλά κάτι παρόμοιο στο επίσημο σχολικό βιβλίο δεν νομίζω.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι λύσεις στις τρεις εικονιζόμενες σελίδες είναι ενδεικτικές, γράφτηκαν πρόχειρα (το 3ο και 4ο θέμα μεταξύ 11 και 11.30 της Δευτέρας) για να ελέγξω τα αντακλαστικά μου.
Δεν μπορείς να εκφέρεις γνώμη για ένα φαγητό, αν δεν το δοκιμάσεις πρώτα, ή δεν μπορείς να πεις σε κάποιον που σε ρωτά για ένα επαρχιακό χωμάτινο δρόμο σε τι κατάσταση βρίσκεται, αν δεν τον έχεις διαβεί πρόσφατα.
Έλεγε ένας μαθηματικός φροντιστής: Άσκηση που δεν μπορεί να λύσει (και να γράψει) ένας καθηγητής σε 15 λεπτά, δεν κάνει για μαθητές.
Ασφαλώς υπάρχουν και άλλες λύσεις για το 2γ (ανάξιο λόγου) και για το 4ο της διπλής τροχαλίας.
Έμαθα στο μεταξύ τι εξυπηρετεί η διπλή τροχαλία (εκτός του να ταλαιπωρεί μαθητές/τριες - καθηγητές/τριες) χρησιμεύει στη μετάδοση της κίνησης από ένα κινητήρα, ώστε αλλού να τυλίγεται το νήμα ή ο ιμάντας της κίνησης και αλλού το νήμα που ανεβάζει τον κουβά με τα υλικά.
Απαντήσεις από το Φρονιστήριο Πολύτροπο.

Απαντήσεις από το Φροντιστήριο Όριον.

Απαντήσεις από το Φροντιστήριο Πουκαμισάς

Βατά τα θέματα της Φυσικής Ελευθεροτυπία

2 σχόλια:

Miltos είπε...

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Θέματα με ορθή διατύπωση και σαφήνεια κλιμακωτής διαβάθμισης, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη μαθηματική ικανότητα.

Τα θέματα 1ο και 2ο καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ύλης και απευθύνονται στην πλειονότητα των μαθητών.

Το θέμα 3ο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία με μόνη επισήμανση ότι το διάγραμμα χρειαζόταν περισσότερη μαθηματική προσέγγιση.

Ιδιαίτερα το 4ο θέμα απαιτεί σε βάθος κατανόηση φυσικών εννοιών και είναι αυτό που θα κάνει τη διάκριση των ουσιαστικά διαβασμένων.

N. είπε...

...και το έλεγα σε παλαιότερη χάριν-γούστου-ανάρτησή μου (δες http://nikosblogout.blogspot.com/2009/04/blog-post_13.html) ότι οι διπλές τροχαλίες είναι ...εκτός!Το εκτενές ρεπορτάζ για τα πλην των θεμάτων Φυσικής,ως είθιστε συν δε θα υπάρξουν,θα το διάβασες πιστεύω,λ.χ. στο http://dmargaris2.blogspot.com/2009/05/2009_25.html Κι έπεται συνέχεια.