Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

Η συνεχής τάση, το ομογενές ηλεκτρικό πεδίο, το εκκρεμές, η εναλλασσόμενη τάση.

Στη γυάλινη λεκάνη με τα δυο ηλεκτρόδια παράγεται ομογενές ηλεκτρικό πεδίο. Τα ηλεκτρόδια είναι συνδεμένα με διπλή μπαταρία. Τα δυναμικά των ηλεκτροδίων ως προς το μέσον των δύο μπαταριών είναι 4,5V -4,5V. Η χάλκινη αιχμή της μολυβένιας σφαίρας χαράσσει την επιφάνεια του νερού. Η τάση μεταξύ της αιχμής και της ενδιάμεσης λήψης των μπαταριών είναι εναλλασσόμενη με μικρή συχνότητα όπως φαίνεται και στον παλμογράφο. Έχουμε με άλλα λόγια μετατροπή της συνεχούς τάσης σε εναλλασόμενη χαμηλής συχνότητας. Το πείραμα σε power point αναλυτικά.

4 σχόλια:

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Μιλτόνιε, πολύ ξύπνια ιδέα, δεν ξέρω αν παρουσιάζει δυσκολίες, αλλά φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει εύκολα. Σε ποια διδασκαλία θα μπορούσε να γίνει αυτό το πείραμα;

Miltos είπε...

Συνδέεται με την πειραματική δραστηριότητα της Β' Λυκείου γενικής παιδείας "αποτύπωση σισθητοποίηση ηλεκτρικού πεδίου"
Στα εργαστήρια ΦΕ των σχολείων υπάρχουν τα σχεικά 8 βαλιτσάκια. Συνδυάζεται ακόμη με το εκκρεμές, την περίοδο ταλάντωσης που ισούται με την περίοδο ταλάντωσης της κηλίδας στον παλμογράφο,με την εναλλασσόμενη τάση και την επίδειξη λειτουργίας του Ηλ.Παλμ. στη Β κατεύθυνσης. Τα ηλεκτρόδια είανι από τενεκέ (αγάνωτο που έλεγε και ο Βαγγέλης) Τώρα να πω ότι το πείραμ υπαρχει σε κάποιο Physics Teacher (προ 30ετίας) Το είχα παρουσιάσει προ 25ετίας σε κάποιο σεμινάριο. Στα τόσα χρόνια που μεσολάβησαν δεν το είδα κάπου ελληνικά γραμμένο και είπα κρίμα να πάει χαμένο

Xrysostomos είπε...

Κι εμένα μου αρέσει.

Θετικό στη διαπραγμάτευση: ο διαχωρισμός σε "αφηρημένο" και "χειροπιαστό", τον οποίο θεωρώ κρίσιμο σε κάε διδασκαλία φυσικής.

Αρνητικό, η συνοπτική περιγραφή του φύλλου εργασίας (miltonie αν το έχεις αναρτησε το, θα βοηθήσει)

Miltos είπε...

Χρυσόστομε δεν έχω έτοιμα αυτή τη στιγμά φύλλα εργασίας. Οι πειραματικές δραστηριότητες με ετικέτα "πείραμα σε p.p" και όσες θα ακολουθήσουν περιγράφονται πιο αναλυτικά στην ανάρτηση "εργασία συνεδρίου". Ως νεφώτιστος στις νέες τεχνολογίες χάρηκα πιο πολύ το πείραμα σε pp παρά το ίδιο το πείραμα. Αν μάλιστα ληφθεί (και αποθηκευθει)αυτούσιο το p.p.από το slideshare και ειδωθεί σε προβολή παρουσίασης που τα βελάκια οι τιμές και τα σχόλια πέφτουν διαδοχικά τολμώ να πω αντικαθιστά το πείραμα σε ώρα ανάγκης) Βλέπω ότι παρόμοια σε pp μπορούν να περιγραφούν πειράματα Χημείας, που και από αυτά έχει το κελλάρι.
Μόνο υγεία και διάθεση να υπάρχει. (Τραγούδια Νίκο μ', ένα σωρό, ένα σακί έχω γιομάτο, αν κάνω Κούλα μ' και τα πω, μας πιάνει τ' άλλο το Σαββάτο, που τραγουδά ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γρηγόρης Καψάλης)