Κυριακή, 24 Μαΐου 2009

Που θα πάει το λθάρ;

Γύρω στο 1918 τα ιστορούμενα......
...Στυγνή και σχολαστική η συμπεριφορά των καθηγητών μας, σκληρή και η δική μας, και σ΄όποιον καθηγητή μας περνούσε τον σταυρώναμε κυριολεκτικά.
Ο καθηγητής μας των Φυσικών Λειβαδέας ρωτάει, ποιός από μας κάθεται κοντά στη λίμνη, να του φέρει ένα βάτραχο, θέλει να κάνει το πείραμα του Γαλβάνη. Αναλαβαίνει ο Βασίλης ο Λιούμπος. Λέμε στο Βασίλη να φέρει όχι ένα αλλά δέκα βατράχους, δεμένους όλους από το ένα πόδι. Τους αποθέτει πάνω στο γραφείο του.
-Ευχαριστώ, παιδάκι μου, και πάει να τους λύσει.
Λασκάρει όμως τη θηλιά και πηδάνε όλοι στο πάτωμα και τρυπώνουν κάτω από τα θρανία. Πάει το μάθημα, όλη την ωρα κυνηγούσαμε τους βατράχους.
Ήταν καλόψυχος ο γεροντάκος κι όποιος μαθητής τον ρωτούσε να του λύσει επιστημονικές ερωτήσεις, έπαιρνε άριστα για το ενδιαφέρον του.

Ο συμμαθητής μας ο Σγούρος είχε κακούς βαθμούς και μας λέει μια μέρα:
-Πέστε μου, βρε παιδιά, να τον ρωτήσω κι εγώ κάτι, να πάρω κάνα καλό βαθμό.
-Για ρώτησέ τον: Αν τρυπήσουμε τη γή πέρα πέρα και ρίξουμ΄από δώ ένα λθάρ, που θα πάει;
Τον ρώτησε στο άλλο μάθημα.

Εδώ ο γεροντάκος σάστισε, οι γνώσεις του δεν τον βοηθούσαν.
Κάνει τον θυμωμένο και του λέει:
- Όπου θέλει θα πάει, ωρέ, τι σε μέλλει εσένα;

Χάχανα και άλλο μηδέν ο Σγούρος....

(από το βιβλίο του Πέτρου Αποστολίδη <όσα θυμάμαι 1900-1969>
Εκδόσεις Κέδρος 1983)

1 σχόλιο:

miltonios είπε...

Προκειμένου να εξασφαλίσουμε γρήγορη και οικονομική επικοινωνία μεταξύ δύο πόλεων Α και Β σκεφτήκαμε να ανοίξουμε μία υπόγεια ευθύγραμμη σήραγγα που να ενώνει αυτές τις πόλεις. Αν στη σήραγγα αυτή βάλουμε ένα τραίνο που θα μπορεί να κινείται λόγω του βάρους του χωρίς τριβές, να αποδείξετε ότι καθώς θα κινείται από τη μία πόλη στην άλλη θα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση και υπολογίσετε την περίοδο της. Πόση θα είναι η περίοδος αν η σήραγγα περνά από το κέντρο Ο της Γης;
Θεωρήστε γνωστό ότι ένα σώμα μάζας m στο εσωτερικό της Γης και σε απόσταση r από το κέντρο της δέχεται κεντρική βαρυτική δύναμη μέτρου όπου Μ΄ η μάζα της Γης που περιέχεται στη σφαίρα κέντρου Ο και ακτίνας r. Δίνονται η ακτίνα R και η μάζα Μ της Γης.
Δεχθείτε ότι η Γη είναι στερεή και ομογενής σφαίρα.