Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Επιστολή του Βουλευτού ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Μιχάλη Παντούλα, προς τον Πρύτανη του Ε. Μετσόβιου Π.


Προς: Τον Πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Κων. Μουτζούρη

Κύριε Πρύτανη,
Σε συνέχεια της παρέμβασής μου κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πρώτου έτους του εκεί λειτουργούντος Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της μετέπειτα συνομιλίας που είχα μαζί σας, επιτρέψτε μου να σας θέσω και γραπτώς τις απόψεις μου για το θέμα της απόδοσης στην αγγλική γλώσσα της επίσημης ονομασίας του Ιδρύματός σας.
Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα του, το Ίδρυμα του οποίου έχετε την τιμή να προΐστασθε ονομάστηκε “Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο” προς τιμή των μεγάλων ευεργετών του, γενέτειρα των οποίων υπήρξε το Μέτσοβο.
Κατά έναν παράδοξο, όμως, τρόπο στον τίτλο, που αυτό χρησιμοποιεί διεθνώς, δεν υπάρχει η λέξη “Μετσόβιο”. Η διεθνής ονομασία του είναι “National Technical University of Athens” (συντετμημένα NTUA), ονομασία την οποία χρησιμοποιεί και στο διαδίκτυο.


Η λέξη “Μετσόβιο” εξαφανίστηκε, ωσάν το Ίδρυμά σας να επιδιώκει την απαξίωση ή ενοχοποίηση εννοιών όπως η ευποΐα και η ευεργεσία.

Αντιθέτως, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η επίσημη ονομασία του “Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών” συμπίπτει απολύτως με την αγγλική μετάφραση “National and Kapodistrian University of Athens”.

Κύριε Πρύτανη,
Στο ενημερωτικό φυλλάδιο, που εξέδωσε το Ίδρυμά σας για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών που λειτουργεί στο Μέτσοβο, αναγράφεται ότι η ίδρυσή του “αποτελεί επιστροφή μέρους του χρέους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προς την πατρίδα των ιδρυτών και μεγάλων ευεργετών του”.

Εάν ως χρέος νοείται η ηθική υποχρέωση που πρέπει να αισθάνεται εσαεί ο ευεργετηθείς έναντι του ευεργέτη του, είμαι βέβαιος ότι η παρέμβασή σας θα είναι άμεση για την επαναφορά της λέξης “Μετσόβιο” στον τίτλο που αυτό χρησιμοποιεί διεθνώς, ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη του Ιδρύματός σας, μνήμη για την οποία είμαι βέβαιος ότι η ακαδημαϊκή του κοινότητα αισθάνεται υπερήφανη.

Με τιμή Μιχάλης Χρ. Παντούλας
(αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του Γιάννη Ντούρου)

2 σχόλια:

N. είπε...

Καλό!

Miltos είπε...

Και βέβαια καλό, ο Μιχάλης κυνηγάει τη δουλειά πάντα!
Δεν πρόλαβαν άλλοι αρμοδιότεροι.
Με τον Μιχάλη έξι χρόνια στη Ζωσιμαία, ίδια τάξη, διαφορετικά τμήματα.