Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Εξώδικο για τα ταμεία

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τσιριγώτη Θαναση, μέλους ΔΣ ΟΛΜΕ,
Μακρή Βασίλη, μέλους ΔΣ ΔΟΕ,
Κεφαλληνού Παναγιώτη, Γραμματέα Τεχνικών Δήμου Αθήνας,
Πανοπούλου Φωτεινής, μέλους ΔΣ ΚΕΜΕΤΕ – ΟΛΜΕ,
Ναξάκη Αντώνη, μέλους ΓΣ ΑΔΕΔΥ,
Μάτσα Κατερίνας, μέλους ΓΣ ΑΔΕΔΥ,
Σάμιου Παναγιώτη, μέλους ΓΣ ΑΔΕΔΥ,
Παπαδόπουλου Γιάννη, Προέδρου ΕΛΜΕ ΄Ανω Λιοσίων,
Δανιήλ Μαρίας, Προέδρου ΕΛΜΕ Καλλιθέας-Ν.Σμύρνης,
Ξυδά Αποστόλη, Προέδρου ΕΛΜΕ Ελευσίνας,
Βουρεκά Θοδωρή, Προέδρου ΕΛΜΕ Α΄ Αθήνας,
Δεμερδεσλή Γιώργου, Προέδρου ΕΛΜΕ Β΄ ΄Εβρου,
Φύτρου Πέτρου, Προέδρου ΕΛΜΕ Κυκλάδων,
Γεωργιάδου Νίνας, Γραμματέως ΕΛΜΕ Β΄ Δωδεκανήσου,
Σόφη Γιώργου, μέλους ΔΣ ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας,
Φατούρου Αγγελικής, μέλους ΔΣ ΕΛΜΕ Περιστερίου
ΚΑΤΑ
1) Του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που εδρεύει στην Αθήνα, Σταδίου 31 ως νόμιμα εκπροσωπείται
2) Του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, που εδρεύει στην Αθήνα, Οθωνος 10 ως νόμιμα εκπροσωπείται
3) Του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, που εδρεύει στην Αθήνα, Λυκούργου 12, ως νόμιμα εκπροσωπείται

Από όλες τις οικονομικές αναλύσεις προκύπτει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση εξανεμίζει σταδιακά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Η μείωση της αξίας τόσο των μετοχών, όσο και των αμοιβαίων κεφαλαίων προβλέπεται τουλάχιστον στο 50 έως 80% κατά μέσο όρο. Πληροφορίες που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον τύπο, αναφέρουν πως οι απώλειες κατά προσέγγιση των αποθεματικών των ταμείων αγγίζουν, αν δεν έχουν ξεπεράσει, τα 6 δις ευρώ.
Με πρόσφατη ανακοίνωσή του το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), μας «ανακοίνωσε» ότι, αφενός έχει χάσει 45% των αποθεμάτων του από το χρηματιστηριακό τζόγο, αφετέρου ότι από τις 1.200 αιτήσεις ΔΥ (το χρόνο) για το εφάπαξ, μπορεί να καλύψει μόνο τις… 590 (!)
Το πρόβλημα φέρεται ως ιδιαίτερα μεγάλο καθώς πέρσι τα αποθεματικά λεηλατήθηκαν από τις κατευθυνόμενες τοποθετήσεις στα «δομημένα ομόλογα». Aποκαλύφθηκε πρόσφατα πως από τα ομόλογα αυτά και μάλιστα για μόνο τέσσερα από αυτά που υπάρχουν στοιχεία, οι απώλειες αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 240 εκατομμύρια ευρώ.
Επειδή τα αποθεματικά των Ταμείων δημιουργήθηκαν από τον ιδρώτα των εργαζομένων για να εξασφαλίσουν τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές και όχι για να γίνονται βορά στις τυχοδιωκτικές διαθέσεις της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας.
Επειδή στις εφημερίδες (Οκτώβρης 2008) γράφτηκε και δε διαψεύστηκε, ότι 85 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι απεβίωσαν χωρίς καν να πάρουν το εφάπαξ, ενώ αντίθετα αυξάνονται συντριπτικά οι αμοιβές των Προέδρων των Ταμείων!!
Επειδή με την ιδιότητά μας των εκλεγμένων συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων στους χώρους της εκπαίδευσης έχουμε άμεσο έννομο συμφέρον να πληροφορηθούμε ποια είναι η αξία της περιουσίας των ταμείων που ασφαλίζουν τους Ελληνες εκπαιδευτικούς δημοσίους υπαλλήλους και με ποιον τρόπο διαμορφώθηκε η αξία αυτή.
Ενόψη των ανωτέρω σας καλούμε να μας πληροφορήσετε άμεσα:
1. Σε ποιους άϋλους τίτλους (μετοχές, ομόλογα, δομημένα ομόλογα, άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα) επένδυσε το Ταμείο κατά τα τελευταία δέκα έτη και ποια ήταν τα ποσά που επενδύθηκαν στους τίτλους αυτούς
2. Ποια περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων (μεταξύ των οποίων και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου) εκποιήθηκαν για την αγορά αυτών των τίτλων και σε τι τιμή εκποιήθηκαν
3. Ποια είναι η σημερινή αξία των άϋλων τίτλων (αναλυτικά για τον καθένα)
4. Εάν έχει ανατεθεί η διαχείριση των διαθεσίμων του Ταμείου σε τρίτον (τράπεζα, εταιρεία ή άλλο οργανισμό) και σε ποιον
5. Ποια είναι η συνολική περιουσία του Ταμείου σήμερα (αναλυτικά σε τίτλους, ακίνητα κλπ.) και η αξία αυτής
Επίσης σας καλούμε να μας χορηγήσετε αντίγραφο των πρακτικών των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων κατά τις οποίες αποφασίσθηκε η επένδυση του Ταμείου στους ως άνω άϋλους τίτλους, η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων για την αγορά των τίτλων αυτών και η τυχόν ανάθεση της διαχείρισης διαθεσίμων. Στα ως άνω πρακτικά να εμφαίνεται η σύνθεση των Δ.Σ., τα παρόντα μέλη και τι ψήφισε το κάθε μέλος.
Πηγή: Αλφα Βητα
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank7_11_08_1706.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: