Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009

Άριστη ακουστική του θεάτρου της Επιδαύρου.

Χτισμένο στην IV αιώνα π.χ. προς τιμήν του θεού Ασκληπιού, το θέατρο της Επιδαύρου είναι το καλύτερο όλων των διατηρημένων αρχαίων θεάτρων.
Σύμβολο του ελληνικού και του παγκοσμίου θεάτρου.
Ο ήχος του είναι εξαιρετικός, και μοναδικός στον κόσμο.
Στα τελευταία καθίσματα στα 70μέτρα, μπορείς και ακούς τους ηθοποιούς επί σκηνής τέλεια. Κάθε λέξη ακούγεται χωρίς τεχνητή ενίσχυση.
Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος από το Άργος, έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου.
Κρυμμένο ανάμεσα στους λόφους, η χωρητικότητά του θεάτρου ανέρχεται περίπου σε 14.000 θεατές.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η άριστη ακουστική του Θεάτρου της Επιδαύρου, που ασφαλώς θα ενισχυόταν από τον ανακλαστήρα του αρχικού σκηνικού οικοδομήματος, οφείλεται στην τέλεια γεωμετρία του σχεδιασμού.
Έρχεται άλλο ένα νέο στοιχείο να προστεθεί για την ακουστική.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας ανακάλυψαν ότι του ασβεστόλιθου η μορφή, παρέχει ένα ακουστικό φίλτρο που μεταδίδει τον ήχο από το στάδιο σε υψηλές συχνότητες.
Δηλαδή ο ασβεστόλιθος των κερκίδων, ενεργεί ως φυσική ακουστική παγίδα.
Δεν είναι γνωστό εάν η ακουστική ιδιότητα είναι το αποτέλεσμα ενός τυχαίου γεγονότος ή το προϊόν προηγμένου σχεδιασμού.
Οι οικοδόμοι που το έκαναν, δεν έκαναν τίποτα από τύχη. Όλα έπρεπε να ανταποκρίνονται σε μια διαδικασία επεξεργασίας για την τελειότητα.
Και αν προσπάθησαν να αντιγράψουν το σχεδιασμό της Επιδαύρου και σε άλλους χώρους της εποχής, ποτέ δεν το έκαναν με την ίδια επιτυχία.
(αναδημοσίευση από το paratolmo blogspot)

Δεν υπάρχουν σχόλια: