Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Επάγγελμα; Αγροφύλαξ με πτυχίο Ιατρικής.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ...;

Του ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΨΥΧΑΡΗ Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Μια νεαρή σερβιτόρα σε πολύ γνωστό καφέ της Πλατείας των Φιλικών στο Κολωνάκι έχει πτυχίο... Ιατρικής. Εργάζεται «προσωρινά» στο καφέ διότι έχει μπροστά της 12 (δώδεκα!) χρόνια αναμονής... Τόσο πρέπει να περιμένει για να έλθει η σειρά της προκειμένου ως ιατρός να πάρει ειδικότητα...
Στην Ελλάδα, η «ουρά» των υποψηφίων για ειδικότητα ιατρών είναι τεράστια. Οι πτυχιούχοι της Ιατρικής πρέπει να περιμένουν περισσότερο από μία δεκαετία για να γίνουν ιατροί με ειδικότητα. Ως τότε μπορούν να εργάζονται π.χ. ως σερβιτόροι, όπως το κορίτσι του παραδείγματος- η συγκεκριμένη πτυχιούχος της Ιατρικής σκέπτεται να φύγει σε μια χώρα της Βόρειας Ευρώπης για να πάρει ειδικότητα αμέσως και ίσως να εγκατασταθεί εκεί.
Η επισήμανση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι επίκαιρη καθώς το πρόβλημα της Παιδείας στην Ελλάδα έχει τεθεί επί τάπητος, πολύ πριν από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Οι όψεις του προβλήματος είναι ασφαλώς πολλές. Και η πλέον δυσάρεστη πλευρά θεωρείται η περιπέτεια των υποψηφίων φοιτητών, που αγωνίζονται για μια θέση στα πανεπιστήμια.
Ολοι βέβαια έχουν να προτείνουν ένα δικό τους σύστημα το οποίο... καταργεί τις εισαγωγικές εξετάσεις κλπ. Και όπως από ετών έχει επισημάνει «Το Βήμα», το σύστημα εισαγωγής αλλάζει τα τελευταία 40 χρόνια όχι μόνον όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις αλλά και όταν απλώς αλλάζει ο υπουργός.
Ηδη αρχίζει να γίνεται ορατό το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα τείνουν να μεταβληθούν σε παραγωγούς ανέργων... Είτε διότι ορισμένες σχολές είναι εντελώς θεωρητικές (ποια ακριβώς εργασία θα κάνει ένας αυριανός πολιτικός επιστήμων πτυχιούχος μεν, αλλά χωρίς περαιτέρω μεταπτυχιακή ειδίκευση;) είτε διότι άλλες σχολές δεν λαμβάνουν υπόψη τον κορεσμό σε πολλά επαγγέλματα, τα πανεπιστήμια «παράγουν» ανέργους κατά χιλιάδες.
Είναι πασιφανές ότι οι σπουδές πρέπει να συνδεθούν με την εργασία, να ανταποκρίνεται η παραγωγή πτυχιούχων στις ανάγκες της αγοράς. Είναι αναγκαίο να γνωρίζει ο νέος ότι ορισμένα πτυχία έχουν τελικώς λιγότερη ζήτηση από το δίπλωμα του επαγγελματία οδηγού.
Βεβαίως η ευθύνη ανήκει τελικά στην πολιτεία. Που πρέπει να αναδιαρθρώσει την Παιδεία συνδέοντας τις σπουδές με την εργασία. Ενα ειλικρινές και εφαρμόσιμο πρόγραμμα είναι το ζητούμενο από τα κόμματα που κυβερνούν τη χώρα.

2 σχόλια:

N. είπε...

...το επάγγελμα γιατρός σε αναμονή ειδικότητας-σερβιτόρα ε! τρώγεται, αλλά και γιατρός σε ειδίκευση-πορνοστάρ (!) τι σου λέει!Το τελευταίο το είδα live στην εκπομπή της Δρούζα στο STAR, αν δεν κάνω λάθος.

Miltos είπε...

Προτιμώ το αγροφύλαξ το χειμώνα στο καλύτερο προσήλιο, το καλοκαίρι στον καλύτερο ίσκιο,χώρια τα τσάμπα φρούτα.