Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008

Η δισφαινόλη Α (χημικό σε πλαστικά δοχεία) συνδέεται με καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Μεγάλη έρευνα σε 1.500 ενήλικες Αμερικανούς συνδέεει ένα χημικό που χρησιμοποείται σε κονσέρβες, μπιμπερό, πλαστικά μπουκάλια και άλλες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων με την εμφάνιση καρδιοπάθειας και διαβήτη.
Η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) εκτίμησε ότι η ουσία είναι πιθανότατα ασφαλής, ωστόσο έδωσε συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να περιορίσει την έκθεση.
Η έρευνα αφορά την ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία σε προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα είχε συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές και εμφάνιση καρκίνου.
Η νέα μελέτη Βρετανών ερευνητών, που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, έδειξε ότι εννέα στους δέκα ενήλικες Αμερικανούς έχουν ίχνη BPA στον οργανισμό τους, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται υπερβάσεις των ορίων έκθεσης.
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι το 25% των εθελοντών της μελέτης που παρουσίαζαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις της ουσίας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιοπάθεια ή διαβήτη τύπου ΙΙ, σε σχέση με το 25% των εθελοντών με τα χαμηλότερα επίπεδα BPA.
Η διαπίστωση ακούγεται ανησυχητική, ωστόσο οι Βρετανοί ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη επισημαίνουν ότι η συσχέτιση ανάμεσα στη BPA και τα προβλήματα υγείας δεν αποδεικνύει και αιτιολογική σχέση μεταξύ τους.
Ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή ειδικών κλήθηκε από την FDA να συζητήσει το θέμα την Τρίτη, την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε η μελέτη. Η επιτροπή δεν κατέληξε σε ομόφωνη θέση και η συζήτηση θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετά ακόμα χρόνια.
«Το προκαταρκτικό μας συμπέρασμα είναι ότι [η BPA] είναι ασφαλής, ωστόσο δεν συστήνουμε αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών» δήλωσε η Λόρα Ταραντίνο, επικεφαλής του γραφείου της FDA για την ασφάλεια των πρόσθετων τροφίμων. Επισήμανε πάντως ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο κόσμος μπορεί να περιορίσει την έκθεσή του».
Για παράδειγμα, οι καταναλωτές μπορούν να αποφεύγουν πλαστικές συσκευασίες στις οποίες αναγράφεται ο αριθμός ανακύκλωσης «7», καθώς πολλές από αυτές είναι επιστρωμένες με BPA. Μπορούν ακόμα να αποφεύγουν να ζεσταίνουν τρόφιμα μέσα σε τέτοια δοχεία, καθώς η θερμότητα διευκολύνει τη διαρροή της ουσίας από το πλαστικό.
Στην Ευρώπη, η χρήση της δισφαινόλης Α έχει κριθεί ασφαλής, ωστόσο ο Καναδάς έχει κρίνει ότι η ουσία είναι επικίνδυνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: