Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Αν τρέμουν τ' άγρια βουνά να τρέμει το γεφύρι,


Τριβές απειλούν το ιστορικό γεφύρι
Επίσκεψη από την περιφερειάρχη Ηπείρου, ενώ ο νομάρχης επισημαίνει πως η ταχύτητα του νερού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μνημείο που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης Την εκδίκηση του «Ιμαρέτ» και γενικότερα του αποταμιευμένου νερού στα φράγματα του νομού Άρτας φοβούνται τώρα οι αρμόδιοι, μετά το ρήγμα που προήλθε στο μικρό φράγμα από τις 30 Ιανουαρίου.

Στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει να βρέχει από το βράδυ της Τρίτης, ενώ στα ορεινά του νομού, στα Τζουμέρκα, βρέχει ακόμη περισσότερο και στις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο χιονίζει. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, θα εντείνουν το υπαρκτό ήδη πρόβλημα στην Άρτα και οι φορείς πλέον δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τα πολιτιστικά μνημεία του νομού. Το πρόβλημα, ως γνωστό, μετά το σπάσιμο του φράγματος, εντοπίζεται στην αύξηση των ποσοτήτων νερού που διαφεύγουν προς τον ποταμό Άραχθο από το ταμιευτήρες των μεγάλων φραγμάτων («Πουρνάρι 1» και «Πουρνάρι 2»).
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος φόβος αφορά στην αύξηση της ταχύτητας του νερού από το σπασμένο σημείο, μήκους 38 μέτρων, του φράγματος «Ιμαρέτ». Όλες οι δηλώσεις και επισημάνσεις των αρμόδιων φορέων κατατείνουν στο ενδεχόμενο δημιουργίας τριβών στην κοίτη και τις όχθες του Αράχθου. Και επιπροσθέτως δεν αποκλείουν τη δημιουργία του φαινομένου «αναστροφών» στον Αμβρακικό Κόλπο, από τη στιγμή που η ποσότητα του νερού θα αυξηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα και παράλληλα θα αυξηθεί η ταχύτητα του νερού μέχρι τις εκβολές του Αράχθου.

Τριβές στο μνημείο

Τα μέχρι τώρα δεδομένα και τα στοιχεία από τη ροή και την ταχύτητα του νερού που διαφεύγει από το φράγμα «Ιμαρέτ», κάνουν τους αρμόδιους φορείς να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο ιστορικό γεφύρι. Οι εκτιμήσεις ότι ενδέχεται να υποστούν ζημιές τα βάθρα του γεφυριού διατυπώθηκαν χθες και δημόσια, τόσο από την περιφερειάρχη Ηπείρου όσο και από τον νομάρχη Άρτας. Στην αυτοψία που πραγματοποίησε το πρωί στην περιοχή που βρίσκεται το φράγμα, η Δήμητρα Γεωργακοπούλου δήλωσε σχετικά με το πρόβλημα στο ιστορικό γεφύρι: «Βεβαίως και έχω ενημερωθεί. Γνωρίζω ότι θα κινδυνεύσει η γέφυρα της Άρτας από την ορμή των υδάτων, η οποία είναι ένα πολιτισμικό και ιστορικό μνημείο για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για το νομό της Άρτας».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαβασιλείου, νομάρχης Άρτας, κινήθηκε στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση και σημείωσε πως ο κίνδυνος για το μνημείο της πόλης είναι υπαρκτός. «Επειδή το ρήγμα είναι μικρό η ταχύτητα αυξάνεται», ανέφερε στις δηλώσεις του και πρόσθεσε πως το νερό στροβιλίζεται στην κοίτη του Αράχθου και παρασύρει και τρίβει τα σημεία στις όχθες. «Άρα λοιπόν σημαίνει και τριβές στη γέφυρα», τόνισε, καθιστώντας σαφές ότι ο κίνδυνος να υποστεί ζημιές το ιστορικό γεφύρι αυξάνεται από τη στιγμή που ο όγκος του νερού και η ταχύτητα θα αυξηθούν.

Η αποκατάσταση

Η Περιφέρεια Ηπείρου δηλώνει ότι θα εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το φράγμα «Ιμαρέτ», παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Προς το παρόν, όμως, δεν μπορεί να γίνει να γίνει καμιά απολύτως παρέμβαση και θα πρέπει για οιαδήποτε εργασία αποκατάστασης να σημειωθεί μείωση της ποσότητας των νερών που «φιλοξενούνται» στο φράγμα. Τις επόμενες μέρες η Δημ. Γεωργακοπούλου θα ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο τη διάθεση του απαιτούμενου κονδυλίου και παράλληλα θα συνεργαστεί με τη ΔΕΗ, η οποία έχει την ευθύνη της διαχείρισης του νερού που βρίσκεται στα δύο μεγάλα φράγματα, πριν το«Ιμαρέτ».
Ούτε και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Άρτας έχει προσδιορίσει ως τώρα το ύψος του κονδυλίου που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση του «Ιμαρέτ». Ο νομάρχης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ρήγμα λόγω της αύξησης του όγκου των νερών. «Η ζημιά μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε κόστος για αυτό ήδη λέμε ότι μέχρι στιγμής αγγίζει περίπου τις 300.000 ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει τις 400.000 και παραπάνω», εκτίμησε ο κ. Παπαβασιλείου στις χθεσινές του δηλώσεις.

Εκτιμήσεις για διπλάσια ποσότητα
Οι επόμενες μέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την κατάσταση στον ποταμό Άραχθο. Μέχρι και χθες η ροή του νερού από το άνοιγμα του «Ιμαρέτ» ήταν 300 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο και 1.000.000 κυβικά περίπου ανά ώρα. Οι αρμόδιοι φοβούνται πως με τις βροχές μπορεί να διπλασιαστεί η ποσότητα του νερού και να φτάσει τα 600 κυβικά νερού, με αποτέλεσμα να επαυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για το ιστορικό γεφύρι της Άρτας όσο και για την ιχθυοπανίδα του Αμβρακικού. «Εκτιμώ ότι με τις βροχές θα έχουμε αύξηση νερού και θα φτάσουμε περίπου σ’ αυτό τον αριθμό. Αλλά ταυτόχρονα, μπορεί και το ρήγμα να μεγαλώσει, που σημαίνει ότι και η ζημιά μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε κόστος», ανέφερε ο νομάρχης Άρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: