Τότε, μια Δευτέρα στις 6 Αυγούστου 1945, ένα Αμερικανικό βομβαρδιστικό Β29 με το χαριτωμένο όνομα "Enola Gay" έρριχνε την πρώτη ατομική βόμβα τύπου U-235, με το επίσης χαριτωμένο όνομα "Little Boy" ("μικρό αγοράκι") που εξερράγη 600 μέτρα πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων της Χιροσίμα. 70000 άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως, ενώ χιλιάδες άλλοι πέθαναν αργότερα από τις συνέπειες της και κύρια την ραδιενέργεια. Η ανθρωπότητα έμπαινε σε μια νέα-πιο τρομακτική-εποχή. Μετά λίγες μέρες, στις 9 Αυγούστου, μια δεύτερη ατομική βόμβα τύπου πλουτωνίου έσκαγε πάνω από την πόλη Ναγκασάκι, σκοτώνοντας περίπου τον ίδιο αριθμό ανθρώπων. Η απόφαση για την ρίψη των βομβών βαρύνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρυ Τρούμαν, με το πρόσχημα της συντόμευσης του πολέμου και την ελαχιστοποίηση των θυμάτων.
(Το βίντεο είναι απόσπασμα από ντοκυμαντέρ του BBC)
Κάθε χρόνο ο Δήμαρχος της Χιροσίμα διαβάζει στις 6 Αυγούστου μια διακήρυξη για την Ειρήνη μπροστά στον μνημείο για τα θύματα της ατομικής βόμβας.
"Αυτό το όπλο μαζικής καταστροφής, η ατομική βόμβα, ρίχτηκε πάνω στους κατοίκους της Χιροσίμα 64 χρόνια πριν. Ακόμα και σήμερα οι επιζώντες (hibakusha) συνεχίζουν να υποφέρουν μια κόλαση που δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν. Η ακτινοβολία που απορρόφησαν 64 χρόνια πριν συνεχίζει να κατατρώει τα σώματά τους, και οι αναμνήσεις πριν συνεχίζουν να τους επιστρέφουν 64 χρόνια πριν σαν να έγινε το γεγονός μόλις χτες. Ευτυχώς οι βαριές επιπτώσεις της εμπειρίας των επιζώντων έτυχαν νομικής υποστήριξης. Ένα καλό παράδειγμα αυτής της υποστήριξης είναι η θαρραλέα απόφαση του δικαστηρίου που δέχτηκε ταπεινά οτι οι επιπτώσεις από την ραδιενέργεια στο ανθρώπινο σώμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Η Ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει πλήρως συνδρομή της στους ηλικιωμένους επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκτέθηκαν σε περιοχές της λεγόμενης "μαύρης βροχής" καθώς και σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό. Κατόπιν, ξεπερνώντας τα τείχη μεταξύ υπουργείων και επιτροπών, πρέπει να ηγηθεί ως σημαιοφόρος μιας εκστρατείας για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων μέχρι το 2020,που είναι και διακαής πόθος των επιζώντων: "Να μην υποφέρει κανείς ποτέ πια αυτά που υποφέραμε εμείς"". Το πλήρες κείμενο της διακύρηξης του Δημάρχου μπορεί να το διαβάσετε στα Αγγλικά από την ιστοσελίδα εδώ. Στη Χιροσίμα λειτουργεί Μουσείο Ειρήνης το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες, ανάμεσα τους και μαθητές σχολείων. Περισσότερες πληροφορίες: 1. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%AF%CF%88%CE%B7_%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%A7%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BC%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%84%CE%BF_%CE%9D%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B9 2. http://dim-sapon.rod.sch.gr/diafora/Gegonota/XIROSIMA.HTM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου