Τρίτη, 7 Ιουλίου 2009

Για τη διαρροή στο Διεθνές Απολυτήριο, κατηγορείται Έλληνας ...υδραυλικός, είχαμε ξερς μια τιμή και μια υπόληψη.

......................................................................................................................................

Στη φωτογραφία (από το περιοδικό magazino του Βήματος της Κυριακής) ο Υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος με το τάμα του, μια λαμπάδα στον Άγιο Αριστοτέλη και στους άλλους Αγίους με τα αρχαία ελληνικά ονόματα, που τον προστάτεψαν από τις συμπληγάδες των Πανελλήνιων Εξετάσεων (που βαίνουν προς το τέλος τους με τις επαναληπτικές) αλλά το πιο βασικό:

Που η μπόμπα της ΔΙΑΡΡΟΗΣ του International Baccalaureate, made in Geneva, δεν έσκασε κατά Υπουργείο μεριά, αλλά κάπου πιό εκεί, πιο πέρα.

(Δελτίο τύπου σχετικά με την υπόθεση διαρροής θεμάτων στις εξετάσεις για το Διεθνές Απολυτήριο, εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας. Στο δελτίο τύπου το ΥΠΕΠΘ αναφέρει:
"Tο Διεθνές Απολυτήριο, Ιnternational Baccalaureate (ΙΒ), εισήχθη στο εκπαιδευτικό σύστημα με το άρθρο 10, παρ. 23 του ν. 2327/95. Η λειτουργία του Τμήματος Διεθνούς Απολυτηρίου διέπεται από τους κανόνες που ορίζονται από τον Οργανισμό Διεθνούς Απολυτηρίου (Ιnternational Baccalaureate Οrganisation) και το πρόγραμμα σπουδών είναι στην αγγλική γλώσσα.

Η αξιολόγηση των μαθητών των τμημάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ι.Β.Ο. από τον ίδιο τον Οργανισμό, χωρίς καμιά εμπλοκή του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Την αποκλειστική ευθύνη των εξετάσεων σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, στα θέματα, στη διόρθωση των γραπτών δοκιμίων καθώς και στην έκδοση των αποτελεσμάτων έχει ο Ι.Β.Ο..
Επομένως, όλες οι διαδικασίες λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με τους κανονισμούς και τον έλεγχο του Οργανισμού, χωρίς καμία εμπλοκή του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Μέχρι σήμερα δε, κανένα επίσημο έγγραφο δεν έχει περιέλθει στο ΥΠ.Ε.Π.Θ. από τον Οργανισμό στη Γενεύη. Ως εκ τούτου, απόπειρες εμπλοκής του ΥΠΕΠΘ στη διαδικασία εξετάσεων του Διεθνούς Απολυτηρίου, προφανώς υποκρύπτουν άλλου είδους σκοπιμότητες.")
......................................................................................................................

Μείζον θέμα αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί μετά την αποκάλυψη ότι ο διεθνής Οργανισμός που δίνει το Ιnternational Βaccalaureate «πάγωσε» τα αποτελέσματα των φετινών εξετάσεων του για όλους τους Ελληνες μαθητές, λόγω διαρροής των θεμάτων προς την χώρα μας.
Σύμφωνα με Το Βήμα, για την διαρροή κατηγορείται Έλληνας καθηγητής που εργαζόταν στα γραφεία του διεθνούς Οργανισμού που εποπτεύει την λειτουργία του θεσμού International Baccalaureate Organization (ΙΒΟ), ο οποίος εδρεύει στην Γενεύη.

Ο Οργανισμός ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων τα οποία προσφέρουν το Διεθνές Απολυτήριο ότι τα αποτελέσματα που αφορούν τη χώρα μας, προς το παρόν «παγώνουν» για λόγους ασφαλείας.

Οι εφετινές εξετάσεις αφορούν περίπου 2.000 μαθητές που έδωσαν τον Μάιο εξετάσεις για να πάρουν το Απολυτήριο τους και να εισαχθούν σε πανεπιστήμια της επιλογής τους στην Ευρώπη και την Αμερική.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώθηκαν για όλες τις χώρες του κόσμου που προσφέρουν το Ιnternational Βaccalaureate στις 5 του μήνα. Για την Ελλάδα δεν δόθηκε στην δημοσιότητα καμία είδηση.

Όπως έλεγε στο Βήμα στέλεχος εκπαιδευτηρίου, σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν όπου είχε διαπιστωθεί διαρροή θεμάτων σε σχολεία του Μεξικού, οι εξετάσεις τελικά ακυρώθηκαν για όλους τους υποψηφίους της χώρας.
1) Μια καλή περιγραφή για το πρόγραμμα του Διεθνούς Απολυτήριου ΕΔΩ2) Ανακοίνωση του γεγονότος και σχολιασμός σε άλλη βάση
........................................................................................................................Εισαγγελική παρέμβαση για τη διαρροή των θεμάτων του Baccalaureate
Οι εφετινές εξετάσεις αφορούν περίπου 2.000 μαθητές για να πάρουν το Απολυτήριο τους

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της διαρροής των θεμάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου (Ιnternational Baccalaureate) διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έπειτα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο εισαγγελέας κ. Ιωάννης Σακελάκος ανέθεσε την έρευνα στην αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου. Η υπόθεση που διερευνάται αφορά σε διαρροή θεμάτων προς Έλληνες μαθητές από καθηγητή, επίσης Έλληνα, που εργαζόταν στη Γενεύη.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο όμως δηλώνει αναρμοδιότητα, καθώς δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του στους κανονισμούς ή τη διαδικασία των εξετάσεων, των οποίων την αποκλειστική ευθύνη έχει ο Οργανισμός Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙBΟ).

«Η αξιολόγηση των μαθητών των τμημάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΙΒΟ από τον ίδιο τον Οργανισμό, χωρίς καμία εμπλοκή του υπουργείου Παιδείας. Την αποκλειστική ευθύνη των εξετάσεων σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, στα θέματα, στη διόρθωση των γραπτών δοκιμίων καθώς και στην έκδοση αποτελεσμάτων έχει ο ΙΒΟ», διευκρινίζει το υπουργείο.

Ακριβό εισιτήριο

Το Διεθνές Απολυτήριο δίνεται από το διεθνή μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Ιnternational Baccalaureate Οrganisation που ιδρύθηκε το 1968 και εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας. Σήμερα στα προγράμματά του έχουν ενταχθεί 2.703 σχολεία από 138 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και τα παρακολουθούν 738.000 μαθητές ηλικίας από 3 ως 19 ετών.

Στα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία προσφέρεται ως ένα διετές προ-πανεπιστημιακό πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα για μαθητές ηλικίας 16-19 ετών (2η και 3η τάξη Λυκείου). Η απόκτησή του ισοδυναμεί τυπικά με απόκτηση απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου, ενώ ταυτόχρονα είναι το «εισιτήριο» για αποδοχή στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Οι υποψήφιοι πληρώνουν περίπου 25.000 ευρώ τη διετία για την παρακολούθηση των προγραμμάτων του, ενώ μία ώρα ιδιαίτερου φροντιστηρίου στη διάρκεια των δύο αυτών ετών κοστίζει 150 ευρώ. Οι εξετάσεις για το απολυτήριο και την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση κάθε χρόνο γίνονται τον Μάιο.

Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια: