Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τον Ένβερ Χότζα, ο δικτάτορας που κυβέρνησε την Αλβανία για περισσότερο από 40 χρόνια μέχρι το θάνατό του το 1985.
Αλλά εκατοντάδες χιλιάδες οχυρά -- ένα από τα πιο πασίγνωστα σύμβολα του σταλινικού καθεστώτος του ηγέτη -- είναι ακόμα στη θέση τους.
Ο λόγος είναι ότι η αφαίρεσή τους είναι πάρα πολύ δαπανηρή.
Η έμμονη ιδέα του για πιθανή επίθεση του ΝΑΤΟ ή του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Αλβανία προκάλεσε μια μεγάλης κλίμακας ώθηση να υπερασπιστεί τη χώρα από την εισβολή.
Εκθέσεις σχετικά με την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο ανέφεραν τον Μαλίκ Σαντούσι, αναπληρωτή υπουργό Άμυνας υπό τον Χότζα να θυμάται πως οι ειδικοί χρειάστηκαν δύο χρόνια για να βρουν την φόρμουλα για το "ιδανικό οχυρό".
Οι πρώτες κατασκευές με χοντρούς τοίχους σε σχήμα θόλου φτιαγμένες από σκυρόδεμα και σίδηρο εμφανίστηκαν το 1968.
Στα επόμενα οκτώ έτη, ένα δίκτυο περίπου 700.000 οχυρών ξεφύτρωσαν κατά μήκος των θαλάσσιων και εδαφικών συνόρων της Αλβανίας, αλλά και στο εσωτερικό της.
Σύμφωνα με ορισμένους, υπήρχαν περισσότερα οχυρά από αυτοκίνητα στη χώρα.
Η Αλβανία δεν χρειάστηκε ποτέ να τα χρησιμοποιήσει, καθώς οι παρανοϊκοί φόβοι του Χότζα δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Οι εχθροί ήρθαν απ' αλλού!
Ο κομμουνισμός στη χώρα για 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους έληξε περίπου πέντε έτη μετά από το θάνατο του δικτάτορα, αλλά οι εκατοντάδες χιλιάδες άσχημων, και πλέον κυρίως εγκαταλελειμμένων και διαλυμένων οχυρών ακόμα στραπατσάρουν το τοπίο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των παραλιών της.
Στις αρχές Ιουλίου, οι αρχές στο δημοφιλές αδριατικό θαλάσσιο θέρετρο Σίμαν, περίπου 120χλμ νότια των Τιράνων, άρχισαν να καθαρίζουν την περιοχή από δεκάδες οχυρά της εποχής του Ψυχρού Πολέμου επειδή δεν είναι ελκυστικά, αλλά κυρίως, αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των τουριστών.
"Άνθρωποι έχουν πνιγεί, τραυματιστεί, ή υπέφεραν λόγω της παρουσίας τους", δήλωσε ο δήμαρχος του Σίμαν, Σοτίρ Ζάρκα, στο AP την περασμένη εβδομάδα.
Καλυμμένα από βρύα, τα εγκαταλελειμμένα οχυρά είναι υπεύθυνα για τον θάνατο τουλάχιστον πέντε παραθεριστών, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών και μιας 25χρονης γυναίκας, που πνίγηκαν πέρσι στις λίμνες γύρω από τα "τσιμεντένια μανιτάρια".
"Σε αυτή την κατάσταση, αποτελούν μεγάλη απειλή για τους τουρίστες, και οι τραυματισμοί είναι αρκετά συχνοί", δήλωσε ο Ζάρκα.
Οι εργάτες τραβούν τα οχυρά έξω από το νερό με τη βοήθεια ενός παλαιού τανκ κινέζικης κατασκευής που παρείχε ο στρατός. Κατόπιν, το συνθλίβουν σε κομμάτια για να είναι ευκολότερο να μεταφερθούν.
Η αποσυναρμολόγηση έχει αποδειχθεί χρονοβόρα και ακριβή, δεδομένου ότι κοστίζει σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες περίπου 800 ευρώ για να απαλλαγούν μόνο από ένα οχυρό.
Ο Αργκόν Λότσι, ανώτερος σύμβουλος του επικεφαλής του αλβανικού στρατού, είπε στο AP ότι η εργασία είναι ουσιαστικά αβάσταχτη οικονομικά για τις ένοπλες δυνάμεις.
"Εάν ήμασταν αρμόδιοι για την αφαίρεση των οχυρών σε μια περιοχή, κατόπιν πολλές άλλες κοινότητες θα πάρουν σειρά για να ζητήσουν βοήθεια", είπε, εξηγώντας ότι έχουν παράσχει μόνο ένα τανκ στον Ζάρκα για να βοηθήσουν τη διοίκησή του να απαλλαχθεί από τα οχυρά στο Σίμαν.
Ο δήμαρχος, εντούτοις, είναι δυσαρεστημένος με τον αργό ρυθμό. Οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν να αποσυναρμολογήσουν μόνο επτά από τα οχυρά τις πρώτες δύο εβδομάδες, ενώ δεκάδες ακόμη πρέπει να αποσυρθούν, σύμφωνα με το AFP.
"Με αυτό το ρυθμό, η παραλία στη Σίμαν δεν θα είναι έτοιμη πριν από το επόμενο έτος", δήλωσε ο Ζάρκα στο πρακτορείο ειδήσεων.
(Αναδημοσίευση από το filiati blogspot)