Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Με 103 ευρώ στα όρια της στρατόσφαιρας.

Κατάφεραν με κόστος μόλις 103 ευρώ, να δημιουργήσουν μια κατασκευή δικής τους επινόησης, η οποία έφτασε σε ύψος 31 χιλιάδων μέτρων φωτογραφίζοντας παράλληλα την Γη.

Το εγχείρημα έλαβε χώρα στα τέλη του Φλεβάρη, από τους Gerard Marull Paretas, Sergi Saballs Vila, Marta Gasull Morcillo και Jaume Puigmiquel Casamort, μαθητές στο σχολείο IES La Bisbal Καταλονίας της Ισπανίας, υπό την επίβλεψη / καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Jordi Fanals Oriol. Οι μαθητές είναι ηλικίας 18 με 19 ετών. Χρησιμοποίησαν ένα μπαλόνι από latex αξίας 44,21 ευρώ περίπου γεμισμένο με ήλιο, μια «κοινή θνητή» κάμερα Nikon Coolpix κόστους περίπου 58,95 ευρώ, αισθητήρες εξ ολοκλήρου δικής τους κατασκευής και πολύ μεράκι.

Ο αρχικός στόχος ήταν να φτάσει το μπαλόνι μαζί με το φορτίο του (ενάμιση κιλού) στα δέκα χιλιάδες μέτρα ύψος, το ύψος δηλαδή των εμπορικών αερογραμμών. Η πορεία του μπαλονιού καταγραφόταν με συνδυασμό των αισθητήρων και του γνωστού Google Earth. Προς μεγάλη τους έκπληξη, η ιδιοκατασκευή έφτασε στην απόσταση των 31 χιλιάδων μέτρων, τα όρια δηλαδή της στρατόσφαιρας.

Εκεί το μπαλόνι άρχισε να χάνει το πτητικό υλικό του (ήλιο) και άρχισε την πτώση προς την Γη. Δεύτερη μεγάλη έκπληξη για την τετραμελή ομάδα και τον καθηγητή, ήταν ότι οι αισθητήρες συνέχισαν να μεταδίδουν δεδομένα ακόμα και μετά την επιστροφή τους στην Γη. Δεδομένων των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στα 31 χιλιάδες μέτρα, είναι πραγματικά αξιέπαινοι οι μαθητές που κατάφεραν με συνολικό κόστος 103 ευρώ, να δημιουργήσουν ένα σύστημα του οποίου οι αισθητήρες δεν «υπέκυψαν» στις τόσο ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην στρατόσφαιρα.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καταπληκτικό όντως το εγχείρημα των μαθητών της Καταλονίας. Μπράβο τους. Με την υπάρχουσα τεχνολογία, τίποτα δεν φαίνεται απροσπέλαστο!
Εύχομαι και δικοί μας μαθητές να ακολουθήσουν τα βήματά τους.

N. είπε...

...για δες τι κάνουν τα παιδιά που το μυαλό τους δεν το έχουν μόνο στο φροντιστήριο (και τις πανελλαδικές βεβαίως, βεβαίως...)και οι καθηγητές έχουν μεράκι. Συμβαίνουν κι αυτά.