Η πολιτική διαφθορά με μια εξίσωση…
Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, φιλόλογος-συγγραφέας στον Πρωινό Λόγο* Είναι γνωστή, στους πιο πολλούς, η εξίσωση του Αϊνστάϊν (E = mc2) που σημαίνει: Ενέργεια ισούται με τη μάζα επί ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο).
Με αυτή την εξίσωση ο μεγάλος αυτός φυσικός επιστήμονας ήθελε να αποδώσει τη σχέση ανάμεσα στην ενέργεια και στη μάζα.
Με βάση αυτή την εξίσωση, μεταφερμένη, βέβαια, από το χώρο της φυσικής στο χώρο της πολιτικής, ένας Γάλλος πολιτικός, σημαίνον στέλεχος της γαλλικής πολιτικής ζωής, με το ψευδώνυμο "Brice de Tours" (πρόκειται για το όνομα ενός άσωτου μοναχού του πέμπτου αιώνα), εξέδωκε, πρόσφατα, ένα "μικρό οδηγό της πολιτικής διαφθοράς", με τον οποίο διακωμωδεί την πολιτική διαφθορά, όπως αυτή εκδηλώθηκε, κατά καιρούς, και εκδηλώνεται και σήμερα στη Γαλλία. Γνωρίζει, από πρώτο χέρι, όλα τα μυστικά και παρουσιάζει, με σαρδόνιο χιούμορ και γλαφυρά παραδείγματα, όλες τις συνταγές της πολιτικής διαφθοράς. Υποδεικνύει μάλιστα βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς σε κάθε μαθητευόμενο, στο χώρο της διαφθοράς, πολιτικό, έτοιμο να αγωνιστεί για το καλό και την προκοπή του τόπου του, δηλαδή το καλό το δικό του και των δικών του.
Η διαφθορά όμως δεν είναι υπόθεση που σχετίζεται με ένα κράτος και με ένα λαό. Είναι υπόθεση διαχρονική και παγκόσμια που αφορά όλους τους Λαούς, αφορά κάθε πολίτη, όπου γης, που απογοητευμένος, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες της παγκόσμιας κρίσης, το μόνο που βλέπει να αλλάζει στην πολιτική ζωή είναι ο κατάλογος των σκανδάλων. Από την άποψη αυτή αφορά, ιδιαίτερα μάλιστα, και εμάς τους Έλληνες πολίτες, που από την εποχή του περιώνυμου Κοσκωτά, μέχρι και τον τελευταίο καιρό, μετράμε την πολιτική ζωή με τον αριθμό και τη σοβαρότητα των σκανδάλων. Αυτά τα σκάνδαλα, άλλωστε, μας έφεραν στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και ακούει στο όνομα χρεοκοπία.
Ας δούμε, λοιπόν, τις διαστάσεις της πολιτικής διαφθοράς, όπως τις βλέπει ο Γάλλος πολιτικός στο βιβλίο του, μέσα από την εξίσωση του Αϊνστάϊν:
Το γράμμα E – στο πρώτο σκέλος της εξίσωσης – υπονοεί – στα γαλλικά – το κράτος (Etat)· γράφεται με κεφαλαίο για να διακρίνεται από το etat, με e μικρό που σημαίνει κατάσταση. Αυτό, βέβαια, έχει, για το Γάλλο πολιτικό και συγγραφέα, τη σημασία του: Θέλει έτσι να δείξει ότι η υπόθεση την οποία διεκτραγωδεί – δηλαδή η διαφθορά – αναφέρεται σε αρκετά σοβαρές περιπτώσεις, αφορά λίγα άτομα, που κατέχουν υψηλές θέσεις στην κρατική ιεραρχία (πρωθυπουργούς, υπουργούς, υψηλόβαθμους κρατικούς και κομματικούς λειτουργούς), αυτούς δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα για πολύ μεγάλες κρατικές εξυπηρετήσεις (αναθέσεις δημόσιων έργων, αποκρατικοποιήσεις και συναφείς επικερδείς δοσοληψίες), που μεταφράζονται, στην πράξη, σε πολλά εκατομμύρια, όχι δραχμές βέβαια, αλλά ΕΥΡΩ.
Και το m τότε; Το m (million στα Γαλλικά) σημαίνει τα εκατομμύρια, τις μεγάλες κομπίνες, τα μεγάλα σκάνδαλα. Για το Γάλλο συγγραφέα και πολιτικό όμως παίρνει, στην εξίσωση του Αϊνστάϊν, και άλλες διαστάσεις. Υπονοεί και τα σοβαρά ΜΜΕ, (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες), αυτά δηλαδή που κινούνται σε υψηλές σφαίρες, και σε κρατικές ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια εκατομμύρια ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δε σταματούν ποτέ στα μικρά τα ψάρια, αλλά ενδιαφέρονται για την τύχη και την αποτελεσματικότητα των μεγάλων ψαριών.
Το c, (σχετιζόμενο με τη γαλλική λέξη corruption), σημαίνει, όπως αντιλαμβάνεστε, τη διαφθορά. Το μικρό γράμμα c, έχει επιλεγεί σκόπιμα, θέλοντας έτσι να υποδηλώσει την κάθε είδους διαφθορά, τη διαφθορά που αρχίζει από ένα απλό λάδωμα ενός κρατικού αξιωματούχου και – κατά το τρώγοντας έρχεται η όρεξη – μπορεί να καταλήξει στην πιο επώδυνη, για ένα Κράτος, διαφθορά, στο πιο μεγάλο και προκλητικό σκάνδαλο.
Τώρα, βέβαια, θα διερωτηθείτε: τι σχέση έχουν όλα αυτά με το Ελληνικό Κράτος, με εμάς τους Έλληνες πολίτες; Δε χρειάζεται μεγάλη σοφία, επιδεξιότητα και πολιτική εμπειρία, για να καταλήξει και ο πιο απλός πολίτης, που διαθέτει τον κοινό νου, στο συμπέρασμα ότι αυτά που αναφέρονται από το συγγραφέα, στη γαλλική πολιτική διαφθορά, έχουν άμεση σχέση με όσα συνέβησαν μέχρι τώρα, συμβαίνουν και ίσως να συμβαίνουν για πολύ καιρό και σε τούτο το δύσμοιρο τόπο που λέγεται Ελλάδα και που η πολιτική διαφθορά αποτέλεσε, μέχρι σήμερα κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής ζωής. Και αυτό συμβαίνει για τους απλούς και ευεξήγητους λόγους:
Πρώτα, γιατί οι πρωτεργάτες της πολιτικής διαφθοράς στον τόπο μας – καθημερινά οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις γεμίζουν και από νέα ονόματα – κρύβονται – και αυτό το ξέρουν οι ίδιοι πολύ καλά – πίσω από το οχυρό της ατιμωρησίας. Και μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη γνωστή σύσκεψή του με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, να δήλωσε ότι "πρέπει να τιμωρηθούν όσοι πλούτισαν σε βάρος του Ελληνικού Λαού", αλλά, ενώ αυτοί που πλούτισαν είναι γνωστοί, δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα της τιμωρίας.
Έπειτα, γιατί οπλισμένοι με το ισχυρό όπλο της ατιμωρησίας οι πολιτικοί μας, δεν έχουν καμιά διάθεση οι ίδιοι να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Πάρτε σαν παράδειγμα τους δυο τελευταίους πρώην πρωθυπουργούς: το Σημίτη και τον Καραμανλή: Βουτηγμένες στη διαφθορά οι κυβερνήσεις τους. Αυτοί "αγρόν ηγόραζον" και εξακολουθούν να αγοράζουν. Ο πρώτος βγαίνει, με άρθρα και με βιβλία, και μας συμβουλεύει πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση· ο δεύτερος βυθίζεται μέχρι σήμερα στο βαθύ πέπλο της ένοχης σιωπής.
Θέλετε και άλλο παράδειγμα; "Την πολιτική δεν μπορούν να την αλλάξουν επιχειρηματίες που επί χρόνια κατασπατάλησαν κρατικούς πόρους προστατευόμενοι από κρατικές συνθήκες", δήλωσε, πρόσφατα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης – και, επί χρόνια, κομματικό και κυβερνητικό στέλεχος, Χάρης Καστανίδης.
Και το, εύλογο άλλωστε, ερώτημα του απλού πολίτη: Την πολιτική μπορούν να την αλλάξουν πολιτικοί που έδωσαν, επί χρόνια, στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να κατασπαταλούν κρατικούς πόρους, προστατευόμενοι από κρατικές συνθήκες; Ένα ερώτημα που επιβεβαιώνει την αλήθεια της εξίσωσης του Αϊνστάϊν για την πολιτική διαφθορά.
Την επαναλαμβάνω: Το Κράτος ισοδυναμεί με εκατομμύρια διαφθοράς που έχει την αιτία της σ’ αυτούς που χειρίζονται, από υπεύθυνες πολιτικές θέσεις, κρατικές υποθέσεις και θεμελιώνουν έτσι την πολιτική διαφθορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου