Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι βάσεις ... δεν έπεσαν




Η εντυπωσιακή άνοδος στις βάσεις των στρατιωτικών και των αστυνομικών σχολών και η μεγάλη πτώση στις βάσεις των παιδαγωγικών σχολών είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές) τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στην περιφέρεια, ενώ μικτά κινούνται οι πολυτεχνικές σχολές.
Στα συμπεράσματα από την επεξεργασία των στοιχείων περιλαμβάνεται και μια γενικότερη τάση εισαγωγής των υποψηφίων σε σχολές που βρίσκονται στους τόπους κατοικίας τους, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης.
Επίσης, επέλεξαν σχολές που θεωρούν ότι τους εξασφαλίζουν την επαγγελματική αποκατάσταση (για παράδειγμα αστυνομικές σχολές).
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Παιδείας Θ.Παπαθεοδώρου στο 1ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται γενική άνοδος (η άνοδος σε νομικές, φιλολογίες και ψυχολογία ξεκινάει από 350 μόρια και πάνω κατά μέσο όρο), στο 2ο ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις στα τμήματα φυσικής και πληροφορικής, ενώ μικτή είναι η εικόνα στα τμήματα χημείας.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο άνοδο κατέγραψαν οι βάσεις σε ιατρική, οδοντιατρική και φαρμακευτική, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης είναι υψηλότερη από τη βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Αθήνας.
Στις πολυτεχνικές σχολές παρουσιάζονται διαφορετικές κατευθύνσεις. Πτώση στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας, όπως Ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται άνοδος σε όλα τα τμήματα και ιδίως στα οικονομικά τμήματα, τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων και τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων.
Αυξητικές είναι οι τάσεις τέλος και στις σχολές που σχετίζονται με τις καλλιέργειες και τη γεωργία (γεωπονικές, φυτικής παραγωγής κλπ).
Για άλλη μια χρονιά, πάντως, δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερο από 10.000 μόρια, με χαμηλότερο το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων) με 1.584 μόρια, δηλαδή με βαθμό 1.
Από 11 έως 28 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές των πρωτοετών
Φέτος υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 116.173 μαθητές. Εισήχθησαν 80.615 (45.559 στα ΑΕΙ και 32.689 στα ΤΕΙ), ενώ οι 15.000 από αυτούς προέρχονται από τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ).
Το ποσοστό επιτυχίας κυμάνθηκε στο 69%, από 62% πέρυσι, γεγονός που ο κ. Παπαθεοδώρου απέδωσε στη «συμβατότητα» των θεμάτων με τις γνώσεις των μαθητών. Οι κενές θέσεις φέτος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι 1.150 από 1.568 πέρυσι.
Ο κ. Παπαθεοδώρου έκανε γνωστό ότι οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Βάσεις εισαγωγής - Συζήτηση στο ΥΛΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 
 ...................................................
 Η άβυσσος των 17.600 μορίων

Δύο ταχυτήτων οι βάσεις. Τμήματα που απαίτησαν από 1.584 μόρια έως και 19.216
ΕΡΕΥΝΑ του Χρήστου Κάτσικα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: στα ΝΕΑ την Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι διαφορετικές επιδόσεις των υποψηφίων στη Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και η ζήτηση σχολών που «χρωματίστηκε» από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης «κατασκεύασαν» φέτος βάσεις δύο ταχυτήτων όχι μόνο ανάμεσα στα πέντε Επιστημονικά Πεδία, αλλά και μέσα στις ίδιες τις σχολές του κάθε Επιστημονικού Πεδίου με βασικό στοιχείο στη δεύτερη περίπτωση τη «γεωγραφία» της κάθε σχολής.
Ωστόσο, η κύρια, πλειοψηφική τάση των φετινών βάσεων εισαγωγής είναι η άνοδος τόσο στις γενικές κατηγορίες όσο και στις ειδικές. Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής αφορά σε όλα σχεδόν τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα του 1ου, 3ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς ήταν αυξημένος φέτος σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των αριστούχων της Θεωρητικής και Θετικής Κατεύθυνσης που οδηγεί στα παραπάνω Πεδία. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι έχει ανοίξει υπερβολικά η ψαλίδα στις βάσεις εισαγωγής καθώς έχουμε τμήμα που απαίτησε 1.584 μόρια (Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά - Ειδική Κατηγορία) και τμήμα που απαίτησε 19.216 μόρια (Ιατρική Αθήνας). Αβυσσος!
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι οι υποψήφιοι ενσωματώνουν με ταχύτητα φωτός τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και μετακινούνται ανάλογα στις επιλογές των τμημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (δάσκαλοι) είχαν συνολικά πτώση καθώς «πλήρωσαν τη νύφη» της δραματικής μείωσης των προσλήψεων δασκάλων.
Το τέταρτο συμπέρασμα ήταν η αναμενόμενη άνοδος των βάσεων εισαγωγής στις Στρατιωτικές και ιδιαίτερα στις Αστυνομικές Σχολές. Ο λόγος; Η μείωση των εισακτέων φέτος σε σχέση πάντα με πέρσι.
Κατά τα λοιπά: Αυξομειώσεις παρατηρήθηκαν στις Πολυτεχνικές Σχολές. Πτώση καταγράφεται στις Αρχιτεκτονικές και σε Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών. Μικρή άνοδος σημειώθηκε σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας -π.χ. Ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια). Ενδεικτικά, πτώση σημείωσαν οι βάσεις στις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια) κ.λπ.
Παράλληλα, τα περισσότερα τμήματα με ειδικό μάθημα έκαναν βουτιά (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μουσικών Σπουδών, Αγγλικής Φιλολογίας κ.λπ.) λόγω των χειρότερων επιδόσεων των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα, ενώ και φέτος έχουμε δεκάδες τμήματα τα οποία ανοίγουν τις πύλες τους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια (κυρίως ΤΕΙ) και τα περισσότερα από αυτά αφορούν σε υποψηφίους ειδικών κατηγοριών.
Και φέτος, ακόμη περισσότερο από πέρυσι, έχουμε βάσεις... να φάνε και οι κότες. Μια δαιδαλώδης κατάσταση πολλών ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια, μουσουλμάνοι, εσπερινά, ημερήσια κ.λπ.) οι οποίες ορισμένες φορές λιπαίνουν το έδαφος για τραγελαφικά αποτελέσματα όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής (σχολές με βαθμολογίες εισαγωγής 1, 2, 3 ή 4!)




Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Σκέψεις ενός συνταξιούχου



" Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος.
Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα,γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους,ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό,
δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός.
Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα,
αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου ...
                                                   ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ

Όταν έκοβαν τις συντάξεις των «υψηλοσυνταξιούχων» δεν στεναχωρήθηκα  γιατί δεν ήμουν υψηλοσυνταξιούχος.
Όταν έκοβαν τα δώρα στους κάτω των 60 δεν νοιάστηκα γιατί ήμουν πάνω από εξήντα.
Όταν μειώνονταν οι μισθοί των εν ενεργεία σκέφτηκα ότι ευτυχώς εγώ είμαι συνταξιούχους.
Όταν κόβανε τα φάρμακα και τις εξετάσεις εγώ δεν ανησύχησα πολύ γιατί ακόμα δεν ήμουν άρρωστος.
Όταν κόβανε το εφάπαξ το 2011 και 2012 εγώ δεν φώναξα γιατί το είχα πάρει ολόκληρο.
Όταν Όταν…..

Έλεγα ότι εγώ έχω δώσει την συνεισφορά μου με την ενεργό συμμετοχή μου τόσα χρόνια στο κίνημα!
Ας ξεκουραστώ να περάσω  με την μέτρια σύνταξη μου ανέμελα στο χωριό μου και μεγαλώνοντας τα εγγόνια μου!

Τώρα όμως μου ζητάνε να πληρώσω ‘ενοίκιο’ για το σπίτι που μου άφησε ο πατέρας μου στο χωριό. Να πληρώνω πανάκριβα διόδια και καύσιμα για να πάω. Να πληρώνω πανάκριβα τα φάρμακα και τις εξετάσεις μου. Να συντηρώ από την κομμένη σύνταξη τα παιδιά μου που σπουδάζουν η είναι άνεργα.
Και στο τέλος ζητάνε να τους επιστρέψω και χρήματα  που έλαβα γιατί δεν βγαίνουν τα ταμεία.

Δυστυχώς συνάδελφοι συνταξιούχοι. Είμαστε καταδικασμένοι να ξαναβγούμε μαζικά και αποφασιστικά στους δρόμους του αγώνα. Με όσες ψυχικές και σωματικές δυνάμεις έχουμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας στους μαθητές που πέρασαν από μπροστά μας.
                                                   Β.Κ.στο <Συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί>

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Η εξίσωση E=mc2 με μιά άλλη ματιά, σαν Etat = million x (corruption)2

Η πολιτική διαφθορά με μια εξίσωση…

Γράφει ο  ΣΠΥΡΟΣ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, φιλόλογος-συγγραφέας στον Πρωινό Λόγο
*   Είναι γνωστή, στους πιο πολλούς, η εξίσωση του Αϊνστάϊν (E = mc2) που σημαίνει: Ενέργεια ισούται με τη μάζα επί ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο).
Με αυτή την εξίσωση ο μεγάλος αυτός φυσικός επιστήμονας ήθελε να αποδώσει τη σχέση ανάμεσα στην ενέργεια και στη μάζα.
Με βάση αυτή την εξίσωση, μεταφερμένη, βέβαια, από το χώρο της φυσικής στο χώρο της πολιτικής, ένας Γάλλος πολιτικός, σημαίνον στέλεχος της γαλλικής πολιτικής ζωής, με το ψευδώνυμο "Brice de Tours" (πρόκειται για το όνομα ενός άσωτου μοναχού του πέμπτου αιώνα), εξέδωκε, πρόσφατα, ένα "μικρό οδηγό της πολιτικής διαφθοράς", με τον οποίο διακωμωδεί την πολιτική διαφθορά, όπως αυτή εκδηλώθηκε, κατά καιρούς, και εκδηλώνεται και σήμερα στη Γαλλία. Γνωρίζει, από πρώτο χέρι, όλα τα μυστικά και παρουσιάζει, με σαρδόνιο χιούμορ και γλαφυρά παραδείγματα, όλες τις συνταγές της πολιτικής διαφθοράς. Υποδεικνύει μάλιστα βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς σε κάθε μαθητευόμενο, στο χώρο της διαφθοράς, πολιτικό, έτοιμο να αγωνιστεί για το καλό και την προκοπή του τόπου του, δηλαδή το καλό το δικό του και των δικών του.
Η διαφθορά όμως δεν είναι υπόθεση που σχετίζεται με ένα κράτος και με ένα λαό. Είναι υπόθεση διαχρονική και παγκόσμια που αφορά όλους τους Λαούς, αφορά κάθε πολίτη, όπου γης, που απογοητευμένος, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες της παγκόσμιας κρίσης, το μόνο που βλέπει να αλλάζει στην πολιτική ζωή είναι ο κατάλογος των σκανδάλων. Από την άποψη αυτή αφορά, ιδιαίτερα μάλιστα, και εμάς τους Έλληνες πολίτες, που από την εποχή του περιώνυμου Κοσκωτά, μέχρι και τον τελευταίο καιρό, μετράμε την πολιτική ζωή με τον αριθμό και τη σοβαρότητα των σκανδάλων. Αυτά τα σκάνδαλα, άλλωστε, μας έφεραν στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και ακούει στο όνομα χρεοκοπία.
Ας δούμε, λοιπόν, τις διαστάσεις της πολιτικής διαφθοράς, όπως τις βλέπει ο Γάλλος πολιτικός στο βιβλίο του, μέσα από την εξίσωση του Αϊνστάϊν:
Το γράμμα E – στο πρώτο σκέλος της εξίσωσης – υπονοεί – στα γαλλικά – το κράτος (Etat)· γράφεται με κεφαλαίο για να διακρίνεται από το etat, με e μικρό που σημαίνει κατάσταση. Αυτό, βέβαια, έχει, για το Γάλλο πολιτικό και συγγραφέα, τη σημασία του: Θέλει έτσι να δείξει ότι η υπόθεση την οποία διεκτραγωδεί – δηλαδή η διαφθορά – αναφέρεται σε αρκετά σοβαρές περιπτώσεις, αφορά λίγα άτομα, που κατέχουν υψηλές θέσεις στην κρατική ιεραρχία (πρωθυπουργούς, υπουργούς, υψηλόβαθμους κρατικούς και κομματικούς λειτουργούς), αυτούς δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα για πολύ μεγάλες κρατικές εξυπηρετήσεις (αναθέσεις δημόσιων έργων, αποκρατικοποιήσεις και συναφείς επικερδείς δοσοληψίες), που μεταφράζονται, στην πράξη, σε πολλά εκατομμύρια, όχι δραχμές βέβαια, αλλά ΕΥΡΩ.
Και το m τότε; Το m (million στα Γαλλικά) σημαίνει τα εκατομμύρια, τις μεγάλες κομπίνες, τα μεγάλα σκάνδαλα. Για το Γάλλο συγγραφέα και πολιτικό όμως παίρνει, στην εξίσωση του Αϊνστάϊν, και άλλες διαστάσεις. Υπονοεί και τα σοβαρά ΜΜΕ, (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες), αυτά δηλαδή που κινούνται σε υψηλές σφαίρες, και σε κρατικές ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια εκατομμύρια ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δε σταματούν ποτέ στα μικρά τα ψάρια, αλλά ενδιαφέρονται για την τύχη και την αποτελεσματικότητα των μεγάλων ψαριών.
Το c, (σχετιζόμενο με τη γαλλική λέξη corruption), σημαίνει, όπως αντιλαμβάνεστε, τη διαφθορά. Το μικρό γράμμα c, έχει επιλεγεί σκόπιμα, θέλοντας έτσι να υποδηλώσει την κάθε είδους διαφθορά, τη διαφθορά που αρχίζει από ένα απλό λάδωμα ενός κρατικού αξιωματούχου και – κατά το τρώγοντας έρχεται η όρεξη – μπορεί να καταλήξει στην πιο επώδυνη, για ένα Κράτος, διαφθορά, στο πιο μεγάλο και προκλητικό σκάνδαλο.
Τώρα, βέβαια, θα διερωτηθείτε: τι σχέση έχουν όλα αυτά με το Ελληνικό Κράτος, με εμάς τους Έλληνες πολίτες; Δε χρειάζεται μεγάλη σοφία, επιδεξιότητα και πολιτική εμπειρία, για να καταλήξει και ο πιο απλός πολίτης, που διαθέτει τον κοινό νου, στο συμπέρασμα ότι αυτά που αναφέρονται από το συγγραφέα, στη γαλλική πολιτική διαφθορά, έχουν άμεση σχέση με όσα συνέβησαν μέχρι τώρα, συμβαίνουν και ίσως να συμβαίνουν για πολύ καιρό και σε τούτο το δύσμοιρο τόπο που λέγεται Ελλάδα και που η πολιτική διαφθορά αποτέλεσε, μέχρι σήμερα κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής ζωής. Και αυτό συμβαίνει για τους απλούς και ευεξήγητους λόγους:
Πρώτα, γιατί οι πρωτεργάτες της πολιτικής διαφθοράς στον τόπο μας – καθημερινά οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις γεμίζουν και από νέα ονόματα – κρύβονται – και αυτό το ξέρουν οι ίδιοι πολύ καλά – πίσω από το οχυρό της ατιμωρησίας. Και μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη γνωστή σύσκεψή του με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, να δήλωσε ότι "πρέπει να τιμωρηθούν όσοι πλούτισαν σε βάρος του Ελληνικού Λαού", αλλά, ενώ αυτοί που πλούτισαν είναι γνωστοί, δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα της τιμωρίας.
Έπειτα, γιατί οπλισμένοι με το ισχυρό όπλο της ατιμωρησίας οι πολιτικοί μας, δεν έχουν καμιά διάθεση οι ίδιοι να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Πάρτε σαν παράδειγμα τους δυο τελευταίους πρώην πρωθυπουργούς: το Σημίτη και τον Καραμανλή: Βουτηγμένες στη διαφθορά οι κυβερνήσεις τους. Αυτοί "αγρόν ηγόραζον" και εξακολουθούν να αγοράζουν. Ο πρώτος βγαίνει, με άρθρα και με βιβλία, και μας συμβουλεύει πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση· ο δεύτερος βυθίζεται μέχρι σήμερα στο βαθύ πέπλο της ένοχης σιωπής.
Θέλετε και άλλο παράδειγμα; "Την πολιτική δεν μπορούν να την αλλάξουν επιχειρηματίες που επί χρόνια κατασπατάλησαν κρατικούς πόρους προστατευόμενοι από κρατικές συνθήκες", δήλωσε, πρόσφατα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης – και, επί χρόνια, κομματικό και κυβερνητικό στέλεχος, Χάρης Καστανίδης.
Και το, εύλογο άλλωστε, ερώτημα του απλού πολίτη: Την πολιτική μπορούν να την αλλάξουν πολιτικοί που έδωσαν, επί χρόνια, στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να κατασπαταλούν κρατικούς πόρους, προστατευόμενοι από κρατικές συνθήκες; Ένα ερώτημα που επιβεβαιώνει την αλήθεια της εξίσωσης του Αϊνστάϊν για την πολιτική διαφθορά.
Την επαναλαμβάνω: Το Κράτος ισοδυναμεί με εκατομμύρια διαφθοράς που έχει την αιτία της σ’ αυτούς που χειρίζονται, από υπεύθυνες πολιτικές θέσεις, κρατικές υποθέσεις και θεμελιώνουν έτσι την πολιτική διαφθορά.