Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Από την αποθήκευση στο χάρισμα. Πρώτα βήματα για την ψηφιακή τάξη και τα e-books.


Ολόκληρες δεκαετίες µιας µαθητικής συνήθειας µε πολλαπλούς συµβολισµούς, την καταστροφή και το τελετουργικό κάψιµο των σχολικών βιβλίων στο τέλος κάθε χρονιάς, επιχειρεί να σταµατήσει τώρα η Αννα ∆ιαµαντοπούλου.
«Αντί να καταστρέφετε τα βιβλία, προσφέρετέ τα στους επόµενους µαζί µε ένα σηµείωµά σας», είναι το µήνυµα που επιχειρεί να στείλει στους µαθητές, µέσω ενός νέου - εθελοντικού - προγράµµατος επαναχρησιµοποίησης των σχολικών βιβλίων.
Σε εγκύκλιο του γενικού γραµµατέα του υπουργείου Βασ. Κουλαϊδή που εστάλη στα σχολεία, προβλέπεται για πρώτη φορά και ηθική επιβράβευση των µαθητών και των σχολείων που θα συγκεντρώσουν στο τέλος της χρονιάς τα περισσότερα βιβλία σε καλή κατάσταση. Θα βραβευθούν τα πρώτα 50 σχολεία µε παροχή εκπαιδευτικού υλικού από τον ΟΕ∆Β, ενώ υπάρχουν και σκέψεις να παραδώσουν οι ίδιοι οι µαθητές τα βιβλία τους στους επόµενους. Πάντως σε κάθε βιβλίοπου θα φτάνει στην επόµενη µαθητική γενιά, προβλέπεται να υπάρχει και ένα σηµείωµα από τον προηγούµενο κάτοχο προς τον επόµενο, ως µήνυµα µε λέξεις ψυχής ανάµεσα στις τυπωµένες.

Λιγότερες εκτυπώσεις
Σκοπόςτουυπουργείου Παιδείας είναι κυρίως η εξοικονόµηση κονδυλίων καθώς κάθε χρόνο τυπώνονται περίπου25% περισσότερα βιβλία από τον αριθµό των µαθητών, ενώ έχει υπολογιστεί ότι ακόµα και ποσοστό της τάξης του 10% αν µπορούσε να εξοικονοµηθεί θα απέφερε όφελος 2 - 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στόχος είναι η εδραίωση του σεβασµού για το σχολικό βιβλίο και η ανάπτυξη αίσθησης ευθύνης στη διαχείριση ενός δηµόσιου αγαθού.
Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαµηνύει προς κάθε κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους ότι η πρωτοβουλία αυτή, όπως και η επικείµενη κατάργηση του ΟΕ∆Β και µεταφορά των αρµοδιοτήτων του σε άλλον φορέα ο οποίος θα επιµελείται και το ψηφιακό υλικό, σε καµία περίπτωση δεν σηµαίνει κατάργηση της δωρεάν διανοµής εντύπων σχολικών βιβλίων. «Τα σχολικά βιβλία διανέµονταν και θα συνεχίσουν να διανέµονται δωρεάν, όπως και η εκδοτική διαδικασία θα συνεχίσει να γίνεται µε την ευθύνη του ∆ηµοσίου», τονίζει.

Και ψηφιακό υλικό
«ΤΑ ΝΕΑ» µίλησαν µε την πρόεδρο και διευθύνουσα σύµβουλο του ΟΕ∆Β Σοφία Χαροκόπου, δεδοµένου ότι η φηµολογία περί κατάργησης της δωρεάν διάθεσης σχολικών βιβλίων και αντικατάστασής τους από ψηφιακό µόνο υλικό, προέρχεται κατά κύριο λόγο από ορισµένους εργαζόµενους στον Οργανισµό. «Σε καµιά χώρα του κόσµου δεν υπάρχει µόνο ψηφιακό υλικό στα σχολεία. Αυτό που θα συµβεί είναι ότι τα σχολικά εγχειρίδια θα εµπλουτιστούν στο εξής και µε το ψηφιακό υλικό και όχι βέβαια ότι θα καταργηθούν. Εξάλλου, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά ούτε είναι αληθές ότι όταν σταµατήσει η χρηµατοδότηση από το ΕΣΠΑ θα υπάρχει πρόβληµα, καθώς πρόκειται για συµπληρωµατική χρηµατοδότηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι ήδη βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης η παραγωγή των σχολικών βιβλίων του ερχόµενου έτους.
ΠΗΓΗ: Τα Νεα Τετάρτη 5 Ιαν. 2011
.........................................................
Στην ίδια εφημερίδα διαβάζω για την "παραίτηση" του γενικού γραμματέα έρευνας και τεχνολογίας

Κόντρα για τα κονδύλια πίσω από την παραίτηση
Η ρήξη µε τον Πανάρετο οδήγησε στην έξοδο τον γενικό γραµµατέα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011
Σε έντονη αντιπαράθεση γύρω από την «πίτα» των εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για την έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήµια και ερευνητικά κέντρα, που παραµένουν ακόµα αδιάθετα, εξελίσσεται η κόντρα του υφυπουργού Παιδείας Ι. Πανάρετου µε τον παραιτηθέντα γραµµατέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Αχ. Μητσό.
Το θέµα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση και µεταξύ κυβέρνησης - αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε τη Ν.Δ. να θέτει επί της ουσίας και µε βάση τα λεχθέντα από τον κ. Μητσό θέµα διαχείρισης των κονδυλίων για την έρευνα και απαιτώντας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τόνισεότι «η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να δεχθεί καµιά υπόνοια, κανέναν υπαινιγµό, καµιά σκιά σε θέµατα διαφάνειας και νοµιµότητας στη διαχείριση κονδυλίων».
Υπενθυµίζεται ότι ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος σε προχθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει πριν από έναν µήνατην παραίτηση του κ. Μητσού (η οποία υπεβλήθη στην υπουργό Αννα Διαµαντοπούλου παραµονή της Πρωτοχρονιάς) λόγω της «αδυναµίας του να υλοποιήσειτην πολιτική που είχε χαράξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου».
Ωστόσο ο κ. Μητσός, µε τον οποίο επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ», διέψευσε τον πρώην προϊστάµενό του και δήλωσε ότιπληροφορήθηκε πως του «είχεζητηθεί» παραίτηση µόλις... χθες από το µπλογκ του κ. Πανάρετου. Ο κ. Μητσός επέµεινε ότι αιτία της παραίτησήςτου, η οποία κατά τον ίδιο υποβλήθηκε αυτοβούλως, ήταν οι δραµατικές καθυστερήσεις, µε υπαιτιότητα του κ. Πανάρετου, στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για τηνέρευνα, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. «Ας ερωτηθεί λοιπόν η ερευνητική κοινότητα για το ζήτηµα, δεν βλέπω τι άλλο µπορώ εγώ να προσθέσω. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα χρήµατα από το ΕΣΠΑ έτοιµα να διατεθούν σε διάφορα ερευνητικά προγράµµατα και να µπλοκάρονται γιατί έχει καθυστερήσει η προκήρυξη είτε αλλάζουν συνεχώς οι όροι αξιολόγησης», τόνισε.
Σηµειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει αντιπαράθεσηµεταξύ Πανάρετου και ερευνητών για το ζήτηµα. Στα µέσα του περασµένου Σεπτεµβρίου ξέσπασε η πρώτη κόντρα µε αντικείµενο την καθυστέρηση αξιολόγησης εκατοντάδων ερευνητικών προτάσεων των πανεπιστηµίων, για τα οποία υπήρχε εκκρεµής χρηµατοδότηση ύψους 140 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια µέσω του προγράµµατος «Θαλής».
Η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστηµιακών (ΠΟΣΔΕΠ) είχε µάλιστα καταθέσει στην υπουργό Παιδείας αίτηση ανάκλησης απόφασης του κ. Πανάρετου, µε την οποία έθετε νέους όρουςστη διαδικασία αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για κίνδυνο οριστικής απώλειαςτης χρηµατοδότησης.

«Μας εµπόδιζε...»
Από την πλευρά τουο υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε
τότε – και συνεχίζει να υποστηρίζει σήµερα – ότι ο υψηλός ανταγωνισµός που υπάρχει για τις ερευνητικές προτάσεις επιβάλλει την απολύτως έγκυρη αξιολόγησή τους, κάτι που ήταν ανέφικτο να γίνει µε τη διαδικασία που προβλεπόταν. Σε χθεσινή του δήλωση στα «ΝΕΑ» κατηγόρησε τον κ. Μητσό για παρεµπόδιση της ερευνητικής πολιτικής: «Η παραίτηση του γενικού γραµµατέα Ερευνας και Τεχνολογίας ζητήθηκε διότι όχι µόνο έδειξε αδυναµία προώθησης και υλοποίησης της πολιτικής της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης για την χρηµατοδότηση ερευνητικών προγραµµάτων βάσει διεθνών αξιολογήσεων από καταξιωµένους επιστήµονες, αλλά και προσπάθησε να εµποδίσει την υλοποίηση της πολιτικής αυτής. Φυσικά δεν πρόκειται να σχολιάσω την όποια εκ των υστέρων προσπάθεια µετάθεσης ευθυνών και δηµιουργίας εντυπώσεων για δικαιολόγηση της συµπεριφοράς αυτής», είπε ο κ. Πανάρετος.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ Τετάρτη 5 ΙΑΝ 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: