Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008

Ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας (από το in.gr)

Ένα πειραματικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που επέδειξε η Intel υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην καθημερινή ζωή καταργώντας τις συμβατικές πρίζες και τους φορτιστές.
Στο ετήσιο συνέδριο της Intel στο Σαν Φρανσίσκο, στέλεχος της εταιρείας χρησιμοποίησε την «ασύρματη ενεργειακή σύνδεση συντονισμού» (Wireless Energy Resonant Link) για να ανάψει μια λάμπα των 60 Watt που βρισκόταν στη σκηνή.
Η ισχύς αυτή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση ενός φορητού υπολογιστή και θα αρκούσε για τη λειτουργία αρκετών οικιακών συσκευών.
«Αρχικά θα καταργήσει τους φορτιστές και τελικά τις μπαταρίες» δήλωσε στο AFP ο αναλυτής Ρομπ Έντερλι του ομίλου Enderle. «Είναι ένα επίτευγμα που δυνητικά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο· είναι ό,τι πλησιέστερο έχουμε δει σε κάτι εμπορικά διαθέσιμο» σχολίασε.
Σύμφωνα με την Intel, έως το 2050 η ασύρματη πρίζα θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εξαφανίσει όλα τα καλώδια τροφοδοσίας στο σπίτι.
Σε άλλα πειραματικά συστήματα ασύρματης ενέργειας, η αύξηση της ισχύος θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, καθώς η ακτινοβολία ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη θα έβλαπτε όποιον ή ό,τι περνούσε από μέσα της.
«Το ερώτημα όσον αφορά την ασύρματη ενέργεια δεν είναι το εάν μπορείς να το κάνεις. Είναι το εάν μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα» ανέφερε ο ερευνητής της Intel Τζον Σμιθ.
Όπως εξήγησε, η τεχνολογία της Intel δεν βασίζεται σε ηλεκτρικά πεδία, που επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα, αλλά σε αβλαβή μαγνητικά πεδία.
Το πλήρες άρθρο και προηγούμενα σχετικά στο in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: