Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Τι διδάσκουμε και τι εξετάζουμε

Γράφει ο Διονύσης Μάργαρης στο ΣΧΟΛΕΙΟ και Σχόλιο

Τα τελευταία χρόνια, συνηθίζεται να κάνουμε μια σκληρή κριτική στα θέματα των εξετάσεων. Συνήθως η σκληρή κριτική γίνεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των θεμάτων. Μια κριτική εν θερμώ. Μια κριτική, συνήθως από φίλους, οι οποίοι παίρνουν το λόγο μια φορά το χρόνο, για να κρίνουν τα θέματα…
Φοβάμαι, ότι η θέση πολλών συναδέλφων, πάνω στα θέματα, διαμορφώνεται ΚΑΙ με κριτήριο, την απόδοση των μαθητών τους στα συγκεκριμένα θέματα. Αλλά επίσης η κριτική εστιάζεται και σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία φαίνεται να έχουν το α ή το β πρόβλημα και αυτό είναι λογικό, αν και έχω την αίσθηση ότι με τον τρόπο αυτό βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος. Τώρα που ολοκληρώθηκε και η βαθμολόγηση και έχουν περάσει και κάποιες μέρες, μπορούμε να δούμε τα πράγματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία νομίζω. Βέβαια, σκέφτηκα πολύ αν έπρεπε να το κάνω ή να δώσω μόνο μερικούς συνδέσμους. Συνδέσμους που οδηγούν σε τοποθετήσεις μου τα προηγούμενα χρόνια. Τοποθετήσεις, που μπορεί αν κάποιος ενδιαφέρεται, να διαβάσει κάνοντας κλικ: (πηγαίνοντας πρώτα στο Σχολείο και Σχόλιο)
Αλλά τελικά αποφάσισα να γράψω μερικές σκέψεις που ενισχύθηκαν από τη βαθμολόγηση των γραπτών. Λίγα βέβαια γραπτά (75) και γι’ αυτό τα συμπεράσματα, μπορεί να μην αντέχουν σε αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν απέχουν, τουλάχιστον πολύ, από την πραγματικότητα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι θα υπερβεί το 70% το ποσοστό των γραπτών που βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση, αν και θα ήθελα να σταθούμε σε άλλα στοιχεία στην παρακάτω τοποθέτηση, πιο σημαντικά κατά την άποψή μου.
1) Τελικά πότε θα καταλάβουμε ότι το ΘΕΜΑ Α, δεν μπορεί να εξετάζεται με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα;
Α) Δεν είναι δυνατόν να εξετάζεται σοβαρά μια γνώση, με ερωτήματα κλειστά, όπου χωρίς να μπορεί να δείξει ο μαθητής τι ξέρει και τι καταλαβαίνει, παίρνει ή όχι μόρια σε ερωτήσεις, που πολλές φορές επιδέχονται και δεύτερη ανάγνωση.
Β) Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται μεταξύ 60-80% με το Α4 να υστερεί. Μήπως ήταν έτσι διατυπωμένο να μπερδέψει; Πάντως αυτό έγινε και δεν νομίζω ότι οφείλεται στο ότι οι μαθητές μας δεν ξέρανε ούτε τη σειρά στο φάσμα, ούτε τη σχέση μεταξύ μήκους κύματος και συχνότητας.
Γ) Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι οι μαθητές που θέλουν να πάρουν απλά απολυτήριο, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν με ενδοσχολικές εξετάσεις. Δεν χρειάζεται να βάζουμε ερωτήματα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα αντιγραφής και να μπορούν να συγκεντρώσουν, οι εντελώς άσχετοι και αδιάβαστοι, 30+ μόρια
Δ) Αν δεν μπορούμε να διδάξουμε και να μάθουμε στους μαθητές μας Φυσική, ας μην τους μάθουμε τουλάχιστον να γίνονται κλέφτες και κομπιναδόροι!!! Το θεωρώ εντελώς απαράδεχτο να γίνεται αποδεκτό ότι βάζουμε θέματα για να μπορέσουν να αντιγράψουν κάποιοι. Αν τελικά θα μπορούσε να έχει κάποια αξία το θέμα αυτό, θα ήταν να μπορούσαμε να στείλουμε ψυχολόγο, να εξετάσει κάποια παιδάκια, που έδειξαν απομονωμένα από την ομάδα, που λέγεται συμμαθητές και τάξη!!!!! Είναι τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να αντιγράψουν… (ναι ξέρω, μπορεί να δείχνει και μια ηθική στάση, αλλά μου φαίνεται μάλλον μικρής πιθανότητας…)
Να σημειώσω εδώ ότι το 50%+ έδειξε ότι είχε έρθει εντελώς ανίκανο να γράψει κάτι που είχε διαβάσει και που γνώριζε (οι βαθμολογία τους κυμάνθηκε μέχρι το 30, ουσιαστικά με μόρια Α θέματος και επιλογής του σωστού στο θέμα Β). Έτσι τα ποσοστά που θα αναφερθούν παρακάτω, αναφέρονται στο υπόλοιπο 50%, οι οποίοι κουράστηκαν και φιλοδοξούσαν να γράψουν και σαν κλάσμα αυτού του ποσοστού πρέπει να τα δούμε
2) Στο ΘΕΜΑ Β, απαντήθηκε σε ποσοστά από 15-40% επί της ουσίας (δεν μιλάω για τα δύο μόρια που έκλεψε κάποιος). Καλύτερη απόδοση στο Β2, και χειρότερη στο Β1. Έγινε...
Διαβάστε τη συνέχεια σε pdf.

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Το ταξικό μήνυμα των φετεινών Γενικών - Πανελλήνιων - Πανελλαδικών Εξετάσεων


Το ταξικό μήνυμα των φετινών Γενικών Εξετάσεων

Οι φετινές Γενικές Εξετάσεις συνεχίζονται τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο.
Ο σκοπός που όλοι νομίζουμε ότι οι εξετάσεις αυτές εξυπηρετούν είναι η επιλογή των τελειόφοιτων μαθητών Λυκείου για την εισαγωγή τους στις Ανώτατες Πανεπιστημιακές Σχολές. Φέτος, όμως, οι εξετάσεις αυτές φαίνεται να εξυπηρετούν και έναν ακόμη στόχο.

Αυτό που μέχρι στιγμής έχουμε παρατηρήσει είναι μια πολύ σημαντική αύξηση της δυσκολίας των θεμάτων των εξετάσεων. Στη νεοελληνική γλώσσα η κυρία Αρβελέρ δήλωσε ότι αυτή ποτέ δε θα έβαζε το κείμενό της σε πανελλήνιες εξετάσεις.
Στη Βιολογία Γενικής Παιδείας τα θέματα ήταν σημαντικά πιο δύσκολα από άλλες χρονιές, ενώ το ίδιο συνέβη στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και στη Φυσική Γενικής Παιδείας.
Στη δε Φυσική Κατεύθυνσης η Ενωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) χαρακτήρισε τα θέματα ως εξής: «Εκτός από το πρώτο θέμα που αποτελούσε το 1/4 των θεμάτων (δηλαδή 25 μονάδες), τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική, σαν να επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής».
Γιατί το έγραψε αυτό η ΕΕΦ; Ψάχνοντας βρήκα ότι το επίμαχο θέμα Γ4 μοιάζει πολύ με ένα θέμα που μπήκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής το 2009.
Από το διαγωνισμό αυτό επιλέγεται η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Φυσικής.
Οντως, λοιπόν, ήταν θέματα για ταλέντα.
Αν επικεντρωθούμε, όμως, όπως οι περισσότεροι, στο ερώτημα Γ4 που δεν ήταν σωστά διατυπωμένο και οδηγούσε τους μαθητές σε μια εξωφρενική λύση αν το διαπραγματεύονταν σωστά, θα χάσουμε το σημαντικότερο μήνυμα των εξετάσεων αυτών:

Γιατί σε πανελλήνιες εξετάσεις και μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης τα θέματα είναι τόσο δύσκολα;

Ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας ότι η εκπαίδευσή μας μόνο κατ' όνομα είναι δωρεάν παιδεία. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι αν ένας μαθητής με μόνο εφόδιο τη διδασκαλία του δημόσιου σχολείου συμμετάσχει στις γενικές εξετάσεις είναι απίθανο να τα καταφέρει. Οποιος δεν έχει να πληρώσει για πάνω από ένα χρόνο φροντιστήρια ή να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, όποιος δεν μπορεί να αγοράσει φροντιστηριακά βοηθήματα σε περισσότερα από ένα μαθήματα, πολύ δύσκολα μπορεί να επιτύχει στις εξετάσεις αυτές.
Τι μήνυμα, λοιπόν, εκπέμπουν αυτές οι εξετάσεις στις εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, στους απεργούς, στους εργαζόμενους που αμείβονται με ψίχουλα;
Πολύ απλά ότι τα παιδιά τους δεν έχουν καμία τύχη σε αυτό το υποτιθέμενο αξιοκρατικό σύστημα, όσες ικανότητες και αν έχουν.
Η προσπάθεια που αυτή τη στιγμή κάνει το αστικό κράτος με όπλο του τα πολύ δύσκολα θέματα είναι να σβήσει από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών το όραμα των πανεπιστημιακών σπουδών, ενισχύοντάς το ταυτόχρονα σε όλους όσοι μέσα σε αυτή την κρίση μπορούν να πληρώνουν τους ακριβούς φροντιστάδες και ιδιαιτεράδες.
Είναι υπερβολικό αυτό; Οχι, αν σκεφτεί κανείς ότι παρόμοιο ερώτημα με το περίφημο πια Γ4 στη Φυσική υπήρχε σαν ερώτημα (σωστά όμως διατυπωμένο) σε άσκηση πολύ γνωστού φροντιστηριακού βοηθήματος, όχι όμως στο σχολικό βιβλίο. Σε πολλά, λοιπόν, φροντιστήρια το περίφημο αυτό ερώτημα είχε διδαχθεί. Σε πόσα σχολεία όμως;

Αφού, λοιπόν, οι αστοί σβήσουν το όνειρο της εισαγωγής σε ΑΕΙ των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στη συνέχεια θα αρχίσει η προπαγάνδα για την τεχνολογική εκπαίδευση. Στόχος τους είναι να στρέψουν αυτά τα παιδιά εκεί.
Το έχουν ήδη πει κάνοντας συγκρίσεις με άλλες χώρες. Γιατί σε άλλες χώρες της Ευρώπης το 60% των μαθητών να πηγαίνει στην τεχνολογική εκπαίδευση ενώ εδώ να θέλουν να γίνουν όλοι επιστήμονες;
Είναι το συνηθισμένο τους επιχείρημα. Ενώ, λοιπόν, προσπαθούν να στρέψουν τα παιδιά στην τεχνολογική εκπαίδευση, ταυτόχρονα οι ίδιοι την υποβαθμίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι προτάσεις για τα νέα αναλυτικά προγράμματα των ΕΠΑΛ, όπου αφαίρεσαν από τη Β' Λυκείου τη Φυσική.
Στο ερώτημα πώς θα μπορέσει κάποιος να γίνει ένας καλός τεχνικός χωρίς Φυσική δεν απαντούν.
Και δεν μπορούν να απαντήσουν γιατί τελικά ο στόχος δεν είναι να παράξουν μέσα από την τεχνολογική εκπαίδευση καλούς τεχνικούς με ισχυρή θεωρητική βάση, που θα τους εξασφαλίσει μια μελλοντική εκπαίδευση και συνεπώς μια καλή ζωή, αλλά μια μεγάλη μάζα πρακτικά ανειδίκευτων εργατών που σε όλη τους τη ζωή θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτό το μήνυμα των εξετάσεων θα γίνει πολύ έντονο στο τέλος Αυγούστου.
Να θυμηθούμε ότι πριν από μερικά χρόνια οι παπαγάλοι του συστήματος μας μιλούσαν συνεχώς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών τα οποία έμπαιναν σε ΤΕΙ με βαθμό πρόσβασης μικρότερο του 10.
Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος Αυγούστου αυτοί οι ίδιοι θα παρουσιάζουν (ξεχνώντας την τεράστια δυσκολία των φετινών θεμάτων) βάσεις σχολών που θα είναι σημαντικά χαμηλότερες του 10 και θα σκίζουν τα ρούχα τους για την κατάντια του εκπαιδευτικού μας συστήματος που επιτρέπει σε αυτούς τους απαίδευτους να καταλαμβάνουν θέσεις στα ΤΕΙ.
Τα οποία ΤΕΙ ταυτόχρονα υποβαθμίζονται και άλλο με τη μείωση της χρηματοδότησης, με τις μειώσεις των προσλήψεων των συμβασιούχων καθηγητών, με τη συνεχή υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους κατακτήθηκε με αγώνες
 



Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Και άλλο μπάχαλο στο Δ θέμα της Φυσικής των Εσπερινών Λυκείων


Γράφει ο Δ. Μ. στο  υλικό Φυσικής Χημείας 
Προχθές είδα τις ενδεικτικές λύσεις της ΚΕΕ, πάνω στα θέματα των Εσπερινών Λυκείων που προκάλεσε την παρούσα συζήτηση. Η υπεύθυνη του βαθμολογικού, μου είπε ότι θα στείλει έγγραφο στην ΚΕΕ, θέτοντας το ερώτημα, οπότε έμεινα με την εντύπωση ότι το θέμα θα επιλυθεί, έστω αφήνοντας κάποιες πληγές στο σύστημα.

Αλλά πηγαίνοντας να παραδώσω σήμερα την 25αδα, ξαναείδα τη συνάδελφο.
-Τι έγινε; ….
- Η απάντηση που ήρθε λέει ότι «κάθε επιστημονικά σωστή λύση είναι δεκτή»!!!! 
- Δηλαδή;

………………………………….
Δεν μπορώ να καταλάβω συνάδελφοι της ΚΕΕ. Ποιες επιστημονικά σωστές λύσεις έχετε στο μυαλό σας; 
Να σας αναφέρω δύο λύσεις και να μου πείτε αν είναι σωστές;
1η λύση.
Από την διατήρηση της ενέργειας έχουμε:
Τι σημαίνει η παραπάνω λύση; Ότι όση ενέργεια τη στιγμή που αφαιρείται το 2ο ελατήριο είχαν και τα δύο ελατήρια, σαν δυναμική ενέργεια, μεταφέρεται (με κάποιον μαγικό τρόπο στο ελατήριο Κ1….)
Μπορεί να γίνει αυτό; Ας το δούμε ξεχνώντας για λίγο τα ελατήρια.

2η λύση
Το σώμα αρχικά εκτελεί ΑΑΤ με σταθερά D=Κ12 και ελάχιστα πριν την «απομάκρυνση» του ελατηρίου έχει κινητική και δυναμική ενέργεια, συνεπώς η ενέργεια ταλάντωσής του είναι:
½ Dx12+  ½ mυ2= ½  DΑ2
½ mυ2= ½  DΑ2-½ Dx12
½ mυ2= ½  DΑ2-½D(Α/2)2= ¾ ½  DΑ2  (1)
Αμέσως μόλις «εξαφανιστεί» το δεύτερο ελατήριο, το σώμα εκτελεί ταλάντωση γύρω από την ίδια θέση ισορροπίας με νέα σταθερά D΄=Κ1. Από την διατήρηση της ενέργειας της νέας ταλάντωσης παίρνουμε:
Συνάδελφοι της ΚΕΕ. Είναι ισοδύναμες οι δυο λύσεις;
Είναι επιστημονικά σωστές και οι δύο παραπάνω λύσεις; Αν ναι, μπορούμε να έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα, παρότι οι λύσεις είναι και οι δύο σωστές; 
Αν όχι, τότε πού κάνω λάθος στην δεύτερη λύση;
 Η συνέχεια ΕΔΩ 

( η φωτογραφία από τους Κυνηγούς του Αγγελόπουλου, για όσους βλέπουν την επιλογή των θεμάτων με όρους κυνηγού - θηράματος κλπ)