Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Το δίκτυο ΒΑΝ είχε "δει" το σεισμό των 5,3 R βορειοδυτικά των Ιωαννίινων

Είχε «δει» τον σεισμό των Ιωαννίνων το ΒΑΝ
Με επιστημονικό τρόπο και επίσημη δημοσίευση πρόκειται να ενημερώσει η ομάδα ΒΑΝ αν υπάρξει εκτίμηση για σεισμική δόνηση στην περιοχή των Ιωαννίνων άνω των 6 Ρίχτερ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ως ένδειξη στον σταθμό μέτρησης των σεισμικών ηλεκτρικών σημάτων που διατηρεί στο στρατόπεδο «Κατσιμήτρου» στο Πέραμα, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Παναγιώτη Βαρώτσο, που βρέθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο πρόσφατος σεισμός στην περιοχή ήταν η αιτία για να αποδεχθεί την πρόσκληση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με το τμήμα Φυσικής και την Ιατρική Σχολή του οποίου έχει ερευνητική συνεργασία, όπως ο ίδιος έκανε γνωστό στην έναρξη της εισήγησής του.
Αναφερόμενος στον πρόσφατο σεισμό κατά το κλείσιμο της ομιλίας του, σημείωσε πως για την περίπτωση Ιωαννίνων δεν υπήρξε ανακοίνωση από την ομάδα του, καθώς οι εκτιμήσεις της έκαναν λόγο για δόνηση έως 5,5 Ρίχτερ και όχι για 6 ή μεγαλύτερο, οπότε δεσμεύεται από διεθνείς κανονισμούς να παρέχει δημόσια ενημέρωση, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό.



Αυτό που επίσης έκανε γνωστό ο κ. Βαρώτσος, είναι ότι ο σταθμός των Ιωαννίνων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω κεραυνού στα μέσα Σεπτεμβρίου και αν και λειτουργεί, χρειάζεται τη στήριξη τοπικών φορέων και αρχών, προκειμένου να προστατευθεί ο πανάκριβος εξοπλισμός.

Συγκεκριμένα, ο σταθμός μέτρησης σεισμικών σημάτων που βρίσκεται στο Πέραμα από τον Σεπτέμβριο του 1981, είναι ένας από τους εννέα σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα και δεν έχει τοποθετηθεί εκεί τυχαία, όπως εξήγησε ο καθηγητής. Είναι εγκατεστημένος σε ένα μικρό παλιό κτίριο του Στρατού, του οποίου μέρος της σκεπής καταστράφηκε μετά από πτώση κεραυνού. Συνεργάτες της ομάδας, με τη βοήθεια του ΟΤΕ, αποκατέστησαν τις βλάβες στις καλωδιώσεις, αλλά το πρόβλημα της σκεπής παραμένει, αφήνοντας εκτεθειμένο τον πανάκριβο εξοπλισμό.

Αν και φειδωλός στις δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Βαρώτσος παρακάλεσε αρμοδίους από την περιοχή να μεριμνήσουν για την επισκευή, καθώς ούτε ο Στρατός αλλά ούτε και η ομάδα διαθέτουν κονδύλια.

«Έχει πανάκριβα όργανα και καλώ όποιον είναι αρμόδιος, τουλάχιστον να μεριμνήσει να περιφρουρήσει τα όργανα αυτά. Είναι ο μοναδικός σταθμός στη δυτική Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα σημαντικός», σημείωσε.


Μπορεί η μέθοδος ΒΑΝ, που από την δεκαετία του ’80 εισήγαγαν στην πρόβλεψη σεισμών οι καθηγητές Βαρώτσος, Αλεξόπουλος και Νομικός, από τα αρχικά των οποίων έχει πάρει το όνομά της, να έχει περάσει από πολλά κύματα αμφισβήτησης, αλλά η παρουσία της σε διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις και έρευνες δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Αυτό αποδεικνύει ακόμη η εντολή της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης να υπάρχει ενημέρωση από την «ομάδα ΒΑΝ» για εκτίμηση σεισμών μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ. Ο σκοπός είναι προφανής. Να ενημερωθεί η πολιτεία ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. «Την εντολή αυτή εμείς την ακολουθούμε εδώ και 15 χρόνια», σημείωσε ο κ. Βαρώτσος στην ομιλία του.

Η πρόβλεψη των σεισμών σύμφωνα με τη μέθοδο ΒΑΝ βασίζεται κυρίως στην ανίχνευση των σεισμικών ηλεκτρικών σημάτων (SES, Seismic Electric Signals).
Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής εισήχθη το 2001 και η έννοια του «φυσικού χρόνου». Η μελέτη των ηλεκτρικών σημάτων στον χρόνο αυτό οδηγεί την ομάδα να μπορεί να αντιλαμβάνεται ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από λίγα 24ωρα έως μια εβδομάδα το πολύ, θα υπάρξει ένα κρίσιμο γεγονός, δηλαδή ο σεισμός, όπως ανέλυσε ο κ. Βαρώτσος με μαθηματικούς και φυσικούς όρους.
Όταν υπάρξει ένα τέτοιο σήμα, πρόκειται για προειδοποίηση ότι η περιοχή εισέρχεται σε κρίσιμο στάδιο και αμέσως ξεκινά η ανάλυση του στον «φυσικό χρόνο». Όταν η ομάδα εκτιμήσει ότι πρόκειται για σεισμό 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο, υποβάλλει την επιστημονική εργασία προς αξιολόγηση για δημοσίευση, αλλά ταυτόχρονα και προς έναν ιστότοπο του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, όπου γίνεται τάχιστα μια πρώτη αξιολόγηση και αναρτάται εκεί άμεσα. Αυτό συμβαίνει καθώς οι επιστημονικές δημοσιεύσεις μπορούν να κριθούν μετά από αρκετούς μήνες, οπότε να έχει παρέλθει το σεισμικό γεγονός που θα πιστοποιεί την «πρόγνωση». Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα παρέχει ενημέρωση, συμβαδίζοντας με τους επιστημονικούς κανόνες.

Αυτό είχε συμβεί, σύμφωνα με τον κ. Βαρώτσο, με τον σεισμό της Μεθώνης το 2008, με την «πρόγνωση» να αναρτάται στον ιστότοπο πριν «χτυπήσουν» τα 6,9 Ρίχτερ. «Η ανακοίνωση είχε γίνει και μπορούσε να ενημερωθεί και η πολιτεία και οι πολίτες, και γνωρίζω ότι είχαν ληφθεί τότε μέτρα από το κράτος», σημείωσε ο κ. Βαρώτσος στην ομιλία του.

Το δίκτυο σταθμών ΒΑΝ αποτελείται από μόλις εννέα σταθμούς, σε αντίθεση με τους εκατοντάδες σεισμολογικούς σταθμούς, όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Βαρώτσος. Ο κάθε σταθμός μπορεί να καταγράψει σήματα μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, με τον σταθμό των Ιωαννίνων να καλύπτει μόνο τη δυτική Ελλάδα. Ωστόσο, «όσο πιο πολλοί οι σταθμοί τόσο βοηθούν στην εκτίμηση και του επικέντρου, αλλά και του μέγεθος», ανέφερε ο κ. Βαρώτσος.
  
Έρευνα και για την πρόγνωση αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Η νέα επιστημονική προσέγγιση για τον χρόνο που εισήγαγε η ομάδα ΒΑΝ, έχει εφαρμογή και σε άλλα πεδία πέρα από τους σεισμούς, όπως η βιολογία, αλλά και η ανάλυση ηλεκτροκαρδιογραφημάτων, με στόχο να εκτιμηθεί πότε συμβαίνει ο ξαφνικός καρδιακός θάνατος. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο αιφνίδιος θάνατος είναι ένα κρίσιμο φαινόμενο, όπως ο σεισμός.

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αφορά στην ανάλυση των καρδιογραφημάτων σε φυσικό χρόνο, όπως γίνεται με τα σεισμογραφήματα.

«Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, κάνουμε έρευνα για την εφαρμογή του φυσικού χρόνου και την ανίχνευση των καρδιογραφημάτων, χρειαζόμαστε όμως περισσότερα δεδομένα από ελληνικές πηγές, για αυτό και συνεργαζόμαστε και με την Ιατρική Σχολή και με την Αθήνα. Είναι μια πολύ σημαντική έρευνα, γιατί ο αιφνίδιος θάνατος προκαλεί 300.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η έρευνα που γίνεται εδώ, κάθε βήμα μπορεί να είναι χρήσιμο για το μέλλον», σημείωσε.




Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Πειράματα σε κάρτες - διαφάνειες (3)

15. Ανοικτό μανόμετρο συνδεμένο σε βρύση



16. Πίεση μπαλονιού – ανοικτό μανόμετρο



17. Αεροδύναμη



18. Περίοδος εκκρεμούς: ανάλογη της τετραγωνικής ρίζας του μήκους του νήματος



19. Περίοδος εκκρεμούς: ανεξάρτητη του πλάτους της ταλάντωσης και της μάζας του αιωρούμενου αντικειμένου




20. Αύξηση του βάρους με επιπλέον μαγνητική έλξη σε σιδερένια σφαίρα.