Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Πάγωσε, χωρίς υλικό, η Τράπεζα θεμάτων

Αναβάλλεται για φέτος η εξέταση των περίπου 75.000 μαθητών της Α΄τάξης του Λυκείου με θέματα από την τράπεζα θεμάτων, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για τις αλλαγές στα λύκεια, που τέθηκε σε εφαρμογή με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Η Τράπεζα Θεμάτων για την ώρα μπαίνει στον «πάγο» με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και θα εφαρμοστεί πιλοτικά για φέτος μόνο σε κάποια σχολεία (ιδιωτικά, πειραματικά και πρότυπα) και σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία οι προαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της Α΄ λυκείου θα γίνουν κανονικά (σ.σ.: ενδοσχολικά) με το ισχύον σύστημα, δηλαδή την επιλογή των θεμάτων θα την κάνουν εξολοκλήρου οι καθηγητές που διδάσκουν το κάθε μάθημα.

Ως αιτία για την αναβολή, αναφέρεται η... αδράνεια των υπηρεσιών, εξαιτίας της οποίας δεν κατέστη δυνατή η λειτουργία της τράπεζας θεμάτων.
Οι μαθητές της Α' Λυκείου είναι αυτοί που θα "εγκαινίαζαν" το 2016 και το νέο σύστημα εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι μαθητές της Α' Λυκείου τον Μάιο του 2014 θα έπαιρναν μέρος σε ενδοσχολικές προαγωγικές εξετάσεις, στις οποίες το 50% των θεμάτων θα προερχόταν από την Τράπεζα Θεμάτων και το άλλο 50% από θέματα τα οποία θα έβαζαν οι καθηγητές του σχολείου ανάλογα με το μάθημα που διδάσκουν.

Τι θα ισχύει φέτος
Το "πάγωμα" της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων για φέτος πιθανόν να επιφέρει αλλαγές ακόμη και στον χρόνο εφαρμογής του εξεταστικού παρά το γεγονός ότι πηγές του υπουργείου Παιδείας διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υπογραμμίζουν ότι "το εξεταστικό δεν θα πάει πίσω και όλα θα γίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί το 2016 κανονικά".
Όπως τόνισε στο Έθνος ο υφυπουργός Παιδείας, φέτος δεν θα γίνουν οι εξετάσεις στην Α' Λυκείου με το σύστημα αυτό και ότι θα εφαρμοστεί μόνο πιλοτικά σε επιλεγμένα σχολεία.
"Οι εξετάσεις θα γίνουν μέσω τράπεζας θεμάτων πιλοτικά μόνο σε κάποια σχολεία, όπως πρότυπα, πειραματικά και ορισμένα ιδιωτικά".
Το πρόβλημα με την Τράπεζα Θεμάτων είχε διαφανεί εδώ και καιρό και οι αρμόδιοι σύμβουλοι το είχαν επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Αρβανιτόπουλος έδωσε οδηγίες στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να εξετάσει το ζήτημα και εφόσον δεν υπήρχε τρόπος να εφαρμοστεί ο νέος τρόπος ενδοσχολικών εξετάσεων μέσω της Τράπεζας να αναβληθεί.
Τελικά, εφόσον εξετάστηκαν όλες οι εκδοχές και οι αρμόδιοι επισήμονες είδαν ότι δεν μπορεί με ασφάλεια να εφαρμοστεί το σύστημα της Τράπεζας, ελήφθη η απόφαση να αναβληθεί για φέτος και να γίνει μόνο πιλοτική η εφαρμογή του.