Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Και άλλος κοινωνικός αιφνιδιασμός μετά την ΕΡΤ. Κατάργηση τεχνικών ειδικοτήτων στην Τεχνική Εκπαίδευση


Ξεσηκωμός των καθηγητών σε όλη την Ελλάδα

Σε κλοιό κινητοποιήσεων θέτουν τη χώρα οι καθηγητές, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Απ' άκρου σ' άκρον της Ελλάδας, οι καθηγητές οργανώνουν την αντεπίθεσή τους και αποφασίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις, συγκροτώντας μέτωπο με τους υπόλοιπους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και τους κλάδους εργαζομένων που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές. Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών εντείνονται εν όψει του μεγάλου συλλαλητηρίου τη Δευτέρα, στο Σύνταγμα, και της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την Τρίτη.

Οι καθηγητές ξέρουν καλά ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας περνά πλέον στην τελευταία φάση του εγκλήματος, δίνοντας τα ονόματα των καθηγητών που είναι προς απόλυση - διαθεσιμότητα. Όπως καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας, το απόγευμα της Παρασκευής έφτασε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατάσταση με 114 ονόματα, προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι υπηρεσιακοί φάκελοι των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα τους θέσει εκτός σχολείου. Κι όλα αυτά πριν ακόμη ψηφιστεί από τη Βουλή το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα ένα πολύμορφο μωσαϊκό κινητοποιήσεων απλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, οι καθηγητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία της Εκπαίδευσης Περιφέρειας Αττικής. Εκεί, τους περίμεναν τα ΜΑΤ, τα οποία ανέλαβαν τη γνωστή τους δράση, όταν οι καθηγητές ζήτησαν να μπουν στο κτήριο για να δουν τον περιφερειάρχη. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν και να προπηλακιστούν αρκετοί καθηγητές που στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία και κατευθύνθηκαν στην Α' Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, την οποία και κατέλαβαν. Στις άλλες πόλεις αναφέρουμε ενδεικτικά τις παρακάτω κινητοποιήσεις:

Χανιά: Μαύρες σημαίες σε όλα τα σχολεία και καταλήψεις κρατικών κτηρίων (της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και της ΔΟΥ). Συλλαλητήριο αύριο στις 11.00 στην πλ. Αγοράς. Νέο συλλαλητήριο την Τρίτη. Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Χανίων να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου και να αρνηθούν την υλοποίηση των απολύσεων - διαθεσιμοτήτων. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παρουσία στα Χανιά του Ευ. Βενιζέλου που χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητος στην πόλη. Νέα Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ την Τρίτη.

Πρέβεζα: Κατάληψη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Δευτέρα. Πανεργατική συγκέντρωση την Τρίτη, στο δημαρχείο.

A' ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη του κτηρίου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη Δευτέρα. Έκτακτη γενική συνέλευση την ίδια ημέρα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΕΛΜΕ Καστοριάς μαζί με τον διδασκαλικό σύλλογο και τους δημοτικούς υπαλλήλους: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 10:30 π.μ., έξω από το δημαρχείο Καστοριάς.

Α' ΕΛΜΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Κοινή σύσκεψη τη Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου με φορείς και συνδικάτα προκειμένου να αποφασιστεί κοινή δράση. Ψήφισμα προς τις τοπικές αρχές και στους βουλευτές του νομού.

ΕΛΜΕ Αρκαδίας: Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία των βουλευτών του νομού, όπου επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και εκπρόσωποι των μαθητών που χάνουν τον τομέα που ακολουθούσαν μέχρι τώρα.

ΕΛΜΕ Τρικάλων: Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα στις 9 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΕΛΜΕ ΣΕΡΡΩΝ: Σήμερα συνάντηση με τους βουλευτές των Σερρών. Τη Δευτέρα έκτακτη Γενική Συνέλευση. Την Τρίτη, στις 11:30 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας Σερρών για το πολυνομοσχέδιο.

Πολλές τοπικές ενώσεις καθηγητών όπως οι ΕΛΜΕ Πρέβεζας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών, Ξάνθης, Δράμας κ.ά. ζητούν από τους βουλευτές των νομών τους να καταψηφίσουν κάθε διαθεσιμότητα και απόλυση εκπαιδευτικού. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα των καθηγητών της Αρκαδίας, "οι βουλευτές δεν εξουσιοδοτηθήκατε στις εκλογές για να απολύσετε. Όποιος από εσάς ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο θα είναι για μας persona non grata".
  


Τα ψέματα του υπουργείου Παιδείας
  
Στο μεταξύ, διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων τεχνικών λυκείων αποκαλύπτουν τα ψέματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που διακινούνται μέσα από non paper. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την ανακοίνωση του 2ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, που με συγκεκριμένα στοιχεία δείχνει ότι ο κλάδος της Υγείας και Πρόνοιας που καταργείται είναι από τους πιο δημοφιλείς.

Αναλυτικά αναφέρει ότι: Στη Β' τάξη του σχολείου μας, από τους 135 μαθητές συνολικά, επιλέγουν τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας οι 55. Στη Γ' τάξη έχουν εγγραφεί για το σχολικό έτος 2013-2014 συνολικά 120 μαθητές, από τους οποίους οι 56 επιλέγουν ειδικότητες του συγκεκριμένου τομέα. Μάλιστα, η ειδικότητα της Νοσηλευτικής επιλέγεται ιδιαίτερα από ενήλικες, γεγονός που δείχνει πόσο συνειδητή και σημαντική είναι η επιλογή τους. Όπως αναφέρει ο σύλλογος, στην περιοχή μας, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ίδιοι οι μαθητές μας, προέκυψε πως υπάρχουν αρκετές δομές που απασχολούν αποκλειστικά απόφοιτους του συγκεκριμένου τομέα, όπως: ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, το ΚΑΠΗ, τα δύο γηροκομεία, η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, ιδιώτες γιατροί και φυσικά το ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης. Είναι ανεδαφικό να υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας ότι ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας δεν έχει σύνδεση με την αγορά εργασίας".

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ, η προσυγκέντρωση για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα είναι στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Ερμού και Κορνάρου 2), στις 7 μ.μ. Μεγάλη συγκέντρωση την Τρίτη στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:30 π.μ. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Π. Στεφανάκου - Η Αυγή, 13/7/2013


 Βλέπε 
1) Ονομαστικές καταστάσεις εκτοπιζομένων στην ALFAVITA

2) Τα Επαγγελματικά Λύκεια ενός κατώτερου θεού

3) Δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση; Γράψε Λάθος.