Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Η μέση ταχύτητα της χελώνας μεγαλύτερη από τη μέση ταχύτητα του λαγού, στον μύθο του Αισώπου.


Ένα ανοιξιάτικο πρωινό ένας λαγός είχε βγει έξω από τη φωλιά του και έτρωγε φρέσκο χορταράκι. Καθώς έτρωγε, είδε μια χελώνα να περνάει λίγο πιο μακριά και του φάνηκε τόσο αστείο το περπάτημά της, που άρχισε να την κοροϊδεύει ότι ήταν πιο αργή και από τα σαλιγκάρια.
Η χελώνα σταμάτησε, γύρισε προς τον λαγό και του είπε:
--Τι θα έλεγες να τρέξουμε σε ένα αγώνα δρόμου για να δούμε ποιος είναι πιο γρήγορος από τους δύο;
Αυτό ήταν! Ο λαγός έπεσε κάτω και άρχισε να χτυπιέται από τα γέλια. Βλέποντας όμως ότι η χελώνα παρέμεινε σοβαρή, κατάλαβε ότι δεν του το είπε για αστείο και έτσι δέχτηκε την πρόσκληση. Η αλεπού ως καταλληλότερη, όρισε το σημείο που θα ξεκινούσαν, την διαδρομή των 300 μέτρων και το σημείο τερματισμού.
Ο αγώνας ορίστηκε για το επόμενο πρωινό και πράγματι οι δύο διαγωνιζόμενοι καθώς και πολλά άλλα ζώα του δάσους βρισκόταν πρωί – πρωί στην αφετηρία. (χ=0m) Η αλεπού έδωσε το σύνθημα και ο αγώνας ξεκίνησε (t=0s)
Η χελώνα χωρίς να χάσει χρόνο άρχισε να περπατάει, αργά βέβαια με ρυθμό 2m/min, και ήδη είχε καλύψει τα πρώτα εκατοστά της διαδρομής.
Ο λαγός που άρχισε να τρέχει με σταθερή ταχύτητα 1m/s, αφού έτρεξε για 60s, είδε ότι η χελώνα είχε μείνει αρκετά πίσω, και ξενυχτισμένος που ήταν σκέφτηκε να κοιμηθεί λιγάκι και όταν ξυπνήσει θα έτρεχε όπως μόνο αυτός μπορεί και θα τερμάτιζε σίγουρα πρώτος.
Έτσι η χελώνα συνέχισε να περπατάει, στην ορισμένη από την αλεπού διαδρομή, ενώ ο λαγός το έριξε στον ύπνο. Πέρασε αρκετή ώρα (3 ώρες) και κάποια στιγμή ο λαγός ξύπνησε.
Καιρός για τρέξιμο είπε και ξεκίνησε με ταχύτητα ξανά 1m/s.
Παραξενεύτηκε πολύ που δεν συναντούσε τη χελώνα και για μια στιγμή σκέφτηκε ότι θα είχε εγκαταλείψει τον αγώνα, αφού έτσι κι αλλιώς τον είχε χαμένο από χέρι.
Περισσότερο όμως ξέρετε πότε παραξενεύτηκε;
Όταν έφθασε στο σημείο τερματισμού και είδε τη χελώνα να τον περιμένει μασώντας ένα φυλλαράκι και έχοντας μια έκφραση θριάμβου στο πρόσωπό της.
Έτσι η χελώνα κέρδισε τον λαγό σε αγώνα δρόμου, όχι βέβαια γιατί τρέχει πιο γρήγορα από αυτόν, αλλά γιατί παρέμεινε πιστή στον σκοπό της και δεν έδειξε όπως ο λαγός αλαζονεία.
Πότε έφθασε στο τέρμα η χελώνα και πότε ο λαγός;
Πόση η μέση ταχύτητα της χελώνας και του λαγού;
Να γίνουν τα διαγράμματα x-t σε κοινούς άξονες για τα δυο «διαγωνιζόμενα» ζωντανά!
Η λύση της άσκησης στο ιστολόγιο mikrokellariphys
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΥΘΟΙ στο matia.gr

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940: Γυμνάσιο Πωγωνιανής, 300 μαθητές αφήνονται σαν πανικόβλητα αγρίμια να βρούν δρόμους επιστροφής στα χωριά τους, πεζοπορώντας


Έγινε χτές Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του κ. Κωνσταντίνου Κωστούλα με τίτλο «Γεγονότα στο Πωγώνι και το Χρονικό του Ανεξάρτητου Τάγματος Δελβινακίου» στο Ξενοδοχείο Μεγάλο Σεράι (Grand Serai) του επιχειρηματία κ. Μήτση (το πρώην Ξενία Ιωαννίνων) σε κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία του Νομάρχη Αλέκου Καχριμάνη, του Δημάρχου Νίκου Γκόντα, του Βουλευτού πρώην Υπουργού κ. Τασούλα, των Προξένων Αλβανίας και Ιταλίας, του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και προσώπων σχέσιν έχοντα με τις περιγραφόμενες προσωπικές αναμνήσεις στο εν λόγω βιβλίο. Συντονιστής της εκδήλωσης ο κ. Γιάννης Κεϊσογλου, δημοσιογράφος του Πρωϊνού Λόγου των Ιωαννίνων, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Για το βιβλίο είπαν θερμά λόγια καρδιάς ο φιλόλογος - συγγραφέας Νίκος Υφαντής, ο Πρόεδρος των εφέδρων αξιωματικών κ. Βαρζώκας, ο ίδιος ο συγγραφέας Κωστούλας που «έκλεψε» την παράσταση όταν θυμίζοντας περιστατικά από το βιβλίο του, απευθύνονταν ονομαστικά σε παριστάμενους στην αίθουσα.
Η εκδήλωση έκλεισε με το μοιρολόϊ που ήχησε στην αίθουσα από το κλαρίνο του Πωγωνήσιου Πέτρου Λούκα – Χαλκιά, στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν στις πόλεις, στα χωριά, σε βουνά, σε λόγγους, από εκτελεστικά αποσπάσματα, σε μάχες, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωστούλας είναι «δικός μας άνθρωπος».
Γεννήθηκε στη Μερόπη της επαρχίας Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων το 1932. Παρακολούθησε τα Δημοτικά Σχολεία Πρέβεζας και Πωγωνιανής και τα Γυμνάσια Πωγωνιανής και Πρέβεζας.
Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό Ενδεικτικό στη Ραδιοηλεκτρολογία, και πτυχιούχος της ΣΕΛΕΤΕ.
Εργάστηκε στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής ως καθηγητής των Φυσικών (1957-58), στο Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως έκτακτος βοηθός του καθηγητή Ηλία Μαριολόπουλου (1956, 1958-59) και στον ΟΤΕ (1959-1987) ως τηλεπικοινωνιακός μηχανικός. Αιρετός νομαρχιακός σύμβουλος της επαρχίας Πωγωνίου (1979-80 1981-82)
Ασχολείται ιδιαίτερα με τη μελέτη, έρευνα και καταγραφές της επαρχίας Πωγωνίου και εκδίδει τη σειρά «Πωγωνήσια Βιβλιοθήκη» με 21 εκδόσεις βιβλίων και με δικά του 32 βιβλία για το Πωγώνι.

Το βιβλίο «Γεγονότα στο Πωγώνι 1940-41 και το Χρονικό του Ανεξαρτήτου Τάγματος Δελβινακίου» προλογίζει ο καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπ. Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Πλουμίδης.

Γράφει στο Προλογικό Σημείωμα του βιβλίου ο Γεώργιος Πλουμίδης, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:
Οι επαγγελματίες ιστορικοί στεκόμεθα στα επίσημα έγγραφα, στις εκθέσεις των διπλωματών, στις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών ή στα απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών. Αλλά εμείς πάλι έχομε τονίσει και επαναλάβει ότι το παρελθόν δεν ανασταίνεται και δεν δυνάμεθα να φθάσουμε στην τότε ρουτίνα της ζωής.
Τα παραπάνω διαψεύδονται σε ικανό βαθμό από την «Ιστορία των παράπλευρων γεγονότων», που το παρόν βιβλίο μας προσφέρει. Ιδιαίτερα για ένα τομέα, όπως τα πολεμικά γεγονότα και η συμμετοχή ενός ολόκληρου λαού στην υπεράσπιση του εθνικού χώρου, οι προσωπικές μαρτυρίες έχουν την ικανότητα και μπορούν να γίνουν το εργαλείο, ώστε να «μοιραστούμε τα ποικίλα συναισθήματα» των ανθρώπων του καιρού.
Με ιστορική αλληλουχία ξεδιπλώνονται οι ανθρώπινες δοκιμασίες ημέρα με την ημέρα, ορισμένες φορές από ώρα σε ώρα, μέσα από προφορικές και γραπτές διηγήσεις και ο αναγνώστης αρχίζει να αναπνέει τον αέρα και να ακούει τις φήμες και την κομμένη ανάσα, να βλέπει τα χαρούμενα ή τα θλιμμένα βλέμματα και να δέχεται επάνω του τη ψυχολογική φόρτωση των φαντάρων, των ντόπιων και του κρότου των πολυβόλων και της έκρηξης των οβίδων.
Ο κ. Κωνσταντίνος Κωστούλας με την προσεκτική και ευθυκρισία παράλληλη παράθεση των αφηγήσεων, με το σχολιασμό του και την επιλογή και προβολή των πιο κρίσιμων πλευρών των προσώπων «ανάγκασε» όλους μας αρκετές φορές να δακρύσουνε τιμητικά και να κάμψουμε την κεφαλήν στη μνήμης τους.

Μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο
….Μεταξύ 5 και 6 το πρωϊ της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο ανεξάρτητο τάγμα Δελβινακίου, εξιστορεί ο Παναγιώτης Μπέτζιος, έφεδρος ανθυπολοχαγός,
….Κι επειδή ακούστηκαν κάποιοι πυροβολισμοί, και βουρλίστηκε ο Φριζής
-Πάρε τον Πελλένη
Παίρνω τον Πελλένη, Κλέαρχο τον έλεγαν.
-Κλέαρχε, έχω δίπλα τον Διοικητή, και μου λέει νάσαι έτοιμος. (Ήταν στη γέφυρα του Γκόλα, ήταν του Μηχανικού αυτός)
--Τι να κάνω;
--Νάσαι έτοιμος μου είπε.
Όταν πέρασε λίγη ώρα μου λέει ο Φριζής:
«Μήνα την ανατινάξω και αυτοί οι θεατρίνοι δεν κάνουν τίποτε, είναι όλο επιδείξεις, και μου χρεώσουν και τη γέφυρα οι Ρωμιοί, γιατί με κατέστησαν προσωπικά υπεύθυνο για τη ανατίναξη», μου λέει ο Φριζής.
…..Λίγο πριν φθάσει έξι η ώρα μου λέει:
«Μου δίνεις τον Πελλένη»
Λέω: «Κλέαρχε θέλει να σου μιλήσει ο συνταγματάρχης προσωπικώς».
Το πήρε αυτός και του λέει:
--Παιδί μου, κάνε το σταυρό σου και πυροδότησε.
Και την ανατίναξε. Όχι ακριβώς στις έξι, λίγο πριν. Παρά πέντε ήταν;
Η έκρηξη από την ανατίναξη της γέφυρας Γκόλα, ακούστηκε σε όλα τα χωριά του Πωγωνίου, ήταν η πρώτη πολεμική απάντηση στην εισβολή των Ιταλών, ήταν το πρώτο πολεμικό ΟΧΙ, εκείνο το πρωϊνό.
(Γράφει ο στρατηγός Κατσιμήτρος:
«Όλως ιδιαιτέρως είχε σημασίαν η επιτευχθείσα καταστροφή της μεγάλης γέφυρας Κτίσματα- Χάνι ήτις επραγματοποιήθη υπό σφοδρόν εχθρικόν πυρ, υπό αποσπάσματος του εφέδρου ανθυπολοχαγού Μηχανικού Κ. Πελλένη, όστις επέδειξεν ηρωϊσμόν και θάρρος εν τη εκτελέσει του καθήκοντος, αυτοπροσώπως πυροδοτήσας την εστίαν υπονομεύσεως».)

28η Οκτωβρίου 1940: Τα παιδιά του Γυμνασίου Πωγωνιανής.
Στην Πωγωνιανή λειτουργούσε το Γυμνάσιο με 300 περίπου μαθητές και μαθήτριες. Από αυτούς οι 100 ήταν από τα χωριά της Βορείου Ηπείρου που ήταν τώρα ιταλοκρατούμενη, άλλοι 100 από τα χωριά του Πωγωνίου και οι υπόλοιποι 100 από διάφορα μέρη πέραν του Πωγωνίου.
Η κήρυξη του πολέμου βρίσκει τους μαθητές σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, αμηχανίας μέχρι του πανικού. Από τη νύχτα είναι στο πόδι και φέρνουν γύρω στο κέντρο του χωριού προσπαθώντας να μάθουν τι γίνεται.
Έτσι το πρωϊ γύρω στις πέντε, πολλοί ξύπνησαν με τις πρώτες ομοβροντίες κανονιών που ακούγονταν περισσότερο προς την Κακαβιά και τους Ποντικάτες.
Στην αρχή πολλοί νόμισαν ότι είναι μπουμπουναριές, αφού και ο καιρός ήταν βαρύς, υγρός και ψιλόβρεχε. Ο ρυθμικός όμως τρόπος και ο κοφτός ήχος με τον οποίο ακούγονταν οι βροντές διέλυσε γρήγορα την ψευδαίσθηση για μπουμπουναριές. Γρήγορα κυκλοφόρησε η είδηση. «Πόλεμος», άρχισε ο πόλεμος που όλοι σχεδόν τον περίμεναν.
Πρωϊ πρωϊ μαζεύτηκαν στο Γυμνάσιο αρκετοί μαθητές. Εκεί και μερικοί καθηγητές. Μαζί και ο Γυμνασιάρχης Ιωάννης Παπαγεωργίου. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ταραχής και ανησυχίας και μέσα σε απόλυτη σιγή όλοι οι μαθητές κρεμάστηκαν από τα χείλη του Γυμνασιάρχη να τους λέει:
«Άρχισε ο πόλεμος. Τα μαθήματα διακόπτονται μέχρι νεωτέρας. Μπορείτε να πάτε στα σπίτια σας με όποιο τρόπο νομίζετε»
…………………….
Πολλοί μαθητές συγχωριανοί ή κοντοχωριανοί είχαν ήδη ετοιμάσει τις ομάδες τους. Πήραν ό,τι πρόχειρο είχαν, λίγο ψωμί κάτι να προφυλαχτούν από τη βροχή που έπεφτε ασταμάτητα και ξεκίνησαν.
Με τη διαίσθηση του πανικόβλητου αγριμιού ξεκίνησαν σε ομάδες προς όλες τις κατευθύνσεις. Μετρούσαν από εκεί που έπεφταν οι λιγότερες κανονιές, και ο ήχος από τα άλλα όπλα που όλο πύκνωναν. Και διάλεγαν το ασφαλέστερο και συντομότερο μονοπάτι, μέσα και έξω από τα γνωστά τους δρομολόγια, στα ρουμάνια και στους καλυμμένους με βλάστηση κατσικόδρομους, για να μην τους επισημαίνουν οι Ιταλοί από τα παρατηρητήρια και τα αεροπλάνα
Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες και ο καθηγητής Γυμναστικής Θεοφάνης Δούμας από τη Βήσσανη γύρω από τον οποίο είχε συσπειρωθεί μια ομάδα μαθητών.
Γλούπ, γλούπ ακούγονταν τα βλήματα που έπεφταν γύρω μας μέσα στις λάσπες θυμάται κάποιος μαθητής.
Μια ομάδα με λίγα παιδιά από Δολιανά και Τσερβάρι (Ελαφότοπο) έφυγαν πρωϊ και πέρασαν γρήγορα από το Χάνι Δελβινάκι με κατεύθυνση προς Γέφυρα Αγίων – Δολιανά – Καλπάκι. Στη θέση «Κορακότρυπα» απέναντι ακριβώς από την γραμμή άμυνας Καλπακίου, δέχτηκαν μια βόμβα από ιταλικό αεροπλάνο. Θύμα ο μαθητής της Στ’ τάξεως του Γυμνασίου Πωγωνιανής Απόστολος Βλαστός ( ο πρώτος μαθητής θύμα του πολέμου που μόλις είχε αρχίσει) που βλήθηκε βαριά στην κοιλιά και ξεψύχησε στην αγκαλιά του μικρότερου αδελφού του Ηλία, μαθητή και αυτού του Γυμνασίου Πωγωνιανής.
Μία μεγάλη ομάδα από άλλα μακρινά μέρη (και Βορειοηπειρωτόπουλα που δεν μπορούσαν να πάνε στα χωριά τους) ξεκίνησαν κοντά στο μεσημέρι, πεζοπορώντας, με τον καθηγητή της Φυσικής Σπύρο Τσακαλώτο, ο οποίος καταγόταν από την Πρέβεζα (εξάδελφος του μετέπειτα στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου) με κατεύθυνση προς τα Γιάννενα.

Μέσα από παρακάμψεις και ατραπούς για να αποφύγουν τα αεροπλάνα που πετούσαν στην περιοχή, με το σκοτείνιασμα φτάνουν προς τη γέφυρα Αγιούς. Η πορεία ήταν κουραστική αφού μεταξύ των μαθητών ήταν και αρκετοί μικρών τάξεων και η πορεία ήταν μεγάλη και βασανιστική και πολλοί ήταν ξυπόλυτοι ή με ένα παπούτσι.
Μερικούς από τους μικρότερους μαθητές που κουράζονταν τους έπαιρναν στη πλάτη οι μεγαλύτεροι. Είχε σκοτεινιάσει πλέον όταν κατέβαιναν προς το χωριό Λίμνη με κατεύθυνση προς τη γέφυρα των Αγίων. Η πορεία γινόταν με προσοχή. Δεξιά τους είχαν εμφανισθεί ήδη κάποια τμήματα του Ιταλικού στρατού που προχωρούσαν προς το Καλπάκι. Ο Σπύρος Τσακαλώτος, ο καθηγητής τους της Φυσικής, τους συνιστούσε απόλυτη σιωπή. Σε κάποια απόσταση από το Χάνι Ζαραβίνας είχαν φτάσει οι Ιταλοί και είχαν στρατοπεδεύσει.
Νύχτα πλέον έφθασαν κοντά στη γέφυρα των Αγίων. Και εκεί μέσα στη σιωπή της νυχτας και το φόβο των παιδιών, ακούστηκε η φωνή του σκοπού:
- Αλτ, τις εί;
Και τότε, ο καθηγητής Σπύρος Τσακαλώτος μέσα στη νεκρική σιγή που πάγωνε τις ψυχές των ακινητοποιημένων και βουβών μαθητών, απαντά με αγωνιώδη και τρεμάμενη φωνή του:
«Μαθηταί του Γυμνασίου Πωγωνιανής μετά των καθηγητών τους. Παρακαλώ μην πυροβολείτε, μην πυροβολείτε.»
Σε λίγο με την παρουσία αξιωματικού και με έλεγχο όλων από στρατιώτες και με τον φακό στο χέρι, πέρασαν οι μαθητές τη γέφυρα των Αγιων ένας – ένας και συνέχισαν την πορεία τους προς το Χάνι Δολιανών.
(Η γέφυρα των Αγίων που είχε κατασκευασθεί το 1874, ανετινάχθη το βράδυ της 28ης προς την 29η Οκτωβρίου 1940, καταστραφείσα σχεδόν ολοκληρωτικώς)
….Εκεί στο εγκαταλειμένο Χάνι των Δολιανών οι πεζοπόροι μαθητές του Γυμνασίου Πωγωνιανής, βρήκαν ένα κουτί λουκούμια, ξεγέλασαν την πείνα τους και ξεδίψασαν στα βροχόνερα στα χαντάκια του δρόμου. Οι μαθητές αυτοί συνέχισαν την πορεία τους προς Καλπάκι όπου, άλλοι μεν επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητα του στρατού και άλλοι συνέχισαν πεζοπορούντες μέσα στη νύχτα για να φτάσουν στα Γιάννενα (διαδρομή από Πωγωνιανή μεγαλύτερη από 70 χιλιόμετρα), τα ξημερώματα.
……………………………………………..
Ο πόλεμος που ξεκίνησε την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940 επρόκειτο ουσιαστικά να σταματήσει ξανά στα βουνά της Πίνδου τον Αύγουστο του 1949 μετά από έναν πολυαίμακτο εμφύλιο "με χαρακτηριστικά ταξικής εξέγερσης", όπως σημείωνε στα ΝΕΑ πρόσφατα ένας Ιστορικός Ερευνητής με αφορμή την ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ψυχή Βαθιά".
............................................
Ωρ’ εσείς πουλιά πετούμενα κι αηδόνια του Δελβίνου
Ωρ’ μην είδατε τον άνδρα μου το Δήμο το λεβέντη

Ωρ’ εψές προψές τον είδαμε κάτω στο Τεπελένι
Ωρ’ μαύρα πουλιά τον τρώγανε κι άσπρα τον τροϋρίζανε

Για φάτε μου πουλάκια μου, φάτε τη λεβεντιά μου
Κι αφήστε τα ματάκια μου και το δεξί μου χέρι

Να γράψω τρία γράμματα σε τρεις μεριές να πα΄νε.
Το ‘να να πάει στη μάνα μου, τ’ ‘άλλο στην αδελφή μου.

Το τρίτο το φαρμακερό στη δόλια μου γυναίκα
Να πάψει να με καρτερεί να μη με παντεχαίνει

Τα κόκαλά μου τ’ άφησα εδώ στο Τεπελένι

..........................................................................
Στο βιβλίο υπάρχει ποίημα του Βησσανιώτη Γεωργίου Ναστόπουλου, πατέρα του Φυσικού Στέργιου Ναστόπουλου, που επισφραγίζει ποιητικά όσα περιγράφει ο Στέργιος στο 2ο σχόλιο, με το παρακάτω συγκινητικό ποίημα.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΗΣΣΑΝΗΣ

Προχωρείτε! Προχωρείτε! Προχωρείτε!
Ο σαλπιγκτής την αντεπίθεση σάλπιζε.
ΑΕΡΑ τους! Παιδιά εμπρός ριχτείτε
η εχθρική αντίσταση δεν μας φοβίζει.

Σκαρφάλωσαν στις ράχες τ’ Αη Θανάση
μεσ’ τον ορυμαγδό των μύδρων και των όλμων
Κι’ εκεί το δολερό των φασιστών το βλήμα
άνοιξε για τον άμοιρο τον Όμηρο το μνήμα.

Γαντζώθηκε κι ανασηκώθηκε στα βράχια
τη Βήσσανη στερνή φορά για ν’ αντικρίσει
κι έπεσε μπρούμυτα με θολά τα μάτια
Μα τ’ όραμα θαμπό και η πνοή του εσβήσθη
πριν τα εικοσιτρία χρόνια του να κλείσει.

Τ’ άλλα παλικάρια του χωριού μας
μέσα στους πυροβολισμούς που θάνατο σκορπούσαν
με μετρημένες σφαίρες στις παλάσκες, στο πλευρό τους
Με ξιφολόγχες και το «Αέρα» όπλο φοβερό τους
πλησίαζαν και όλο προχωρούσαν.

Κι ο οχτρός θρασύδειλος ταμπουρωμένος
πίσω απ’ τα τζάκια και των σπιτιών τους τοίχους
δεν άντεξε στη γενναιότητα και την ορμή τους
Και εγκατέλειψε τις θέσεις και τον οπλισμό του
και τόβαλε στα πόδια ντροπιασμένος

Μα εκεί στ’ Αγίου Κοσμά τη ράχη
των Ιταλών το πολυβόλο αντίσταση κρατώντας
εθέριζε τον κόσμο με μανία
Και κάποια σφαίρα του, χτυπάει τον Ταγματάρχη
θανάσιμα στων Αγίων Αποστόλων τη γωνία.

Και μπήκαν θριαμβευτικά τα παλικάρια
μεσ’ το χωριό τους ελευθερωτές
τις μάνες τους να δουν και ν’ αγκαλιάσουν
που λεύτερες τους υποδέχονταν στους δρόμους
σαν Σπαρτιάτισσες τους γιούς τους νικητές.

Όμως μια μάνα που περίμενε το γιό της
να τον δεχτεί κι αυτή στην αγκαλιά της
το δειλινό το βροχερό εκείνο
Και σαν της είπαν το κακό μαντάτο
ξέσπασε σε μοιρολόϊ και θρήνο.

Εσφούγγισε τα δακρυσμένα μάτια
κι’ ασπάστηκε κάποιο φαντάρο
Παρηγοριά για το χαμό του γιού της
επέρασε τον πόνο τον πικρό απ’ το χάρο.

Εκείνα τα γενναία παλικάρια
το τιμημένο το χακί όλα ντυμένα
Εδιώξαν τους φασίστες απ΄ το χωριό τους
και τους κυνήγησαν στ’ Αλβανικά βουνά τα δοξασμένα.

Η Βήσσανη ευλαβικά το γόνυ κλίνει
σ’ αυτούς που επέσαν στη μάχη εκείνη
Ελάχιστος φόρος τιμής κι ευγνωμοσύνη
και αιώνια στους συνοδεύει μνήμη
Γιάννινα 25 Οκτ. 1990
Γεώργιος Ναστόπουλος, Βησσανιώτης.


Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις: Τα άλματα στα διαγράμματα κίνησης. Πόσες δυναμικές γραμμές σχεδιάζουμε;

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις ξεκίνησαν αυτές τις μέρες σε δύο δίκτυα
(εξαρτημένα μεταξύ τους, αφού σχεδόν οι ίδιοι συνάδελφοι μοιράζονται τις απόψεις τους, μαζί μας) σε καλό εγκάρδιο κλίμα γενικώς!

1) Για τα διαγράμματα με τις απότομες ευθείες και γωνίες στις ασκήσεις κινηματικής,
στο Δίκτυο Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες ΕΔΩ

2) Ηλεκτρικές δυναμικές γραμμές, στο Υλικό Φυσικής Χημείας ΕΔΩ
αλλά και στο Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες ΕΔΩ

Τα βουνά με τα δάση που καθρεπτίζονται στα νερά του ποταμού.


Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Βρέθηκαν μαγνητικά μονόπολα σε ορισμένους κρυστάλλους.


Ανακαλύφθηκε νέα μορφή μαγνητικού ηλεκτρισμού
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009 (εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ)

Βρετανοί επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της Φυσικής, καθώς για πρώτη φορά δημιούργησαν μια νέα μαγνητική μορφή ηλεκτρισμού, που αποκάλεσαν «μαγνητεκτρισμό». Πρόκειται για το μαγνητικό ισοδύναμο του ηλεκτρισμού, δηλαδή γα μαγνητικά φορτία που συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν σαν ρεύμα, ακριβώς όπως τα ηλεκτρικά φορτία.
Η ανακάλυψη μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει μελλοντικά σε μια επαναστατική σμίκρυνση στις μαγνητικές μνήμες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά μάλλον αποκλείεται να αντικαταστήσει τον ηλεκτρισμό ως πηγή ενέργειας.
Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή κ. Στιβ Μπάρνγουελ του Κέντρου Νανοτεχνολογίας του Λονδίνου και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, τους «Τάιμς» του Λονδίνου και το «New Scientist».
Η νέα επιστημονική έρευνα είναι η πρώτη που αξιοποίησε τα μαγνητικά μονόπολα που υπάρχουν σε ορισμένους κρυστάλλους.

Η ύπαρξη των μαγνητικών «φορτίων» είχε προβλεφθεί εδώ και περίπου 70 χρόνια, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε παρατηρηθεί στην πράξη.
Πρώτος που είχε προτείνει ότι οι πόλοι ενός μαγνήτη μπορούν να υπάρξουν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, ήταν ο διάσημος βρετανός φυσικός Πολ Ντιράκ το 1931.

Οι βρετανοί ερευνητές έδειξαν ότι τα μαγνητικά μονόπολα μπορούν να δημιουργήσουν μια μορφή «μαγνητικού ρεύματος» σαν τον ηλεκτρισμό.
Οι κανονικοί μαγνήτες έχουν πάντα «βόρειο» και «νότιο» πόλο σε όσα κομμάτια και αν κοπούν και δεν μεταφέρουν μαγνητικά «φορτία».
Όμως τα μονόπολα (όπου ο βόρειος και ο νότιος πόλος δεν πάνε σαν ζευγάρι), που ανακαλύφθηκαν σε ορισμένους κρυστάλλους από δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες φέτος το Σεπτέμβριο, μπορούν να μεταφέρουν τέτοια φορτία με τη μορφή «οιονεί σωματιδίων».
Αυτοί οι κρύσταλλοι αποτελούνται από πυραμίδες φορτισμένων ατόμων (ιόντων), διευθετημένων έτσι που, όταν ψύχονται σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, εμφανίζουν μαγνητικά φορτία.
Η νέα βρετανική έρευνα έδειξε ότι αυτά τα οιονεί σωματίδια μαγνητικού φορτίου μπορούν να κινηθούν από κοινού, δημιουργώντας έτσι ένα μαγνητικό ρεύμα, ακριβώς όπως το ηλεκτρικό ρεύμα σχηματίζεται από τα κινούμενα ηλεκτρόνια.
Αντίθετα με το ηλεκτρικό φορτίο των ηλεκτρονίων που είναι σταθερό, το μαγνητικό φορτίο των μονοπόλων κυμαίνεται ανάλογα με την θερμοκρασία και την πίεση στους κρυστάλλους.
Ο καθηγητής Μπάρνγουελ εκτίμησε ότι είναι μάλλον απίθανο η ανακάλυψη να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο παραγωγής ενέργειας και να αντικαταστήσει τον ηλεκτρισμό στο μέλλον, αν μη τι άλλο επειδή οι κρύσταλλοι πρέπει να ψυχθούν σε μείον 272 βαυθμούς Κελσίου, δηλαδή κοντά στο απόλυτο μηδέν.
«Δεν πρόκειται να δούμε ένα μαγνητικό λαμπτήρα φωτισμού ή κάτι παρόμοιο», όπως είπε.
Όμως θεωρεί πολύ πιθανό να βρεθούν άλλες πρακτικές χρήσεις, π.χ. στα μαγνητικά αποθηκευτικά μέσα και στο αναδυόμενο πεδίο της σπιντρονικής τεχνολογίας, που φιλοδοξεί να αυξήσει κατακόρυφα την ταχύτητα των μελλοντικών υπολογιστών.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο «μαγνητρονικής» τεχνολογίας για τη δημιουργία μνημών υπολογιστών σε νανοκλίμακα.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:
http://www.nature.com/nature/journal/v461/n7266/full/nature08500.html

Και http://www.nature.com/nature/journal/v461/n7266/full/461888a.html

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Δυό πάπιες στην υπηρεσία της Φυσικής.

(Μια βραβευμένη φωτογραφία σε διαγωνισμό της Ένωσης Δασκάλων Φυσικής των ΗΠΑ το 2006)

Η εικόνα δείχνει την συμβολή των κυμάτων που παράγουν δυο πηγές, οι υπερβολές της αποσβετικής συμβολής είναι ορατές πάνω δεξιά και στο κέντρο κάτω, γύρω από την καφέ πάπια.

Τα πόδια της πάπιας δρουν όπως οι πηγές στη λεκάνη κυματισμών, παράγουν κυκλικά επιφανειακά κύματα που συμβάλουν.

Στις γραμμές απόσβεσης το νερό είναι ήρεμο (αποσβετική συμβολή)

Στις γραμμές ενίσχυσης το νερό εμφανίζει μεγάλα υψώματα και κοιλάδες (ενισχυτική συμβολή)

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Βουλευτές με βασικές σπουδές σε καθηγητικές σχολές, σα να λέμε ...δικοί μας άνθρωποι.


1) Παντελής Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ - Α’ Αθήνας) Γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Πτυχιούχος Μαθηματικών με μεταπτυχιακό στην Επιχειρησιακή Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Σάσεξ.

2) Πέμη Ζούνη (ΠΑΣΟΚ – Α’ Αθήνας) Τελείωσε το Αρσάκειο και αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Παν. Αθηνών.

3) Πέτρος Ευθυμίου (ΠΑΣΟΚ – Β’ Αθήνας) Γεννήθηκε το 1950 στη Λάρισα, Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων.

4) Σοφία Σακοράφα (ΠΑΣΟΚ – Β’ Αθήνας) Γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα, Ολυμπιονίκης και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

5) Γιώργος Κουτρουμάνης (ΠΑΣΟΚ – Β’ Αθήνας) Γεννήθηκε το 1955 στα Καλάβρυτα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπ. Αθηνών.

6) Άννα Νταλάρα (ΠΑΣΟΚ – Β’ Αθήνας) Γεννήθηκε το 1954. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

7) Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ – Β’ Αθήνας) Γεννημένος το 1972 με σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

8) Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ – Β’ Πειραιά) Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1951, είναι τελειόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπ. Αθηνών.

9) Ελισάβετ Γράψα (ΠΑΣΟΚ – Αττική) Γεννήθηκε στη Λευκάδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ και διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπ της Σορβόννης.

10) Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ – Αττική) Φυσικός, γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1947.

11) Νίκος Καντερές (ΝΔ – Αττική) Πτυχιούχος Φυσικής του ΑΠΘ, απόφοιτος της Στατιστικής Σχολής Παν. Πειραιά, με μεταπτυχιακά στη Μετεωρολογία.

12) Χρύσα Αράπογλου ( ΠΑΣΟΚ – Α’ Θεσσαλονίκης) Απόφοιτος Βιολογίας του ΑΠΘ

13) Γιάννης Μαγκριώτης (ΠΑΣΟΚ – Α’ Θεσσαλονίκης) Γεννήθηκε στο Στρυμονικό Σερρών. Πτυχιούχος Φυσικού Τμήματος ΑΠΘ, φυσικός στο επάγγελμα.

14) Γιάννης Ζιώγας (ΚΚΕ – Α΄Θεσσαλονίκης) Γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Είναι πτυχιούχος Χημικός και Φαρμακοποιός του ΑΠΘ. Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

15) Βασίλης Γερανίδης (ΠΑΣΟΚ – Β’ Θεσσαλονίκης) Γεννήθηκε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης το 1953. Απόφοιτος του Φυσικού Τμήματος του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Τουλούζης. Ιατροφυσικός στο επάγγελμα.

16) Σοφία Γιαννακά (ΠΑΣΟΚ – Αιτωλοακαρνανία) Γεννήθηκε στην επαρχία Αγρινίου το 1957. Σπούδασε Αρχαία Ελληνικά στο ΑΠΘ, και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι.

17) Μιχάλης Γιαννάκης (ΝΔ – Βοιωτία) Βιολόγος, γεννήθηκε στο Σχηματάρι το 1959.

18) Μαργαρίτης Τζίμας (ΝΔ – Δράμα) Είναι καθηγητής Φυσικής.

19) Όλγα Ρενταρή – Τέντε (ΠΑΣΟΚ – Έβρος) Πτυχιούχος της Αγγλικής Φιλολογίας και καθηγήτρια στο 2ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης.

20) Δημήτρης Βαρβαρίγος (ΠΑΣΟΚ – Ζάκυνθος) Καθηγητής Βιολογίας, γεννήθηκε το 1952 στα Λαγκαδάκια Ζακύνθου

21) Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ – Ηλεία) Γεννήθηκε στην Κρέστενα Ηλείας το 1955. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

22) Μιχάλης Χαλκίδης (ΝΔ – Ημαθία) Είναι Φιλόλογος.

23) Βασίλης Κερκέρογλου (ΠΑΣΟΚ – Ηράκλειο) Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου το 1961. Είναι Φυσικός.

24) Μιχάλης Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ – Ηράκλειο) Είναι Εκπαιδευτικός.

25) Μιχάλης Παντούλας (ΠΑΣΟΚ – Ιωάννινα) Γεννήθηκε στο Πολύδωρο Ιωαννίνων το 1952. Είναι Φιλόλογος. Διετέλεσε οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ.

26) Σπύρος Μοσχόπουλος (ΠΑΣΟΚ – Κεφαλονιά) Γεννήθηκε στη Κεφαλονιά το 1955. Τελείωσε το Φυσικό Τμήμα του Παν. Αθηνών.

27) Αστέριος Ροντούλης (ΛΑΟΣ – Λάρισα)Γεννήθηκε στον Τύρναβο Λάρισας το 1966. Φιλόλογος – Ιστορικός. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν. Ιωαννίνων.
Μεταπτυχιακά σε Πανεπιστημιακό Κολέγιο της Ουαλίας.

28) Βασίλης Γιουματζίδης (ΠΑΣΟΚ – Πέλλα) Γεννήθηκε στην Έδεσσα Πέλλας. Είναι πτυχιούχος Φυσικός και εργάζεται ως καθηγητής σε Λύκειο της Έδεσσας.

29) Πυθαγόρας Βαρδίκος (ΠΑΣΟΚ – Σάμος) Εκπαιδευτικός, απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Παν. Αθηνών. Γεννήθηκε στο Πυθαγόρειο το 1950.

30) Γιώργος Λιάνης (ΠΑΣΟΚ – Φλώρινα) Γεννήθηκε στο Αμύνταιο της Φλώρινας το 1942. Τελειόφοιτος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

31) Γιάννης Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ – Χαλκιδική) Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951. Απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής του ΑΠΘ. Αγρότης στο επάγγελμα.

32) Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ – Β’ Αθήνας) Γεννήθηκε το 1945, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή.
33) Χρήστος Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ - Δράμα) Γεννήθηκε στο Βώλακα το 1963. Είναι απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας και καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ: Οι 300 βουλευτές, ποιοί είναι - που εκλέγονται στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο 10-11 Οκτωβρίου 2009.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Εμείς στη Β Λυκείου της τεχν. - θετ. κάνουμε 2 Φυσικές, 2 Χημείες, 2 Μαθηματικά, κοντεύουμε να τρελλαθούμε. Ξεκαθαρίστε την τεράστια ύλη!


(από το blogspot ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ)




"Είμαι Β λυκείου και περιμέναμε την ενισχυτική γιατί και πέρισυ που κάναμε μας βοήθησε πολύ.
Εμένα δεν με νοιάζει γιατί το έκανε η υπουργός (μπορεί να έχει δίκιο για σπατάλες και τέτοια) εμένα με νοιάζει να βρει τη σωστή λύση γρήγορα δηλαδή να στείλει καθηγητές αμέσως γιατί λεφτά για φροντιστήριο δεν υπάρχουν και η ενισχυτική είναι για τους πιο φτωχούς. Αυτοί που τα εχουν δεν στέλνουν τα παιδιά τους εκεί αλλά τα σκάνε στα φροντιστήρια.

Και κάτι πολύ σοβαρό που πρέπει να αλλαξει η κ. Διαμαντοπουλου.Εμεις στη Β λυκείου της τεχνολογικης και θετικης κάνουμε 2 φυσικες 2 χημείες 2 μαθηματικά και κοντευουμε να τρελαθουμε.
Αυτο γινεται γιατι παλια τα παιδια εδιναν πανελλαδικες και στη Β λυκειου κατι που καταργηθηκε. Γιατι δεν αλλαξαν και την ύλη?

Βοηθεια και στηριξη θέλουμε απο όσου γνωρίζουν το θέμα.Σύλλογοι καθηγητων,ανθρωποι του υπουργειου, συνεργατες της κ. υπουργου.
Να ξεκαθαρισετε την τεραστια υλη.

Κάντε κάτι τώρα να σταματησει ο παραλογισμος.Δε φταιμε εμεις για τις επιπολαιοτητες τις παραληψεις και την αδιαφορια τοσων ετων.

Καντε κατι αύριο κιολας, σημερα, τωρα!!!

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Μενίδι

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Το παιχνίδι της υδάτινης φλέβας με το μπαλόνι.

Τρίβουμε ένα αφόρτιστο μπαλόνι σε αφόρτιστο μάλλινο ύφασμα.
Πλησιάζουμε το αρνητικά φορτισθέν μπαλόνι σε μια λεπτή φλέβα νερού που τρέχει από μια βρύση, ή από ένα πλαστικό φυαλίδιο χημικού αντιδραστηρίου που το έχουμε γεμίσει με νερό που τρέχει πέφτοντας στο πάτωμα.
Η φλέβα του ουδέτερου νερού έλκεται από το αρνητικά φορτισμένο μπαλόνι, γιατί τα μόρια του νερού πολώνονται, το ένα άκρο του καθενός μορίου έχει θετικό φορτίο, το άλλο άκρο αρνητικό φορτίο.
Τα δίπολα πλέον μόρια προσανατολίζονται με τα θετικά τους άκρα προς το μέρος του μπαλονιού.
Η τελική εικόνα οφείλεται στις ελκτικές δυνάμεις στα θετικά τμήματα των μορίων του νερού που υπερτερούν έναντι των απωστικών δυνάμεων στα αρνητικά τμήματα των μορίων του νερού, που βρίσκονται λίγο μακρύτερα από το μπαλόνι.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Νέα ηγεσία στο ΥΠΕΠΘ & δια βίου μάθησης.


(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το blogspot ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ)


Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι η εκλεκτή του Γιώργου Παπανδρέου για την ηλεκτρική καρέκλα του Υπ.Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων
σε μια κρίσιμη εποχή για την Παιδεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η Διαμαντοπούλου είναι ένα από τα ισχυρότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κι αυτό δείχνει την διάθεση της νέας κυβέρνησης να δώσει έμφαση στην Παιδεία.

Μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου, την ευθύνη της Παιδείας αναλαμβάνει και η Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία βγήκε πρώτη σε σταυρούς στο Υπόλοιπο Αττικής.

Έκπληξη το όνομα του Γιάννη Πανάρετου ο οποίος είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διαβάστε εδώ το βιογραφικό του. Εξαιρετική περίπτωση.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Μεγάλη μέρα αύριο για όλους ξημερώνει, είναι η μέρα του Λαού, αυτός αποφασίζει.


Οι εκλογές της μεταπολίτευσης

17 ΝΟΕΜ 1974
ΝΔ: 54,4% ΕΚΝέες Δυνάμεις:20,4% ΠΑΣΟΚ: 13,6% Ενωμ. Αριστερά: 9,5%

20 ΝΟΕΜ 1977
ΝΔ: 41,8% ΠΑΣΟΚ: 25,3% Εν Κέντρου Νέες Δυνάμεις: 12% ΚΚΕ: 9,4%
Εθν. Παράταξη: 6,8% Συμμαχία: 2,7% Κόμμα Νεοφιλευθέρων Κ. Μητσοτάκης: 1%

18 ΟΚΤ. 1981
ΠΑΣΟΚ: 48% ΝΔ: 35,9% ΚΚΕ: 11%

2 ΙΟΥΝ. 1985
ΠΑΣΟΚ: 45,8% ΝΔ:40,9% ΚΚΕ: 9,9% ΚΚΕεσωτ: 1,8%

18 ΙΟΥΝ. 1989
ΝΔ: 44,3% ΠΑΣΟΚ: 39,1% ΣΥΝ: 13,1% ΔΗΑΝΑ: 1%

5 ΝΟΕΜ. 1989
ΝΔ: 46,2% ΠΑΣΟΚ: 40,7% ΣΥΝ: 11%

8 ΑΠΡ. 1990
ΝΔ: 46,9% ΠΑΣΟΚ: 38,6% ΣΥΝ: 10,3% ΔΗΑΝΑ: 0.7%

10 ΟΚΤ. 1993
ΠΑΣΟΚ: 46,9% ΝΔ: 39,3% ΠΟΛΑΝ: 4,88% ΚΚΕ: 4,54%

22 ΣΕΠ. 1996
ΠΑΣΟΚ: 41,5% ΝΔ: 38,1% ΚΚΕ: 5,5% ΣΥΝ: 5,1% ΔΗΚΚΙ: 4,4%

9 ΑΠΡ. 2000
ΠΑΣΟΚ: 43,8% ΝΔ: 42,7% ΚΚΕ: 5,52% ΣΥΝ: 3,2%

7 ΜΑΡ. 2004
ΝΔ: 45,4% ΠΑΣΟΚ: 40,5% ΚΚΕ: 5,9% ΣΥΡΙΖΑ: 3,3%

16 ΣΕΠ. 2007
ΝΔ: 41,8% ΠΑΣΟΚ: 38,1% ΚΚΕ: 8,2% ΣΥΡΙΖΑ: 5% ΛΑΟΣ: 3,8%

4 ΟΚΤ. 2009

ΠΑΣΟΚ:43,9% ΝΔ:33,5% ΚΚΕ:7,5% ΛΑΟΣ:5,6% ΣΥΡΙΖΑ:4,6% Οικ.Πρ.:2,5%



Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Το κύμα που παράγει το καραβάκι και εξαπλούται στη λίμνη την Παμβώτιδα, σε κωνικό μέτωπο, αντίστοιχο της ακτινοβολίας Τσερένκωφ.

Μια συλλεκτική φωτογραφία που δείχνει τα Γιάννινα, τη λίμνη Παμβώτιδα και τον κάμπο πέρα ως την Ολύτσικα ή Τόμαρο γύρω στα 1920 (υποθέτω) που βρήκα σε ιστολόγιο που γράφεται από την Κων/λη για τα Γιάννενα.
Με έκλπηξη βλέπω το νησάκι σχεδόν άχτιστο!






Συνάδελφος και φίλος,συμφοιτητής από τους πρώτους του έτους, είχε την καλοσύνη να προσθέσει ένα σχόλιο που το μεταφέρω στο φως της ...πρώτης σελίδας, τον ευχαριστώ.


...Η ταχύτητα του επιφανειακού κύματος c, δίνεται από τη σχέση
c = sqrt( ((g*λ)/(2*pi))*tanh(2*pi*h/λ) ) όπου λ το μήκος κύματος και h το βάθος του νερού.
Η σχέση αυτή για βάθος νερού περί τα 5 μέτρα και μήκος κύματος περί το

1 μέτρο, δίνει φασική ταχύτητα κύματος της τάξης του 1,1-1,3 m/s.
Αν το βαρκάκι τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα θα δούμε τον χαρακτηριστικό κώνο να περικλείει τα μέτωπα κύματος.

Αντιστοιχεί με την περίπτωση που το ηλεκτρόνιο ταξιδεύει με ταχύτητα μεγαλύτερη από όση το φως στο οπτικό μέσον.
Όταν το βαρκάκι πλησιάζει στο Νησί και κόβει ταχύτητα εξαφανίζεται και ο κώνος...