Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Οι εχθροί δεν ήρθαν από τη θάλασσα, ούτε από τη στεριά!

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τον Ένβερ Χότζα, ο δικτάτορας που κυβέρνησε την Αλβανία για περισσότερο από 40 χρόνια μέχρι το θάνατό του το 1985.

Αλλά εκατοντάδες χιλιάδες οχυρά -- ένα από τα πιο πασίγνωστα σύμβολα του σταλινικού καθεστώτος του ηγέτη -- είναι ακόμα στη θέση τους.

Ο λόγος είναι ότι η αφαίρεσή τους είναι πάρα πολύ δαπανηρή.

Ο Χότζα, που ήρθε στην εξουσία στα τέλη του 1944, οδήγησε το βαλκανικό έθνος στην απομόνωση, πρώτα από τη δύση, και έπειτα από το κομμουνιστικό μπλοκ στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η έμμονη ιδέα του για πιθανή επίθεση του ΝΑΤΟ ή του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Αλβανία προκάλεσε μια μεγάλης κλίμακας ώθηση να υπερασπιστεί τη χώρα από την εισβολή.

Εκθέσεις σχετικά με την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο ανέφεραν τον Μαλίκ Σαντούσι, αναπληρωτή υπουργό Άμυνας υπό τον Χότζα να θυμάται πως οι ειδικοί χρειάστηκαν δύο χρόνια για να βρουν την φόρμουλα για το "ιδανικό οχυρό".

Οι πρώτες κατασκευές με χοντρούς τοίχους σε σχήμα θόλου φτιαγμένες από σκυρόδεμα και σίδηρο εμφανίστηκαν το 1968.

Στα επόμενα οκτώ έτη, ένα δίκτυο περίπου 700.000 οχυρών ξεφύτρωσαν κατά μήκος των θαλάσσιων και εδαφικών συνόρων της Αλβανίας, αλλά και στο εσωτερικό της.

Σύμφωνα με ορισμένους, υπήρχαν περισσότερα οχυρά από αυτοκίνητα στη χώρα.

Η Αλβανία δεν χρειάστηκε ποτέ να τα χρησιμοποιήσει, καθώς οι παρανοϊκοί φόβοι του Χότζα δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Οι εχθροί ήρθαν απ' αλλού!

Ο κομμουνισμός στη χώρα για 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους έληξε περίπου πέντε έτη μετά από το θάνατο του δικτάτορα, αλλά οι εκατοντάδες χιλιάδες άσχημων, και πλέον κυρίως εγκαταλελειμμένων και διαλυμένων οχυρών ακόμα στραπατσάρουν το τοπίο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των παραλιών της.

Στις αρχές Ιουλίου, οι αρχές στο δημοφιλές αδριατικό θαλάσσιο θέρετρο Σίμαν, περίπου 120χλμ νότια των Τιράνων, άρχισαν να καθαρίζουν την περιοχή από δεκάδες οχυρά της εποχής του Ψυχρού Πολέμου επειδή δεν είναι ελκυστικά, αλλά κυρίως, αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των τουριστών.

"Άνθρωποι έχουν πνιγεί, τραυματιστεί, ή υπέφεραν λόγω της παρουσίας τους", δήλωσε ο δήμαρχος του Σίμαν, Σοτίρ Ζάρκα, στο AP την περασμένη εβδομάδα.

Καλυμμένα από βρύα, τα εγκαταλελειμμένα οχυρά είναι υπεύθυνα για τον θάνατο τουλάχιστον πέντε παραθεριστών, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών και μιας 25χρονης γυναίκας, που πνίγηκαν πέρσι στις λίμνες γύρω από τα "τσιμεντένια μανιτάρια".

"Σε αυτή την κατάσταση, αποτελούν μεγάλη απειλή για τους τουρίστες, και οι τραυματισμοί είναι αρκετά συχνοί", δήλωσε ο Ζάρκα.

Οι εργάτες τραβούν τα οχυρά έξω από το νερό με τη βοήθεια ενός παλαιού τανκ κινέζικης κατασκευής που παρείχε ο στρατός. Κατόπιν, το συνθλίβουν σε κομμάτια για να είναι ευκολότερο να μεταφερθούν.

Η αποσυναρμολόγηση έχει αποδειχθεί χρονοβόρα και ακριβή, δεδομένου ότι κοστίζει σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες περίπου 800 ευρώ για να απαλλαγούν μόνο από ένα οχυρό.

Ο Αργκόν Λότσι, ανώτερος σύμβουλος του επικεφαλής του αλβανικού στρατού, είπε στο AP ότι η εργασία είναι ουσιαστικά αβάσταχτη οικονομικά για τις ένοπλες δυνάμεις.

"Εάν ήμασταν αρμόδιοι για την αφαίρεση των οχυρών σε μια περιοχή, κατόπιν πολλές άλλες κοινότητες θα πάρουν σειρά για να ζητήσουν βοήθεια", είπε, εξηγώντας ότι έχουν παράσχει μόνο ένα τανκ στον Ζάρκα για να βοηθήσουν τη διοίκησή του να απαλλαχθεί από τα οχυρά στο Σίμαν.

Ο δήμαρχος, εντούτοις, είναι δυσαρεστημένος με τον αργό ρυθμό. Οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν να αποσυναρμολογήσουν μόνο επτά από τα οχυρά τις πρώτες δύο εβδομάδες, ενώ δεκάδες ακόμη πρέπει να αποσυρθούν, σύμφωνα με το AFP.

"Με αυτό το ρυθμό, η παραλία στη Σίμαν δεν θα είναι έτοιμη πριν από το επόμενο έτος", δήλωσε ο Ζάρκα στο πρακτορείο ειδήσεων.

(Αναδημοσίευση από το filiati blogspot)

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Επικούριος Απόλλων στα 1.130 μέτρα στις Βάσσες της Φιγαλείας

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγάλειας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται επιβλητικά στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων.

Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.

Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία και συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986.

Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Σχετικά 1) Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

2) Απόλλων, Βάσσες στο sch.gr

3) Βίντεο από το Μένουμε Ελλάδα της ΕΡΤ

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Να μετατραπούν οι δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου σε καλά δημόσια φροντιστήρια, του Παντελή Καψή στα ΝΕΑ.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποτύχει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση - που υποτίθεται ότι προωθεί η κυβέρνηση - είναι για μια ακόμα φορά να αρνηθούμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας.
Κι ως φαίνεται αυτό ακριβώς γίνεται.

Η Επιτροπή Μπαμπινιώτη, μαθαίνουμε, αναζητά τρόπους να ελαφρύνει το έργο των μαθητών, να μειώσει την ύλη και τις εξετάσεις, να προσθέσει εξωσχολικές δραστηριότητες και βέβαια ώρες πολιτισμού.

ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ και άξιοι επαίνου στόχοι που με μαθηματική σχεδόν βεβαιότητα μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα αποτύχουν. Για έναν πολύ απλό λόγο: όλα σχεδόν τα παιδιά της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου ζουν και αναπνέουν με ένα μόνο πράγμα στο μυαλό τους, πώς θα πετύχουν στις εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο.

ΚΙ έχουν απόλυτο δίκιο. Αυτό τους ζητάει η κοινωνία, αυτό επιδιώκουν και οι ίδιοι γνωρίζοντας ότι, πέρα από τους εύκολους αφορισμούς, η ζωή τους και το μέλλον τους θα εξαρτηθούν από τις επιδόσεις τους.

ΜΙΑ εκπαιδευτική μεταρρύθμιση λοιπόν πρέπει να ξεκινάει από αυτό ακριβώς. Πώς μπορεί δηλαδή το σχολείο- αν μπορεί- να τους βοηθήσει να πετύχουν στο Πανεπιστήμιο.

ΑΣ μην είμαστε υποκριτές. Αν καταφέρναμε να μετατρέψουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου σε καλά δημόσια φροντιστήρια θα ξαναβάζαμε το σχολείο στη ζωή των μαθητών και θα απαλλάσσαμε την ελληνική οικογένεια από ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος.

ΘΑ ξενίσει ενδεχομένως κάποιους μια τέτοια άποψη. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του σχολείου, θα πουν, δεν θέλουμε παπαγάλους, στόχος πρέπει να είναι η διαπαιδαγώγηση των ψυχών και όχι η στείρα απομνημόνευση.

ΚΑΛΑ και άγια όλα αυτά. Όμως είναι ακριβώς ό,τι δεν γίνεται σήμερα στο σχολείο. Τα παιδιά αισθάνονται ότι χάνουν έξι ώρες και αναγκάζονται έτσι να πάνε άλλες έξι φροντιστήριο ή να κάνουν ιδιαίτερα. Αν καταργούσαμε αυτές τις χαμένες έξι ώρες, ποιος ξέρει, μπορεί να είχαν λίγο χρόνο και για πολιτισμό.

ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ αυτό που εμείς αρνούμαστε να δούμε είναι ακριβώς ό,τι συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Όπου τα τελευταία χρόνια το σχολείο κάνει ακριβώς αυτό. Προετοιμάζει τα παιδιά για τις εξετάσεις.

ΤΟ πραγματικό πρόβλημα είναι αν μπορούν πια τα σχολεία να μετατραπούν σε καλά δημόσια φροντιστήρια. Ή αν αντιθέτως τα ιδιωτικά θα συνεχίσουν να τους παίρνουν τους μαθητές, γιατί κάνουν πολύ καλύτερα τη δουλειά τους. ΝΑ ένα ερώτημα που θα μπορούσε να απασχολήσει τους εκπαιδευτικούς μας εγκεφάλους. Να υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα και οι δομές ώστε τα δημόσια σχολεία να αχρηστεύουν τα φροντιστήρια.

ΓΙΑΤΙ βέβαια υπάρχει πάντοτε και η νεοφιλελεύθερη απειλή. Να δίνεται δηλαδή σε κάθε μαθητή μια επιταγή με το αντίτιμο του κόστους φοίτησης και να μπορεί να διαλέγει αν θα πάει σε ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο-φροντιστήριο.

ΕΧΕΙ κανείς αμφιβολία τι θα διάλεγαν με τις σημερινές συνθήκες στην παιδεία;
ΠΗΓΗ: Τα Νεα 18 Ιουλίου 2009

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Εξήντα σύμβολα

Ενα πολύ ενδιαφέρον site, γεμάτο Φυσική και Αστρονομία, προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ: Εξήντα σύμβολα (γράμματα και ιδεογράμματα) που χρησιμοποιούνται συνήθως απ'όλους στη Φυσική (αν και εδώ έχουμε αλλάξει μερικά σε δικά μας ή επηρεαστήκαμε από άλλες πηγές για να υιοθετήσουμε τα δικά τους εξηγούνται μέσω βίντεο,κατατοπιστικά και ευχάριστα, μαζί με ενδιαφέροντα πειράματα, απροσδόκητα πολλές φορές. Αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά. Κάντε κλικ στο σύμβολο και παρακολουθείστε: http://www.sixtysymbols.com/

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Οπτικοποίηση μαγνητικού πεδίου.



(από το: Μαθαίνοντας Φυσική στο 8ο, του Στέργιου Ναστόπουλου)

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Για τη διαρροή στο Διεθνές Απολυτήριο, κατηγορείται Έλληνας ...υδραυλικός, είχαμε ξερς μια τιμή και μια υπόληψη.

......................................................................................................................................

Στη φωτογραφία (από το περιοδικό magazino του Βήματος της Κυριακής) ο Υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος με το τάμα του, μια λαμπάδα στον Άγιο Αριστοτέλη και στους άλλους Αγίους με τα αρχαία ελληνικά ονόματα, που τον προστάτεψαν από τις συμπληγάδες των Πανελλήνιων Εξετάσεων (που βαίνουν προς το τέλος τους με τις επαναληπτικές) αλλά το πιο βασικό:

Που η μπόμπα της ΔΙΑΡΡΟΗΣ του International Baccalaureate, made in Geneva, δεν έσκασε κατά Υπουργείο μεριά, αλλά κάπου πιό εκεί, πιο πέρα.

(Δελτίο τύπου σχετικά με την υπόθεση διαρροής θεμάτων στις εξετάσεις για το Διεθνές Απολυτήριο, εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας. Στο δελτίο τύπου το ΥΠΕΠΘ αναφέρει:
"Tο Διεθνές Απολυτήριο, Ιnternational Baccalaureate (ΙΒ), εισήχθη στο εκπαιδευτικό σύστημα με το άρθρο 10, παρ. 23 του ν. 2327/95. Η λειτουργία του Τμήματος Διεθνούς Απολυτηρίου διέπεται από τους κανόνες που ορίζονται από τον Οργανισμό Διεθνούς Απολυτηρίου (Ιnternational Baccalaureate Οrganisation) και το πρόγραμμα σπουδών είναι στην αγγλική γλώσσα.

Η αξιολόγηση των μαθητών των τμημάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ι.Β.Ο. από τον ίδιο τον Οργανισμό, χωρίς καμιά εμπλοκή του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Την αποκλειστική ευθύνη των εξετάσεων σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, στα θέματα, στη διόρθωση των γραπτών δοκιμίων καθώς και στην έκδοση των αποτελεσμάτων έχει ο Ι.Β.Ο..
Επομένως, όλες οι διαδικασίες λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με τους κανονισμούς και τον έλεγχο του Οργανισμού, χωρίς καμία εμπλοκή του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Μέχρι σήμερα δε, κανένα επίσημο έγγραφο δεν έχει περιέλθει στο ΥΠ.Ε.Π.Θ. από τον Οργανισμό στη Γενεύη. Ως εκ τούτου, απόπειρες εμπλοκής του ΥΠΕΠΘ στη διαδικασία εξετάσεων του Διεθνούς Απολυτηρίου, προφανώς υποκρύπτουν άλλου είδους σκοπιμότητες.")
......................................................................................................................

Μείζον θέμα αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί μετά την αποκάλυψη ότι ο διεθνής Οργανισμός που δίνει το Ιnternational Βaccalaureate «πάγωσε» τα αποτελέσματα των φετινών εξετάσεων του για όλους τους Ελληνες μαθητές, λόγω διαρροής των θεμάτων προς την χώρα μας.
Σύμφωνα με Το Βήμα, για την διαρροή κατηγορείται Έλληνας καθηγητής που εργαζόταν στα γραφεία του διεθνούς Οργανισμού που εποπτεύει την λειτουργία του θεσμού International Baccalaureate Organization (ΙΒΟ), ο οποίος εδρεύει στην Γενεύη.

Ο Οργανισμός ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων τα οποία προσφέρουν το Διεθνές Απολυτήριο ότι τα αποτελέσματα που αφορούν τη χώρα μας, προς το παρόν «παγώνουν» για λόγους ασφαλείας.

Οι εφετινές εξετάσεις αφορούν περίπου 2.000 μαθητές που έδωσαν τον Μάιο εξετάσεις για να πάρουν το Απολυτήριο τους και να εισαχθούν σε πανεπιστήμια της επιλογής τους στην Ευρώπη και την Αμερική.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώθηκαν για όλες τις χώρες του κόσμου που προσφέρουν το Ιnternational Βaccalaureate στις 5 του μήνα. Για την Ελλάδα δεν δόθηκε στην δημοσιότητα καμία είδηση.

Όπως έλεγε στο Βήμα στέλεχος εκπαιδευτηρίου, σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν όπου είχε διαπιστωθεί διαρροή θεμάτων σε σχολεία του Μεξικού, οι εξετάσεις τελικά ακυρώθηκαν για όλους τους υποψηφίους της χώρας.




1) Μια καλή περιγραφή για το πρόγραμμα του Διεθνούς Απολυτήριου ΕΔΩ



2) Ανακοίνωση του γεγονότος και σχολιασμός σε άλλη βάση
........................................................................................................................



Εισαγγελική παρέμβαση για τη διαρροή των θεμάτων του Baccalaureate
Οι εφετινές εξετάσεις αφορούν περίπου 2.000 μαθητές για να πάρουν το Απολυτήριο τους

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της διαρροής των θεμάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου (Ιnternational Baccalaureate) διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έπειτα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο εισαγγελέας κ. Ιωάννης Σακελάκος ανέθεσε την έρευνα στην αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου. Η υπόθεση που διερευνάται αφορά σε διαρροή θεμάτων προς Έλληνες μαθητές από καθηγητή, επίσης Έλληνα, που εργαζόταν στη Γενεύη.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο όμως δηλώνει αναρμοδιότητα, καθώς δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του στους κανονισμούς ή τη διαδικασία των εξετάσεων, των οποίων την αποκλειστική ευθύνη έχει ο Οργανισμός Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙBΟ).

«Η αξιολόγηση των μαθητών των τμημάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΙΒΟ από τον ίδιο τον Οργανισμό, χωρίς καμία εμπλοκή του υπουργείου Παιδείας. Την αποκλειστική ευθύνη των εξετάσεων σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, στα θέματα, στη διόρθωση των γραπτών δοκιμίων καθώς και στην έκδοση αποτελεσμάτων έχει ο ΙΒΟ», διευκρινίζει το υπουργείο.

Ακριβό εισιτήριο

Το Διεθνές Απολυτήριο δίνεται από το διεθνή μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Ιnternational Baccalaureate Οrganisation που ιδρύθηκε το 1968 και εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας. Σήμερα στα προγράμματά του έχουν ενταχθεί 2.703 σχολεία από 138 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και τα παρακολουθούν 738.000 μαθητές ηλικίας από 3 ως 19 ετών.

Στα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία προσφέρεται ως ένα διετές προ-πανεπιστημιακό πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα για μαθητές ηλικίας 16-19 ετών (2η και 3η τάξη Λυκείου). Η απόκτησή του ισοδυναμεί τυπικά με απόκτηση απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου, ενώ ταυτόχρονα είναι το «εισιτήριο» για αποδοχή στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Οι υποψήφιοι πληρώνουν περίπου 25.000 ευρώ τη διετία για την παρακολούθηση των προγραμμάτων του, ενώ μία ώρα ιδιαίτερου φροντιστηρίου στη διάρκεια των δύο αυτών ετών κοστίζει 150 ευρώ. Οι εξετάσεις για το απολυτήριο και την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση κάθε χρόνο γίνονται τον Μάιο.

Newsroom ΔΟΛ




Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Δείτε τα Μαθηματικά χωρίς φόβο.

Γράφει ο μαθηματικός Χρήστος Χ. στο Θρακιώτικο ΛΙΓΑΠΟΛΑ:

Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο , αλλά και εμπειρικά διαπιστωμένο , ότι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών έχει ένα είδος "Μαθηματικοφοβίας", που ξεκινάει από μικρές ηλικίες και όταν πια φτάνουν στο Λύκειο εξελίσσεται σε πλήρη παραίτηση ακόμα και από τη στοιχειώδη προσπάθεια για κατανόηση απλών μαθηματικών εννοιών και αντιμετώπιση απλών προβλημάτων που η ίδια η καθημερινότητα θέτει.

Οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή μύηση των παιδιών στον κόσμο των Μαθηματικών διαμορφώνονται πολλά χρόνια νωρίτερα παρουσιάζοντας μια συνέχεια και απαίτηση συνέπειας, που ξεκινά πολύ νωρίς και εξαρτάται απο τη σχέση του δάσκαλου με τα Μαθηματικά, ακόμα και από το είδος των παιχνιδιών τους, καθώς και τη σχέση τους με τη φύση στην προσχολική ηλικία!
Το παιχνίδι με τη φύση αποκαλύπτει από πολύ νωρίς τα μυστικά των Μαθηματικών στα μάτια των παιδιών και δημιουργεί ερωτήματα που διεγείρουν την έμφυτη περιέργεια για μάθηση.
Απαραίτητο στοιχείο η καθημερινή ενασχόληση των γονέων με τα παιδιά και το παιχνίδι μαζί τους , όπου παίζοντας μπορούμε να περάσουμε στοιχειώδεις έννοιες των Μαθηματικών. Κατασκευάζοντας π.χ. ένα χαρταετό μαζί με το παιδί μας οι έννοιες των κανονικών πολυγώνων, των ισοπλεύρων τριγώνων, του κύκλου, του κέντρου του, της ακτίνας του, των γωνιών κ.λ.π. περνούν στο μυαλό του παιδιού ανεξίτηλα σαν εικόνες και τις αναγνωρίζει πολύ εύκολα πλέον, του είναι οικίες , όταν συναντήσει τα σχήματα στο σχολείο.
Τις ιδιότητές τους τις έχει ήδη παρατηρήσει, τώρα απλά μαθαίνει την "επίσημη" ορολογία και κάνει την κατάλληλη ταξινόμηση στο μυαλό του.
Τα Μαθηματικά δεν είναι μια σούπα αριθμών, γραμμάτων και ακαταλαβίστικων τύπων και θεωρημάτων , όπως περνάει στο μυαλό πολλών, αλλά αλήθειες και λογικές διεργασίες, που αναγκάστηκε να ανακαλύψει ή να επινοήσει ο άνθρωπος για να μπορέσει να επιβιώσει και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, ανάγκη και εργαλείο για την καθημερινότητά του, όπως το φαί για την πείνα του , το νερό για τη δίψα, η φωτιά για το κρύο, η σκιά για τον ήλιο.
Ζητώ πολλές φορές από τους μαθητές της πρώτης Λυκείου, λίγο πριν μιλήσουμε για παραμετρικές εξισώσεις πρώτου βαθμού, να φανταστούν τον εαυτό τους σαν συνοδό ενός μικρού παιδιού, που δεν έχει καμία εμπειρία, δε γνωρίζει καμία έννοια, δεν ξέρει κανένα κανόνα, αλλά έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει αμέσως και να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες τους.
Ποιες οδηγίες θα δώσετε στο παιδί για να περάσει με ασφάλεια από ένα πεζοδρόμιο στο απέναντι, διασχίζοντας το δρόμο, στον οποίο υπάρχει φανάρι με κόκκινο - πράσινο;
Αυτή την εκπαίδευση δεν κάνουν άλλωστε καθημερινά οι γονείς των πόλεων στα παιδιά τους, μέχρι να τα εμπιστευτούν να πηγαίνουν μόνα τους στο Σχολείο; Μπορείτε να δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες;
Όλα λένε ναι, είναι εύκολο. Το πρόβλημα έχει σχέση με τα Μαθηματικά;
Όχι, απαντούν.
Όμως την ίδια ακριβώς λογική διαδικασία ακολουθούμε και για την επίλυση μιας παραμετρικής εξίσωσης!!! (Από τα πιο δύσκολα θέματα της ύλης της Α΄ Λυκείου) Του λόγου το αληθές στα διαγράμματα που φαίνονται.

Η ενδιαφέρουσα συνέχεια στο πρωτότυπο

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Αναβάθμιση του Λυκείου. Πρόσβαση στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ένα άρθρο του Γιώργου Ζησιμόπουλου, Φυσικού, Υπευθ. ΕΚΦΕ Αιγίου

Στην ειδική έκδοση του Φυσικού Κόσμου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
(Ιαν. Φεβ. Μάρτιος 2009) «Συνεισφέρουμε στο διάλογο για την Παιδεία»
ο Γιώργος Ζησιμόπουλος, Φυσικός, Υπευθ. ΕΚΦΕ Αιγίου, Γραμματέας του Παραρτήματος Αχαϊας της ΕΕΦ, στο άρθρο του
«Αναβάθμιση του Λυκείου – Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»
αφού χαρτογραφήσει τη σημερινή κατάσταση, που όλοι θέλουν να αλλάξει, αλλά όλο ίδια μένει – για να μη πω πως πάει από το κακό στο χειρότερο, προτείνει λύσεις.
(Ο αγωγιάτης κυρ Κώστας έλεγε στο χωριό μου για τους εκάστοτε ιθύνοντες,που δεν έχουν ευήκοον ούς, πολλά - πολλά χρόνια πριν: Δεν έχν (έχουν) τρύπα στ’ αφτί)

Το άρθρο με επιμέρους ενότητες:
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
1) Η ανισορροπία της κατανομής των μαθητών στο Γενικό Λύκειο και την Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση.
2) Πληθώρα γνωστικών αντικειμένων που επικαλύπτονται με την ευρύτερη έννοια
3) Η γνώση έχει μετατραπεί σε ύλη, θεωρείται δεδομένη και …συνεπώς παραδίδεται! Δεν απαιτεί συμμετοχή, παρά μόνο παραλήπτες
4) Η εργασία στο σπίτι, τα μονόωρα μαθήματα
5) Μεγάλες διαφορές στη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των μαθητών εντός του ίδιου του Σχολείου, αλλά και από Σχολείο σε Σχολείο.
6) Αναμόρφωση της δομής, του χαρακτήρα και του περιεχομένου των κριτηρίων αξιολόγησης.
7) Η παραβατική συμπεριφορά μαθητών.
8) Έλλειμμα παιδαγωγικής επάρκειας και διδακτικής εμπειρίας των νεοεισερχομένων στην εκπαίδευση.
9) Αδυναμία έγκαιρης και ικανοποιητικής στελέχωσης των μικρών σχολικών μονάδων, ειδικά στην διδασκαλία των μαθημάτων επιλογής.
10) Ανύπαρκτη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου κάθε εμπλεκομένου στην εκπαίδευση.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ στην ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
11) Η άκαιρη δυνατότητα επιλογής πληθώρας τμημάτων Πανεπιστημιακών Σχολών, οδηγεί σε ανεύθυνη και επιπόλαιη επιλογή.
12) Πρωτοετείς φοιτητές δεν έχουν διδαχθεί καθόλου βασικά γνωστικά αντικείμενα (π.χ. Χημεία, Προγραμματισμό, Μαθηματικά, κλπ)
…..η υποχρεωτική εκπαίδευση έχει σε μεγάλο βαθμό εξομοιωθεί με την υποχρεωτική διέλευση….