Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Το βιβλίο των Timoshenko & Young υπέρ των ανέλπιστων και απρόβλεπτων μαθητικών προσεγγίσεων του 4ου θεματος.

Η αρχή των δυνατών έργων: Τα έργα (σε απόλυτη τιμή) της κινητηρίου δυνάμεως και της αντιστάσεως, που παράγονται στη διάρκεια μιας επιτρεπτής μετατόπισης ιδανικής απλής μηχανής είναι ίσα.

Περιστροφή ως προς σταθερό άξονα, υπό την επίδραση σταθερής ροπής.

Ισοδύναμη ροπή αδράνειας συστήματος, ως προς τον άξονα περιστροφής, και εφαρμογή σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ. απλών μηχανών, όπως η διπλή τροχαλία των Πανελλήνιων εξετάσεων 2009.



Από το βιβλίο Engineering Mechanics TIMOSHENKO and YOUNG τέταρτη έκδοση 1956 McGraw - Hill (πρώτη έκδοση 1937)
Μετάφραση των περίπου παραπάνω σελίδων στην ελληνική έκδοση του βιβλίου ΕΔΩ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ένας Φυσικός και γονέας διαγωνιζόμενου, μιλάει για το ζητούμενο ασαφές στιγμιότυπο του κύματος.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ιωάννη Λάγγη του Αλεξάνδρου, Καθηγητού Φυσικής, κατοίκου Μολάων Λακωνίας

ΠΡΟΣ
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων - Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων

Κοινοποίηση:
1)Κύριον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
2)Ένωση Φυσικών Ελλάδος
3)Ο.Λ.Μ.Ε.

Με το παρόν έγγραφό μου, ως καθηγητής Φυσικής αλλά και ως γονέας του Αλεξάνδρου Λάγγη του Ιωάννη, κατοίκου Μολάων Λακωνίας, ο οποίος συμμετέχει, ως μαθητής της τρίτης τάξης του Λυκείου Μολάων, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της σχολικής περιόδου 2008-2009, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στα εξής: στις γραπτές εξετάσεις του μαθήματος Φυσικής Κατεύθυνσης Γ΄Λυκείου του τρέχοντος έτος και σχετικά με το δ’ ερώτημα του τρίτου θέματος, από τα Μ.Μ.Ε. αλλά και από τις πληροφορίες στο Διαδίκτυο προκύπτει ότι έχουν δοθεί οδηγίες στους βαθμολογητές ότι η σωστή λύση του ανωτέρω ερωτήματος είναι «ότι θα πρέπει να ληφθεί σωστό το στιγμιότυπο κύματος μόνο εφ’ όσον απεικονίζει το κύμα να υφίσταται από x= 0 μέχρι x= υt =5,5m.». Η οδηγία αυτή εφ’ όσον έχει δοθεί στους βαθμολογητές είναι εσφαλμένη αφού είναι απάντηση σε ένα υποτιθέμενο ειδικό ερώτημα που δεν έχει τεθεί ( από τα πολλά που μπορεί να προκύψουν) και όχι της γενικής περίπτωσης ,όπως αναφέρεται στην λύση της άσκησης που σας επισυνάπτω.
Κατόπιν τούτων παρακαλώ όπως να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της βαθμολόγησης των γραπτών και η ίση αντιμετώπιση των μαθητών με την επισήμανση ότι θα πρέπει να μην αδικηθούν οι μαθητές που «βλέπουν μακρύτερα» και οι οποίοι δεν περιορίζονται στην στείρα απομνημόνευση αλλά διαθέτουν κριτική ικανότητα και ωριμότητα σκέψης που πιστεύω ότι αποτελεί και δικό σας ζητούμενο


Μολάοι 28 Μαΐου 2009
Μετά Τιμής

Ιωάννης Λάγγης

Απάντηση στο δ΄ ερώτημα του 3ου θέματος των εξετάσεων της Φυσικής Κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου

Για το κύμα που διαδίδεται στον άξονα x’x με εξίσωση
y=0,4ημ 2π (2t-0,5x) (sι) προκύπτουν τα εξής και μόνο
Α)το κύμα διαδίδεται προς τα δεξιά ( θετική φορά)
Β)αφού για χ=0, y=0,4 ημ 4πt (si), το σημείο του μέσου διάδοσης με χ=0, από τη στιγμή t=0 και μετά ταλαντώνεται. Δεν ξέρουμε όμως ποια στιγμή άρχισε η ταλάντωση του .
Για τη στιγμή t=11/8 sec η εξίσωση του κύματος γίνεται
y=0,4ημ2π(2 . 11/8-0,5χ) (SI)

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ στην ΑΛΦΑΒΗΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ
1) Της νύχτας τα καμώματα
2) Η έκπληξη ενός Υφυπουργού Παιδείας
3) Σαράντα τόσα σχόλια, για τα θέματα Φυσικής Γcat στο ιστολόγιο του κ. Μάργαρη

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Διαφήμιση του εκδοτικού οίκου Λιβάνη. Μεγάλη επιτυχία στις εξετάσεις της Φυσικής!




Για δέστε εδώ, τι ισχυρίζεται ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη, μεγάλη επιτυχία

στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Τα θέματα στα εκπαιδευτικά μας

βοηθήματα!


Καημένη Ελλάς, που τα παιδιά σου άσπλαχνα πουλάς!

Το ΥΠΕΠΘ δεν έχει δικά του βιβλία να διαφημίσει;

Το Π.Ι. δεν έχει δικό του υποστηρικτικό υλικό να διαφημίσει;

(παλαιότερα είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια από το ΚΕΕ για μια τράπεζα θεμάτων - φυλλάδια ενδεικτικών θεμάτων)

Μαζί με την αλλαγή του Γεράσιμου, πάει και αυτό.

Εως πότε ο φούρναρης, δεν θα εμπιστεύεται τα καρβέλια που ψήνει και θα αγοράζει ψωμί για το σπίτι του από το διπλανό Super Market;

Όσο για το πολυθρύλητο 4ο Θέμα, χαμός οι παρεμφερείς ασκήσεις, μέχρι και στα βοηθήματα της δεκαετίας 1970, μόνο που τις έχουν στο κεφάλαιο απλές μηχανές από απλή τροχαλία μέχρι διαφορικό βαρούλκο, να βλέπεις ποιός κινεί τι, τι αντιστέκεται, όχι σαν προχτές που οι δυο κολημένοι κύλινδροι (χωρίς ένα ευδιάκριτο άξονα, και έστω δυό διχάλες που να δείχνει την μόνιμη περιστροφή) φάνταζαν σαν αντικείμενο αγνώστου προέλευσης. Δικαίως μετά που οι απαντήσεις ήσαν UFO.

Το επόμενο βίντεο για όσες φωνές ακούονται, μεσ στη γενική παραζάλη, να κόβουμε από εδώ, να κόβουμε από εκεί, φταίει που τα νήματα είναι αβαρή...

Ω ξέχασε να τονίσει τη λέξη σκαμνι!

Άνθρωποι, άνθρωποι, αιμοχαρείς, αιμοδιψείς και αιμοβόροι!

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Αναμνήσεις από τις εισαγωγικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 1970.



....Είχε περάσει ένα εξαντλητικό καλοκαίρι με διάβασμα και ξανά διάβασμα. Κάθε απόγευμα μεσ τη ζέστη και τον ήλιο Φροντιστήριο μέχρι αργά, με φροντιστές αλλόφρονες και αυτοί να καλύψουν την ύλη, να μας τα θυμήσουν όλα, αν ήταν δυνατό.
Οι Σχολές ήταν χωρισμένες σε αρκετούς κύκλους, Φιλοσοφικό, Θεολογικό, Πολυτεχνικό, Φυσικομαθηματικό, Νομικό, Ιατρικό, Διδασκαλικό, ...


Τα εξεταστικά κέντρα λίγα σε όλη την Ελλάδα, μόνο στις μεγάλες πόλεις.
Στο εξεταστικό κέντρο των Ιωαννίνων, στα τότε κτίρια του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, έγραφαν οι υποψήφιοι από όλη την Ήπειρο, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, ένα ακόμη πρόβλημα για τους μη γιαννιώτες υποψήφιους, να βρούν ξενοδοχείο, να μάθουν να κινούνται στην πόλη.

Στον Φυσικομαθηματικό κύκλο, που έδινα εξετάσεις τον Σεπτέμβριο του 1970, (τότε τα εξεταστέα μαθήματα ήταν ξανά έξι με τη μερίδα του λέοντος στα μαθηματικά - άρα και στις μετοχές των μαθηματικών στα φροντιστήρια- Έκθεση -Άλγεβρα- Γεωμετρία- Τριγωνομετρία- Φυσική - Χημεία)

Στην έκθεση είχε μπει το θέμα Νους εστίν ο διακοσμών και των πάντων αίτιος, βαθυστόχαστο τσιτάτο (ρητό ντε) του αρχαίου φιλοσόφου Αναξαγόρα που νομίζω υπάρχει σκαλισμένο και σε ονομαστό παλαιό μοναστήρι στην Κρήτη (φωτό άνω δεξιά) - το πήρα λίγο στραβά και με βαθμολόγησαν με 11, αν και οι επιδόσεις μου στο γράφειν ήταν πολύ καλύτερες!

Τι ήθελε να πει ο Αναξαγόρας; Για τη δύναμη της σκέψης του νου του ανθρώπου (που έφτασε στη Σελήνη) ή προφήτευε τον ένα και μοναδικό Θεό, τη σοφία της κτήσης (τα πάντα εν σοφία εποίησας) κλπ Ηταν ένα θέμα βαρύ με ποικίλες προεκτάσεις. Το ξεκίνησα από το δεύτερο σκέλος (ήταν και το άλλο σλόγκαν της εποχής Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών) και κάπου προς το τέλος έστριψα το τιμόνι προς τη δύναμη του ανθρώπινου νου - δεν ήξερες ποιανού να χαλάσεις και ποιανού να φτιάξεις- Καταστενοχωρέθηκαν θυμάμαι όλοι στο σπίτι, γιατί μπορούσα να θεωρηθώ εκτός θέματος και να πάρω μονάδα σε μαθημα που εθεωρούμην άσσος. Ε ρε μπαγάσα Αναξαγόρα, ή οι θεματοδότες πονηροί; Ακόμα δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει ο αρχαίος Φιλόσοφος!


Στην Άλγεβρα - μόλις είχαν βγει τότε νεα βιβλία με όρια ακολουθίες στην Ε Γυμνασίου το βιβλίο του Ηλία Ντζιόρα, στην ΣΤ Γυμνασίου το βιβλίο του Στάϊκου με παραγώγους κλπ. Τότε η εξεταστέα ύλη δεν έφτανε στις παραγώγους, είχε τριώνυμο, πολυώνυμα, ακολουθίες όρια. Τα θέματα στην Άλγεβρα ήταν όλως παραδόξως κάτι από σύνολα, που το πάλεψα αρκετά, και ναι, αυτό το θυμάμαι καλά να βρούμε το όριο της γνωστής ακολουθίας (1+1/ν) και όλο εις την ν που ήταν ο περιφημος αριθμός e.
Τα θέματα τότε εκφωνούνταν και έπρεπε να προσέξεις ειδικά στην Άλγεβρα, άλλο τόσο φυσικά έπρεπε να προσέξει ο εκφωνητής, ειδικά στην Γεωμετρία γινόταν ένα μπέρδεμα με τα γράμματα Μ, Ν, Ψ Φ, οπότε τότε ο εκφωνητής έλεγε Ν όπως Νίκος,
Στην Αλγεβρα έλαβα 12 ή 13.

Στην Γεωμετρία ήταν μια κατασκευή τριγώνου από κάποια στοιχεία ή γεωμετρικός τόπος, θεωρία δεν ενθυμούμαι πλέον, με εξετίμησαν 16.
Στην Τριγωνομετρία ήταν αποδείξεις, που παρόμοιες είχαν τότε τα νέα βιβλία Τριγωνομετρίας του Πανάκη που διδάσκονταν στα Πρακτικά τμήματα. Εδώ τα πήγα πολύ καλύτερα και απέσπασα ένα 18.


Ήρθε η μέρα της Φυσικής που ήταν σαν τώρα το θυμάμαι, ημέρα Δευτέρα.
Την Κυριακή είχε το ράλλυ Ακρόπολις, και τα αυτοκίνητα που έτρεχαν φαίνονταν από το παράθυρο του σπιτιού μου να κατεβαίνουν σε χρόνους ρεκόρ τις στροφές στο Μιτσικέλι.
Είχε πέσει στα χέρια μου το βιβλίο του Σαλτερή Περιστεράκη της Ατομικής Φυσικής και διάβαζα την κίνηση φορτισμένου σωμάτιου σε μαγνητικό πεδίο και τον φασματογράφο μάζας.
Ένα πρόβλημα που είχαμε κυρίως με τη Φυσική και τη Χημεία ήταν ότι δεν υπήρχαν επίσημα βιβλία, αυτά του ΟΕΔΒ δεν κάλυπταν πολλά πράγματα, ή σκοπίμως οι τότε φροντιστές τα απέκρυπταν.
Την άλλη μέρα έπεσα μέσα διάνα.
Στα δυο ή στο ένα θέμα θεωρίας που έβαζαν, ήταν ο φασματογράφος μάζας που έγραψα πολύ καλά με ωραία σχήματα η μια άσκηση ήταν άνωση, ισορροπία ενός σώματος σε δύο υγρά με τόσο ποσοστό στο ένα και τόσο στο άλλο, (ή ενδεχομένως σώμα με δύο μέταλλα σε ποσοστιαία αναλογία) και η δεύτερη άσκηση ήταν μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος και απώλεια κατά μήκος της γραμμής.
Ας είναι καλά ο Αχιλλέας Ευαγγέλου, (βέβαια μας είχε βγάλει τον αδόξαστο στις μονάδες ΗΣΜ, ΗΜΜ, ΜΚSΑ, στις ασκήσεις ανατρέπεται ή ολισθαίνει κλπ) που μας είχε κάνει παρόμοιες ασκήσεις στο Φροντιστήριο που είχαν τότε με τον μαθηματικό Αθανάσιο Μπασογιάννη.
Θυμάμαι τότε παιδιά έξω που ρωτούσαν γιατί πήραμε δυο σύρματα, ενω στις γραμμές της ΔΕΗ στις κολώνες πάνω από τα κεφάλια μας υπήρχαν πέντε σύρματα.
Προφανώς οι τότε θεματοδότες δεν έλαβαν υπόψη τους ότι υπήρχαν μαθητές από πολλά επαρχιακά σχολεία, 0πως τώρα π.χ. με την διπλή τροχαλία, που ενώ δεν έχει αντίστοιχο το σχολικό βιβλίο, έχει ο Σαβάλας, ο Τσούνης, ο Παναγιωτακόπoυλος, οι Παλόγος - Ποντικός, ο Κάτσικας, ο Αλεφραγκής, .....
Μολονότι πίστευα ότι πήγα καλύτερα, πήρα ένα 17.

Στη Χημεία, δεν θυμάμαι τι περίπου θέματα ήταν. Η πιο δυσκολότερη Χημεία, όλων των εποχών, απαιτούσε τεράστιες απομνημονευτικές ικανότητες, μια και είχε στοιχεία, ενώσεις παρασκευές και ιδιότητες, άντε τώρα να θυμάσαι τη μεταλλουργία του κασσίτερου ή του χαλκού. Νομίζω κάτι τέτοιο ήταν στην θεωρία μαζί με ιδιότητες - διαφορές αλδευδών-κετονών.
Εκεί όμως που την πάτησα πανηγυρικά ήταν όταν αποφάνθηκα στην μια άσκηση ότι ΗCl και ΝαΗCO3 δεν αντιδρούν γιατί λέω είναι και τα δύο όξινα. Παρά αυτές τις καινοφανείς θεωρίες μου στη Χημεία μου έβαλαν 13 ή 14 εκτιμώντας ότι θα είχα μέλλον στη Χημεία, και θα δασκάλευα, νομίζω με επιτυχία, πολλές χρονιές τη Χημεία της 1ης -2ης Δέσμης.



Τα μηχανογραφικά για τις σχολές γίνονταν τότε λίγο μετά που παίρναμε τα απολυτήρια του εξαταξιου Γυμνασίου, αρχές Ιουλίου. Είχα δηλώσει πρώτη προτίμηση Φυσικό Αθήνας (το Φυσικό στα Γιάννενα πρωτολειτούργησε ένα χρόνο αργότερα).
Τα αποτελέσματα βγήκαν γύρω στις 20 Οκτωβρίου 1970 - μια και έξω, βαθμοί και σχολές. Βρέθηκα καπου στη μέση ανάμεσα σε 120 περίπου στο Φυσικό Αθήνας.
Εκείνη τη χρονιά πολλές θέσεις, στον Φυσικομαθηματικό κύκλο έμειναν κενές, θα υπήρχε φαίνεται βάση. Απεναντίας στον Πολυτεχνικό κύκλο οι θέσεις είχαν καλυφθεί και υπήρχαν άρκετοί που είχαν υπερβεί την βαθμολογική βάση.
Εδωσαν τότε την δυνατότητα σε όσους επιθυμούσαν από τον Πολυτεχνικό κύκλο να γραφτούν σε Φυσικομαθηματικές σχολές, θα μπορούσαν φυσικά να μειώσουν το φράγμα της βάσης. Τότε ... οι περιτές ερωτήσεις δεν χρειάζονταν, αφού άλλοι σκέφτονταν(;) και διετασσαν.

Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου 1970, βρέθηκα στην Αθήνα, μαζί με τον πατέρα μου, αναζητώντας τη σχολή και σπίτι να μείνω.....

Ένα πρώτο πράγμα που με αντυπωσίασε στην αΠρωτεύουσα ήταν αυτό με τους φανοστάτες, το είδα πολύ διασκεδαστικό, να στέκονται 30- 50 άτομα π.χ. στα Χαυτεία, να ανάψει το πράσινο, και μετά όλοι μαζί να ξεκινούν να προλάβουν κάτι το ανεξιχνίαστο.

Ε δεν είχαμε και δεν έχουμε αυτούς τους ρυθμούς στα βνα.

Τα πρώτα εμπόδια στην ανεύρεση στέγης, οι πρώτες γνωριμίες στο Φυσικό Αθήνας, ο Κ.Ρ. από την Κέρκυρα - που δίναμε μαζί, ένα δυο θρανία διαφορά, εξετάσεις στα Γιάννενα τον Σεπτέμβριο, ο Ν.Ζ. από την Κόνιτσα, ο Θ.Τ. από την Αθήνα - πρώτος εισαχθείς - τώρα καθηγητής στο Φυσικό Κρήτης, η Ε.Π. από την Αθήνα, η Α.Δ. από το Μαρούσι, ο Γ.Ρ. από το Πήλιο, ο Ν. Σφ. από την Αθήνα, ....

Θα άρχιζε ένα νέος κύκλος που θα τελείωνε τον Δεκέμβριο του 1975....

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Απαντήσεις στα θέματα Φυσικής κατεύθυνσης.

















Το δέκα "πιάνεται" εύκολα, αλλά για βαθμούς πάνω απο 17 τα πράγματα ζορίζουν.

Υποθέτω, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στη σχεδίαση του στιγμιότυπου του κύματος.

Το 4ο θέμα καλό σαν ιδέα, αλλά κάτι παρόμοιο στο επίσημο σχολικό βιβλίο δεν νομίζω.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι λύσεις στις τρεις εικονιζόμενες σελίδες είναι ενδεικτικές, γράφτηκαν πρόχειρα (το 3ο και 4ο θέμα μεταξύ 11 και 11.30 της Δευτέρας) για να ελέγξω τα αντακλαστικά μου.
Δεν μπορείς να εκφέρεις γνώμη για ένα φαγητό, αν δεν το δοκιμάσεις πρώτα, ή δεν μπορείς να πεις σε κάποιον που σε ρωτά για ένα επαρχιακό χωμάτινο δρόμο σε τι κατάσταση βρίσκεται, αν δεν τον έχεις διαβεί πρόσφατα.
Έλεγε ένας μαθηματικός φροντιστής: Άσκηση που δεν μπορεί να λύσει (και να γράψει) ένας καθηγητής σε 15 λεπτά, δεν κάνει για μαθητές.
Ασφαλώς υπάρχουν και άλλες λύσεις για το 2γ (ανάξιο λόγου) και για το 4ο της διπλής τροχαλίας.
Έμαθα στο μεταξύ τι εξυπηρετεί η διπλή τροχαλία (εκτός του να ταλαιπωρεί μαθητές/τριες - καθηγητές/τριες) χρησιμεύει στη μετάδοση της κίνησης από ένα κινητήρα, ώστε αλλού να τυλίγεται το νήμα ή ο ιμάντας της κίνησης και αλλού το νήμα που ανεβάζει τον κουβά με τα υλικά.
Απαντήσεις από το Φρονιστήριο Πολύτροπο.

Απαντήσεις από το Φροντιστήριο Όριον.

Απαντήσεις από το Φροντιστήριο Πουκαμισάς

Βατά τα θέματα της Φυσικής Ελευθεροτυπία

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Που θα πάει το λθάρ;

Γύρω στο 1918 τα ιστορούμενα......
...Στυγνή και σχολαστική η συμπεριφορά των καθηγητών μας, σκληρή και η δική μας, και σ΄όποιον καθηγητή μας περνούσε τον σταυρώναμε κυριολεκτικά.
Ο καθηγητής μας των Φυσικών Λειβαδέας ρωτάει, ποιός από μας κάθεται κοντά στη λίμνη, να του φέρει ένα βάτραχο, θέλει να κάνει το πείραμα του Γαλβάνη. Αναλαβαίνει ο Βασίλης ο Λιούμπος. Λέμε στο Βασίλη να φέρει όχι ένα αλλά δέκα βατράχους, δεμένους όλους από το ένα πόδι. Τους αποθέτει πάνω στο γραφείο του.
-Ευχαριστώ, παιδάκι μου, και πάει να τους λύσει.
Λασκάρει όμως τη θηλιά και πηδάνε όλοι στο πάτωμα και τρυπώνουν κάτω από τα θρανία. Πάει το μάθημα, όλη την ωρα κυνηγούσαμε τους βατράχους.
Ήταν καλόψυχος ο γεροντάκος κι όποιος μαθητής τον ρωτούσε να του λύσει επιστημονικές ερωτήσεις, έπαιρνε άριστα για το ενδιαφέρον του.

Ο συμμαθητής μας ο Σγούρος είχε κακούς βαθμούς και μας λέει μια μέρα:
-Πέστε μου, βρε παιδιά, να τον ρωτήσω κι εγώ κάτι, να πάρω κάνα καλό βαθμό.
-Για ρώτησέ τον: Αν τρυπήσουμε τη γή πέρα πέρα και ρίξουμ΄από δώ ένα λθάρ, που θα πάει;
Τον ρώτησε στο άλλο μάθημα.

Εδώ ο γεροντάκος σάστισε, οι γνώσεις του δεν τον βοηθούσαν.
Κάνει τον θυμωμένο και του λέει:
- Όπου θέλει θα πάει, ωρέ, τι σε μέλλει εσένα;

Χάχανα και άλλο μηδέν ο Σγούρος....

(από το βιβλίο του Πέτρου Αποστολίδη <όσα θυμάμαι 1900-1969>
Εκδόσεις Κέδρος 1983)

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Εγκάρδιες οδηγίες και ευχές σε διαγωνιζόμενους υποψήφιους. (του Στέργιου Ναστόπουλου)


Γράφει ο Στέργιος Ναστόπουλος στον ιστότοπο "Διδάσκοντας Φυσική στο 8ο" απευθυνόμενος στους μαθητές/τριες της τάξης του, λόγια ανθρώπινα, αληθινά σε υποψήφιους και ανθρώπους.
Το είδα, μου άρεσε, το αναδημοσιεύω:

(Φουκαριάρικα τη Δευτέρα σας κόβουν το κεφάλι:-) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ!!!Αστειεύομαι βέβαια... Μην νομίσετε ότι θα σας κόψουν το κεφάλι. Τι νομίζετε ότι θα βάλουν; Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα είναι πολύ διαφορετικά από πέρυσι.
Και δύσκολα να βάλουν τι έγινε; Το πολύ-πολύ να αλλάξουν οι Βάσεις, όπως έγινε πολλές φορές. Αλλά θα αλλάξουν για όλους. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.Στην τελευταία επανάληψη, πάμε χαλλλαρρράαα!
Δεν καθόμαστε να βγάλουμε τα πάντα σε μια μέρα, θα πάθουμε ταράκουλο, και στο τέλος δε θα θυμόμαστε τίποτα. Όσοι κάνανε καλή δουλειά όλη τη χρονιά απλά θα κοιτάξουν αυτά που δεν θυμούνται καλά. Όσοι πάλι δε δουλέψανε καθόλου: κοιτάξτε να μάθετε τους τύπους από τα τυπολόγια , να ξέρετε τις ερωτήσεις και τις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου και, αν είναι δυνατόν, όλα τα θέματα που βάλανε τα τελευταία χρόνια.
Στην τελευταία επανάληψη μην ψάχνετε εξεζητημένα θέματα που βάζουν κάποια φροντιστήρια, δεν βάζουν τρελά, υπάρχουν και τέτοια, αλλ' αυτά είναι για τους πωρωμένους με τις ασκήσεις, κάποιοι συνάδελφοι Φυσικοί κάνουν τον έξυπνο στους μαθητές για λόγους προσωπικής ματαιοδοξίας και, βέβαια, για άλλους (ανομολόγητους) λόγους.
Από τα θέματα των Πανελληνίων θα καταλάβετε τι συνήθως "παίζει" κάθε χρόνο. Προσέξτε ιδιαίτερα κάποια θεωρητικά.
Στις Ταλαντώσεις: Δεν το συζητάω: Πρέπει να ξέρετε τους τύπους. Το D στα ελατήρια είναι το k (αποδεικνύεται βέβαια, αλλά και χωρίς απόδειξη μάλλον δεκτό θα σας το κάνουν). Και βέβαια, το D εξαρτάται από το ταλαντούμενο σύστημα και προσδιορίζει το ω, όχι το αντίθετο. Στην Ενέργεια, τους τύπους και τις γραφικές παραστάσεις. Προσέξτε εδώ μην υπάρχει κανένα φο αλλάζουν οι γραφικές παραστάσεις, βρείτε ποια είναι η αρχική τιμή της Κ και της U και μετά ζωγραφίστε τις με το χρόνο. Η περίοδος στις ενέργειες είναι η μισή, άρα σε Τ επαναλαμβάνονται 2 φορές.
Στο LC: Τους τύπους και την Ενέργεια, προσέξτε τα φέτος. Παρόμοια όπως και με τις μηχανικές. Προσέξτε τις ομοιότητες και διαφορές με τις μηχανικές, και ποια η αντιστοιχία των μεγεθών π.χ. στο χ αντιστοιχεί το q κλπ. Πάμε παρακάτω: Στις φθίνουσες να ξέρετε τις ιδιότητες και να σχεδιάζετε φθίνουσες. Μάλλον δεν βάζουν εκθετικές, δεν ξέρω φέτος.
Παρακάτω: ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΈΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΌΣ: Όποιος δεν τον ξέρει, να έχει την κατάρα μου:-)) Για να πετύχουμε συντονισμό: ή θα μεταβάλλουμε το f του διεγέρτη ή το fo (ιδιοσυχνότητα), τα έβαλα και στο πρόχειρο και μου τα θαλασσώσατε:-) ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ την καμπύλη συντονισμού και τι γίνεται με την Ενέργεια στις εξαναγκασμένες. ΚΑΜΠΥΛΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ στις Ηλεκτρικές. Προσέξτε τις λεπτομέρειες: Διαφορές στην καμπύλη από Μηχανικές.
ΟΙ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΕΣ δεν είναι φθίνουσες. Ακόμα η ταλάντωση γίνεται πάντα με τη συχνότητα του διεγέρτη στις εξαναγκασμένες, το μάθατε πιστεύω. Για τη σύνθεση ταλαντώσεων: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ DOPPLER.

Ξέρω: Υπάρχουν δυσκολίες στα κύματα, αλλά δείτε, όπως είπα, τα θέματα. Να ξέρετε τους τύπους: Τρέχον κύμα, Συμβολή, Στάσιμα. Να ξέρετε να αποδεικνύετε τους τύπους της Δφ στα τρέχοντα. Να ξέρετε να σχεδιάζετε στιγμιότυπα σε διάφορες χρονικές στιγμές: Σε κάθε Τ το κύμα προχωράει κατά λ. Να ξέρετε να σχεδιάζετε την ταλάντωση ενός σημείου του τρέχοντος κύματος:
Μην ξεχνάτε ότι η ταλάντωση δεν αρχίζει παρά μόνο όταν φτάσει το κύμα στο σημείο. Να ξέρετε πότε ένα κύμα διαδίδεται προς τα θετικά και πότε προς τα αρνητικά. Στη συμβολή να ξέρετε ότι αρχίζει, όταν φτάσει και το πιο μακρινό κύμα. Να ξέρετε να σχεδιάζετε ένα στάσιμο κύμα κάποια χρονική στιγμή και μετά από χρόνο, ας πούμε Τ/4, Τ/2 κλπ.
Να ξέρετε ότι η Δφ στα στάσιμα είναι ή 0 ή π, ανάλογα πού βρίσκονται τα σημεία. Μην ξεχνάτε οτι το στάσιμο είναι ταλάντωση κάθε σημείου με διαφορετικό πλάτος αντίστοιχα. Τι κάνει η ενέργεια στο στάσιμο;Τις συνθήκες για κοιλίες και για δεσμούς.

Στα Ηλεκτρομαγνητικά: Το Ε και το Β είναι συμφασικά. Ισχύει Ε/Β=Εmax/Bmax=υ, όπου υ η ταχύτητα σε κάποιο υλικό, στο κενό είναι c=3.10^8 m/s και υ=λ.f. Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν εύκολα την Οπτική: Μην κάνετε κανένα λάθος και βάλετε το φως ότι "βγαίνει" από τα μάτια! Το έκαναν πολλά παιδιά πρόπερσι. Να ξέρετε Snell: Μπορεί να σας στήσουν κανένα 2ο θέμα. Ειδικά προσοχή Ολική Ανάκλαση. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται στο σχήμα: Χάρακας και μολύβι και μετά με στυλό, ΟΚ; ΚΑΘΑΡΑ ΣΧΗΜΑΤΑ.

Πρίσματα ολικής ανάκλασης, τα καταλάβατε; Στο φάσμα δεν βάζουν νούμερα ακριβώς, αλλά μην πείτε οτι το φως 700 nm είναι ακτίνες Χ. Χοντρικά τα νούμερα. To χρώμα χαρακτηρίζεται από τη συχνότητα όχι από το λ, γιαυτό και δεν αλλάζει μέσα στο νερό, ας πούμε, γιατί η συχνότητα δεν αλλάζει. Δείτε τα θέματα που έβαλαν Οπτική, θα καταλάβετε τι ζητάνε περίπου. Μάλλον θα βάλουν και φέτος, πάντα βάζουν ερωτήσεις από 'δω.
Παμε Στερεό;
Η συνέχεια ΕΔΩ στο πρωτότυπο.

Προσδιορισμός ροπής αδράνειας ενός κυλίνδρου, από την κύλιση του σε πλάγιο επίπεδο.


Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Μαθηματικά κατεύθυνσης: Βουνό για δεινούς ορειβάτες, χωρίς βρύσες με νερό, ντάλα στον ήλιο.

Σε ένα «βουνό» από αριθμούς κλήθηκαν χθες να σκαρφαλώσουν οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, καθώς η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων επέλεξε ιδιαίτερα απαιτητικά θέματα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, που κρίνονται αντίστοιχης δυσκολίας με τα περυσινά και αναμένεται να προκαλέσουν ανάλογη «σφαγή».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, πάνω από το 52,5% των μαθητών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1 και το 75% των μαθητών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 απέτυχαν να πιάσουν τη βάση του δέκα, ενώ το ίδιο συνέβη και με το 40,7% των μαθητών της Θετικής Κατεύθυνσης.

Στον αντίποδα, άριστα (18-20) έγραψε πέρυσι μόλις το 9,37% της Θετικής, το 10,5% της Τεχνολογικής 1 και το 2,29% της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2. Ανάλογα αναμένεται να είναι και τα εφετινά αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ), τα θέματα «ήταν αντίστοιχου βαθμού δυσκολίας με τα περυσινά, με αποτέλεσμα να αναμένεται και ανάλογη κατανομή της βαθμολογίας».

Εξάλλου, σύμφωνα με τους μαθηματικούς του Φροντιστηρίου Φλωρόπουλος, τα θέματα κάλυψαν όλη την ύλη και παρουσιάζουν κλιμακωτή δυσκολία, με το τέταρτο θέμα περισσότερο απαιτητικό ώστε να ξεχωρίσουν οι άριστοι.

Διαβάθμιση της αξιολόγησης
Αντίθετα, οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αντιμετώπισαν θέματα που κρίθηκαν σχετικά απλά και πάντως ευκολότερα από τα περυσινά από τους περισσότερους φιλολόγους στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, όπου κλήθηκαν να αναλύσουν το ποίημα «ο Ελεγκτής» του Μίλτου Σαχτούρη.
Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) εκτίμησε ότι το κείμενο εμπεριέχεται στην εξεταστέα ύλη, αλλά υπογράμμισε ότι η περιορισμένη έκταση της ύλης και το γεγονός ότι το βιβλίο δεν έχει ανανεωθεί εδώ και χρόνια οδηγούν σε διαρκείς επαναλήψεις των θεμάτων. Σχετικά με τις ερωτήσεις, οι φιλόλογοι εκτίμησαν ότι «ανταποκρίνονται στο κείμενο και επιτρέπουν τη διαβάθμιση της αξιολόγησης».

Και η χθεσινή ημέρα των εξετάσεων κύλησε χωρίς προβλήματα, με εξαίρεση το Εξεταστικό Κέντρο Βιάνου στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου σημειώθηκε βλάβη ηλεκτροδότησης λόγω καιρικών φαινομένων και τα θέματα παραδόθηκαν με περιπολικό. Επίσης, μεμονωμένοι υποψήφιοι απηύθυναν ερωτήσεις και στα δυο μαθήματα, με αποτέλεσμα να αποσταλούν διευκρινίσεις της ΚΕΕ. Την Παρασκευή οι εξετάσεις συνεχίζονται με Ιστορία Θεωρητικής, Βιολογία Θετικής, Χημεία- Βιοχημεία Τεχνολογικής και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης
(Αναδημοσίευση από Τα Νεα.)

1. Θέματα και λύσεις στην ιστοσελίδα atopo.gr
2. Άλλο άνθρωποι, άλλο υποψήφιοι.

«Έξυπνες βόμβες»

Του Χρήστου Κάτσικα

Είχαμε γίνει μάντεις κακών την Τρίτη, μια μέρα πριν να δώσουν οι υποψήφιοι εξετάσεις στα Μαθηματικά. Γράφαμε ότι τα θέματα των Μαθηματικών κινδυνεύουν και φέτος να γεμίσουν το τοπίο βαθμολογικά ναυάγια και αποκαΐδια.

Χθες οι υποψήφιοι που έβγαιναν από τα εξεταστικά κέντρα έλεγαν ότι τα θέματα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης άρχιζαν, για μια ακόμη φορά, εκεί που τέλειωνε η δική τους η λογική.

Ποιο είναι τελικά το κύριο ζήτημα για την επιτροπή θεμάτων που μοιάζει με τον υδραυλικό που κρατάει στο χέρι του τον διακόπτη και κανονίζει, ανάλογα με τις επιλογές του, τη ροή του νερού;

Το κύριο ζήτημα είναι τόσοι να πάρουν 18-20, τόσοι 12-15, τόσοι να πέσουν κάτω από τη βάση κ.λπ..
Με θέματα εύκολα ή υπερφυσικά, σύμφωνα ή όχι με τους διακηρυγμένους στόχους των αναλυτικών προγραμμάτων, πονηρά ή παπαγαλίστικα,
ο πραγματικός στόχος των εξετάσεων είναι «να παρουσιάζουν οι επιδόσεις των υποψηφίων ορθολογική κλιμάκωση στη διάκριση άριστα, καλά, μέτρια, έτσι ώστε η κλιμάκωση αυτή να βοηθήσει να γίνει πιο αντικειμενική η επιλογή όσων θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» (ΥΠΕΠΘ).

Να το ξαναπούμε καθαρά: το πρόβλημα του μεγάλου ποσοστού γραπτών που θα βαθμολογηθούν και φέτος κάτω από τη βάση δεν είναι πρόβλημα των μαθητών, αλλά του εξεταστικού συστήματος που λειτουργεί σαν εκπαιδευτική ΥΠΕΔΑ.
Με άλλα λόγια, τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας είναι τεχνητή κατασκευή των λεγόμενων διαβαθμισμένων θεμάτων που λειτουργούν σαν «έξυπνες βόμβες» στην κατανομή της αποτυχίας με στόχους αντιεκπαιδευτικούς:
να μη μας ξεφύγουν οι βάσεις, να νομιμοποιήσουμε στη συνείδηση ενός τμήματος των υποψηφίων τον αποκλεισμό τους και βεβαίως να ψαλιδίσουμε τις προσδοκίες...

Ξαναρωτάμε: τι σχέση μπορεί να έχουν όλες οι παραπάνω «στρατηγικές διαχείρισης» και οι «εξωτερικές δεσμεύσεις» με τους μαθητές- υποψήφιους, το σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία;


……Αρρώστησε κάποτε η δασκάλα και για να μην χάσουν τη χρονιά τους τα κορίτσια, έρχονταν στο σχολειό των αγοριών. Γέμισαν όλα τα θρανία της σάλας. Είχαμε μαθηματικά. Σήκωσε στον πίνακα την Αννέτα του Σαϊνη. Ακριβώς δίπλα στον πίνακα καθόταν ο Σπύρος ο Βέλιος, θείος της.
Στη μέθοδο των τριών, ο δάσκαλος ήθελε τούτη τη διατύπωση: «Μια οκά τυρί, για παράδειγμα, κάνει δέκα γρόσια, οι εφτά οκάδες πόσο κάνουν;»
Έπρεπε να πεις: «’’Δεν ηξεύρομεν’’ και για το βρούμε θα κάνουμε αυτό κι αυτό…»
Εκείνη τη μέρα όμως είχαμε πολλαπλασιασμό.
--Τρείς φορές το επτά πόσο κάνει; Ρωτάει ο δάσκαλος την Αννέτα.
--Πόσο κάνει, μωρέ Σπύρο;, ρωτάει σιγανά η Αννέτα το θείο Σπύρο.
Ο Σπύρος, «άσσος» στα μαθηματικά της λέει:
--Πες «δεν ηξεύρομεν».
Κι ακούμε με γεμάτο το στόμα:
--Δεν ηξεύρομεν.
Τραντάχτηκε η σάλα από τα χάχανα.
Και η φωνή του δάσκαλου:
--Να ξεραθείτε …άϊντε, κάτσε κάτω.
--Α, μωρέ παλιο – Σπύρο, τι μου ‘κανες.
Αλλά κι ο Σπύρος απορούσε.
(από το βιβλίο του Πέτρου Αποστολίδη «Οσα Θυμαμαι 1900-1969 Εκδόσεις Κέδρος»)

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Φυσική γενικής παιδείας Γ Λυκείου: Το πουλί πέταξε, ή σε μετάφραση: Του πλι φτούρξε!

Τώρα που σκέφτηκαν να βάλουν εύκολα θέματα το πουλί πέταξε!
(το πλί φτούρξε).
Σε πόσο ποσοστό επιλέγουν οι μαθητές να δώσουν τη Φυσική γενικής;
Από το 2% πήγαμε στο 1% (ούτε καν τα παιδιά των Φυσικών πλέον) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες διδασκαλίας του μαθήματος.
Υπάρχουν μεγάλα Λύκεια (των πολλών μαθητών) που κανείς μαθητής/τρια δεν επιλέγει το μάθημα για πανελλήνια εξέταση.
Προτιμούν τα Μαθηματικά γενικής που μοιάζουν με τα Μαθηματικά κατεύθυνσης, ή των λίγων σελίδων (και απαιτήσεων) Βιολογία.
Όσο μικρότερο το ποσοστό αυτό, τόσο διστάζουν οι μαθητές της επόμενης χρονιάς να επιλέξουν το μάθημα.
Γιατί, εκτός των πολλών άλλων, αν γίνει κάτι στραβό, ΠΟΙΟΣ θα φωνάξει;
Θυμάμαι το 2007 το 4ο θέμα της Φυσικής γενικής παιδείας που ζητούσε την τιμή της ενέργειας Q (δίνονται οι αντίστοιχες μάζες ηρεμίας σε eV) σε μια πυρηνική αντίδραση πρωτονίου που συγκρούεται με ακίνητο πυρήνα Βορίου από την οποία σύγκρουση παράγονται τρία σωμάτια α, αν είναι δυνατόν να χρειασθεί τέτοιο περισπούδαστο πράγμα στην ζωή ενός αυριανού πολίτη.
Πόσοι θα γίνουν πυρηνικοί φυσικοί; Χρειάζεται να γίνουν;
Πόσοι θα παίξουν σε ταινίες στυλ Οι πεφωτισμένοι;
Ούτε καν στο 2% των φυσικών!
Θέλω να πιστεύω, ότι οι θεματοδότες εξεταστές του 2007 της Φυσικής γενικής(α)παιδείας είχαν περάσει μια τουλάχιστον φορά από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή,
ή ενδεχομένως μια και είναι της μόδας από το CERN
είδαν το γαλαζωπό φως της ακτινοβολίας Τσερένκωφ στη δεξαμενή του αντιδραστήρα, που τους θάμπωσε ή τους υπνώτισε.

Περισσότερα ΕΔΩ , τα θέματα από το ΥΠΕΠΘ, και οι απαντήσεις από απέναντι.


(Στο μεταξύ, χτες Τρίτη 19 Μαϊου 2009, τα αντίστοιχα θέματα Φυσικής γενικής παιδείας του Εσπερινού Λυκείου 2009, πιο καλά, πιο προσεγμένα, από εκείνο το τετριμένο σε πόσο χρόνο το φως θα διαβεί το γυάλινο πλακίδιο, και τη γνωστή άσκηση της λυχνίας παραγωγής ακτίνων Χ, ένα ειδικό θέμα τυφλοσούρτη.)


Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Ο Θόδωρος Πάγκαλος θυμάται τα σχολικά του χρόνια στη Βαρβάκειο, και τον Αλκίνοο Μάζη.



(Συνέντευξη του Θεόδωρου Πάγκαλου στο SCHOOLIGANS – Τεύχος 14 – ΜΑΙΟΣ 2009 – ΤΑ ΝΕΑ 16 Μαϊου 2009.
ΝΑΙ! Ο Αλκίνοος Μάζης απέβαλε τον Θόδωρο Πάγκαλο! (Σε μια εποχή, που νόμος ήταν το δίκιο του καθηγητή!.)

Είστε 71 ετών. Ας κάνουμε μια αντιστροφή στην ηλικία των σας. Μπορείτε να θυμηθείτε τον εαυτό σας στα 17;
Ναι. Στα 17 ήμουν τελειόφοιτος στο Βαρβάκειο. Ήταν ένα πρότυπο δημόσιο σχολείο εξαιρετικής ποιότητας. Οι μαθητές μπαίνανε με εξετάσεις και οι καθηγητές μας ήταν μεγάλες φυσιογνωμίες. Ο Τόγκας στα Μαθηματικά, ο Μάζης στη Φυσική – αυτοί που γράψανε τα αντίστοιχα βιβλία μετά.

Έχετε καλές αναμνήσεις;
Κοιτάξτε, ήταν ένα σχολείο στο οποίο υφιστάμεθα φοβερή καταπίεση λόγω του ανταγωνισμού. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι κάθε χρόνο έφευγαν από το σχολείο οι δύο τελευταίοι μαθητές – ό,τι βαθμό και να ΄χανε πάρει. Και έρχονταν στη θέση τους δυο αριστούχοι από άλλα σχολεία.

Τρομακτικό! Σαν να λέμε πρωτάθλημα Α’ Εθνικής…Εσείς κινδυνέψατε ποτέ να φύγετε;
Όχι, εγώ ήμουν από τους πρώτους.

Χάσατε κανέναν φίλο σας που ήταν απ’ τους τελευταίους;
Όχι. Η παρέα μου εμένα δεν ήταν ούτε από τους πρώτους αλλά ούτε και από τους τελευταίους. Ήταν οι «μάγκες» ας πούμε.

Α, ανήκατε στους «μάγκες»;
Ναι. Κοιτάξτε, εγώ είχα αρχίσει από μικρός να ασχολούμαι με την πολιτική. Στα 17 μου οργανώθηκα στην ΕΠΟΝ που ήταν μια παράνομη οργάνωση, η οποία διατηρούσε ένα συνωμοτικό χαρακτήρα. Ήμασταν οργανωμένοι σε τριάδες.

Και τι κάνατε στις τριάδες;
Μελετούσαμε μαρξισμό, κατεβαίναμε σε πορείες…Ας πούμε στις διαδηλώσεις για το Κυπριακό οργανώναμε τους συμμαθητές μας για να κατέβουν. Κάποτε παρέσυρα τον Μιχάλη Σταθόπουλο (τον μετέπειτα Πρύτανη και Υπουργό Δικαιοσύνης) και μερικούς άλλους συμμαθητές και βγάλαμε μια σχολική εφημερίδα.

Είχε κάτι επαναστατικό;
Όχι, ίσα – ίσα. Θυμάμαι ότι στο κύριο άρθρο που είχα γράψει ήταν υπέρ της ανάγκης να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ενόψει των εισαγωγικών εξετάσεων για το Πανεπιστήμιο. Μόλις είδε την εφημερίδα ο γυμνασιάρχης ο Γερακιός, σούφρωσε τα φρύδια του, έπιασε εμένα και τον Σταθόπουλο από τα αυτιά και μας κοπάνησε τα κεφάλια μεταξύ μας. Μετά μας έδωσε και δύο τεράστια χαστούκια. «Θωρηκτό Ποτέμκιν θέλετε να το κάνετε εδώ μέσα;» μας είπε.

Τι είχε δει και αντέδρασε έτσι;
Τίποτα. Φαντάζομαι ότι θεώρησε την ίδια την έκδοσή μιας εφημερίδας επικίνδυνη. Ότι θα φτάναμε, ας πούμε, ένα Σοβιέτ των μαθητών.
Κάνατε καμιά πιο ανατρεπτική πράξη;
Υπήρξε μια πράξη για την οποία τιμωρήθηκα χωρίς να την έχω κάνει. Τότε είχαν απαγχονίσει οι Εγγλέζοι τον Καραολή και τον Δημητρίου, δύο ήρωες του Κυπριακού αγώνα. Κατέβηκαν λοιπόν όλα τα σχολεία της Αθήνας σε μια τεράστια διαδήλωση και βεβαίως είχαμε πάει και όλοι εμείς.
Ένας όμως συμμαθητής μας, ο οποίος ήταν γενικά το καρφί της τάξης και ο γλείφτης των καθηγητών, προτίμησε να πάει σχολείο
(παρεμπιπτόντως να σας πω ότι αυτός ο συμμαθητής ανήκε στην χριστιανική οργάνωση «Ζωή», αργότερα έγινε συμβολαιογράφος, έφαγε όλα τα χρήματα των πελατών του στο καζίνο και τέλος το’ σκασε στη Βραζιλία… Ήταν το «καλό παιδί» της τάξεως!)
Αυτός λοιπόν πήγε για μάθημα, που σημαίνει ότι αυτομάτως όλοι οι υπόλοιποι πήραν απουσία. Την άλλη μέρα τα παιδιά αποφάσισαν να τον τιμωρήσουν με «σύννεφο».
Του έριξαν ένα παλτό από πάνω, ώστε να μη βλέπει, και μετά πέσανε όλοι πα΄νω του και τον βαράγανε.

Φάπες;
Όχι, μιλάμε για ξύλο κανονικό. Μπουνιές, κλωτσιές και λοιπά…Είχε ανοίξει η μύτη του. Εγώ κατά σύμπτωση δεν ήμουν εκεί, είχα έρθει αργότερα.
Και μπαίνει μέσα στην τάξη ο Αλκίνοος Μάζης, ο οποίος ήταν απίθανος Φυσικός αλλά πολύ σκληρός άνθρωπος, και λέει:
«Εσύ, εσύ, εσύ κι εσύ» και δείχνει κι εμένα «θα τιμωρηθείτε».
Πάω να του πω κάτι, «Σκασμός!» μου λέει, «να φέρεις αύριο τους γονείς σου!»
Πάω σπίτι και το λέω του πατέρα μου.


Ο πατέρας μου ήταν ένας στρατιωτικός με πολύ αυστηρή νοοτροπία. «Κοίταξε να δεις» μου λέει,
«ορθώς κινητοποιηθήκατε για το Κυπριακό,

κακώς αυτός ο αλήτης πρόδωσε την τάξη,

κακώς τον δείρατε, αλλά αυτό που μ’ ενοχλεί πάρα πολύ είναι ότι μου λες ψέματα.

Διότι δεν είναι δυνατόν να κάνει λάθος ο καθηγητής σου».
Εγώ στεναχωρέθηκα πάρα πολύ, σε σημείο να ψυχρανθώ με τον πατέρα μου.
Πέρασαν οι μήνες και σε μια εκδρομή λίγο πριν τελειώσει το σχολείο, πάω και βρίσκω τον Μάζη.
«Κύριε Μάζη» του λέω, «θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί αν έμαθα κάτι στη Φυσική, το έμαθα από σας. Γιατί όμως με τιμωρήσατε τότε; Σας διαβεβαιώ ότι εγώ δεν ήμουν εκεί».
Και μου λέει:
«Άκου να δεις Πάγκαλε!. Ό,τι γίνεται σε αυτή την τάξη ή το έχεις οργανώσει εσύ ή το έχεις εγκρίνει.
Το αν ήσουν ή δεν ήσουν δε μ’ ενδιαφέρει καθόλου»!
Λοιπόν, αυτό με κυνηγάει σ’ όλη μου τη ζωή.

Η συνέχεια εξίσου ενδιαφέρουσα, αποκαλυπτική, μια και ο κύριος Θόδωρος δεν φείδεται καλών λόγων για την κυρία Παπαρήγα, τον Σημίτη, τον Σκανδαλίδη, τον Τσίπρα.

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Θυμάστε καμιά φορά, πως ήσασταν κι εσείς μαθητής; Είχατε καλύτερους βαθμούς και δεν ξεχνούσατε τίποτε;



Ένας μαθητής μιλάει στο δάσκαλό του.

Προσπαθήστε να είστε ανθρώπινος και όχι μόνο μια μηχανή διδασκαλίας.

Μη δίνετε την πρώτη θέση στην ύλη που διδάσκετε, αλλά σε μας τους μαθητές σας.

Κάντε με να νοιώσω πως ενδιαφέρεστε για μένα, θεωρώντας με ένα ανθρώπινο πλάσμα και όχι ένα απλό αριθμό του βαθμολογίου σας.

Μη με κρίνετε μόνο από τους βαθμούς που πετυχαίνω από τις απαντήσεις μου, αλλά περισσότερο από την προσπάθεια που καταβάλλω.

Μην θεωρείτε εύκολο να αγνοήσω τα ταλέντα μου και να ξεπεράσω τις δυνατότητές μου. Δώστε μου κάποια ενθάρρυνση κάπου – κάπου.

Βοηθήστε με να μάθω να σκέπτομαι και να κρίνω μόνος μου τις απαντήσεις, έστω και αν αυτό είναι περισσότερο κουραστικό για σας και για μένα.

Ακούστε πρόθυμα τις ερωτήσεις που κάνω με σοβαρότητα, έστω και αν σας φαίνονται παιδαριώδεις. Με αυτή την συμπεριφορά σας θα μάθετε και μένα να ακούω τους άλλους προσεκτικά.

Να έχετε απαιτήσεις από μένα, φτάνει, να είσαστε δίκαιος. Γνωρίζω πως είναι αναγκαίο αυτό, έστω και αν επαναστατώ εξωτερικά.

Κρατήστε για τον εαυτό σας παρακαλώ τα προσωπικά σας προβλήματα και τις πολιτικές σας ιδέες. Έτσι κι αλλιώς δεν είμαι σε θέση ούτε να λύσω, ούτε να τα κρίνω.

Μην περιμένετε να ικανοποιούμαι με όλα τα θέματα που διδάσκετε.

Μην με γελοιοποιείτε μπροστά στους συμμαθητές μου. Αυτό με πληγώνει. Μια λέξη σας, που θα ειπωθεί ιδιαιτέρως, με σοβαρότητα και καλοσύνη, θα φέρει μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Θυμάστε καμιά φορά πως ήσασταν κι εσείς μαθητής; Είχατε καλύτερους βαθμούς και δεν ξεχνούσατε ποτέ;

Σας παρακαλώ να συνεχίζετε πάντα τη μελέτη σας και να μη χρησιμοποιείτε στην τάξη με μηχανικό τρόπο τις κιτρινισμένες σημειώσεις που συντάξατε πριν πολλά χρόνια.

Μην προσδοκάτε από μένα πολύ συχνά ένα λόγο ευχαριστίας. Είμαι ευγνώμων, αλλά δυσκολεύομαι πολύ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου με λόγια κι έτεσι …σας ευχαριστώ πολύ!

(Από το πληροφοριακό δελτίο που εκδίδει το κολλέγιο Saint Michel στις Βρυξέλλες. Απόδοση Κ.Κατσάνη)
Αναδημοσίευση από το βιβλίο « Διδάσκω Χημεία » του Μ. Μαυρόπουλου, Εκδόσεις Σαββάλας - 1997.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Από τα θρανία των δύο, στα μοναχικά θρανία του ενός ή της μίας.



Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκίνησαν την Παρασκευή οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για περίπου 90.000 υποψηφίους για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι εξεταστές έδωσαν ένα απόσπασμα από δοκίμιο του Αγγελου Τερζάκη «Ταραγμένες Ψυχές», για το βιβλίο και τις αρετές του.
Τα θέματα από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ
Βάσει του αποσπάσματος του δοκιμίου του Αγγ.Τερζάκη, ζητήθηκε από τους μαθητές να αναπτύξουν τις απόψεις τους πάνω στο εξής:
«Συχνά παρατηρείται πολλοί μαθητές να καταστρέφουν τα σχολικά τους βιβλία στα προαύλια των σχολείων κατά το τέλος του σχολικού έτους. Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα να αιτιολογήσετε το παραπάνω φαινόμενο και να αναφερθείτε στους τρόπους θα συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης (500-600 λέξεις)».

Το τμήμα αυτό των απαντήσεων βαθμολογείται με 40 μονάδες.
(Απαντήσεις από το Φροντιστήριο Πολύτροπο)

Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από πολλούς υποψήφιους, αν και φέτος για πρώτη φορά μειώθηκαν οι βαθμοί για την έκθεση, που συμπεριλαμβάνεται στην εξέταση του μαθήματος.

Από νωρίς το πρωί, ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος βρέθηκε στο Λύκειο Μοσχάτου και 38ο Βαθμολογικό Κέντρο και ευχήθηκε στα παιδιά καλή επιτυχία, επισημαίνοντας ότι ολόκληρος ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε ετοιμότητα για την άψογη διεξαγωγή των εξετάσεων

«Δεν δοκιμάζονται μόνον οι μαθητές αλλά και οι οικογένειες τους» είπε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:
«Είναι σαφές ότι τα παιδιά θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Χρειάζεται να το κάνουν αυτό χωρίς άγχος, με ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντική αυτή η μέρα γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να περάσουν το κατώφλι της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά η ζωή θα δώσει πολλές ευκαιρίες ίσης αξίας».

Οι υποψήφιοι διεκδικούν την εισαγωγή τους στις 88.262 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 29 Μαΐου, με την εξέταση των υποψηφίων στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Σχόλιο του Διόδωρου, για το θέμα της έκθεσης, στο ΒΗΜΑ της 17ης Μαϊου 2009)
Ενώ η σοφή επιτροπή εξετάσεων που καθορίζει ποιοι μαθητές είναι κατάλληλοι να συνεχίσουν και στο πανεπιστήμιο έχει μονίμως ταλέντο στο πώς συνδέεται η παράδοση με το σύγχρονο, το παλιό με το καινούργιο: « Συχνά παρατηρείται πολλοί μαθητές να καταστρέφουν τα σχολικά τους βιβλία στα προαύλια των σχολείων κατά το τέλος του σχολικού έτους. Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα να αιτιολογήσετε το παραπάνω φαινόμενο και να αναφερθείτε στους τρόπους που θα συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης » ήταν το θέμα της έκθεσης για όσους ονειρεύονται να γίνουν φοιτητές. Πώς αιτιολογείται, λοιπόν, το ότι καταστρέφουν τα βιβλία τους οι μαθητές; Από τη διατύπωση του θέματος μου φαίνεται πως η σοφή επιτροπή θεωρεί (και υποβάλλει στους μαθητές να αποδεχθούν) ότι το φαινόμενο οφείλεται στη μη αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης.

Φυσικά, όποιος γράψει ότι η καταστροφή που συχνά παίρνει τη μορφή δημόσιας καύσης, autodaf, ίσως οφείλεται στο ότι το σχολείο δεν έμαθε τους μαθητές να αγαπούν τη γνώση, μάλλον θα μηδενιστεί· πολύ περισσότερο, όποιος γράψει ότι τα παιδιά καίνε τα βιβλία επειδή τους τα δίνουν τζάμπα και ό,τι είναι τζάμπα δεν εκτιμάται- όποιος τολμήσει να το διανοηθεί και να το αναφέρει αυτό όχι μόνο θα μηδενιστεί αλλά μπορεί και να του στερήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

* Τα παιδιά για να γίνουν φοιτητές θα πρέπει να γράψουν αυτά που τους διδάσκουν οι μεντιοφοβικοί μελαγχολικοί λάτρες του χαρτιού: ότι φταίει η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για τον επί της πυράς θάνατο των βιβλίων- τα καίνε όμως σε καμιά άλλη χώρα οι μαθητές τα βιβλία τους μόλις τελειώσουν το σχολείο; Υπάρχει αλλού αυτή η γιορτή μίσους και εκδίκησης προς τον γραπτό λόγο και τη γνώση;

Το πιο συνηθισμένο είναι να τα πουλάνε τα, ακριβά κατά κανόνα, εγχειρίδιά τους μαθητές και φοιτητές, να τα αγοράσουν κάποιοι άλλοι φθηνότερα. Κάποιοι τα κρατούν ενθύμιο. Ακόμα και στους δικούς μας δρόμους, τα καροτσάκια μοσχοπουλάνε τα σχολικά βιβλία των γενεών που τα πλήρωναν για να τα αποκτήσουν- εκείνα τα παλιά γεροδεμένα βιβλία, αναγνωστικά,
συντακτικού, γραμματικής, άλγεβρας και γεωμετρίας.

Οτι τα « ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης » μπορεί να είναι τα βιβλία τούτης της γενιάς είναι μάλλον αδιανόητο για τη σοφή επιτροπή, αφού οι μαθητές πρέπει οπωσδήποτε να βρουν τρόπους να συνυπάρξουν
αρμονικά χαρτί και πυρίτιο, αλλιώς δεν τους αξίζει να σπουδάσουν· έτσι γινόταν και την εποχή του Γουτεμβέργιου: οι σχολαστικοί γέροι δάσκαλοι έβαζαν στους μαθητές τους να διαλογιστούν πάνω στους τρόπους συνύπαρξης του ευγενούς χειρόγραφου επί περγαμηνής βιβλίου με το ευτελές τυπωμένο χάρτινο- και
έσπαγαν το κεφάλι τους οι μαθητές, ξόδευαν την ευφυΐα τους σε άχρηστες ασκήσεις και κατάφερναν στο τέλος να βρουν αντάξιες των δασκάλων τους ηλίθιες λύσεις.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ο αστέρας του Χόλιγουντ Τομ Χανκς μυείται στα μυστήρια του CERN


Το κουμπί για την επανεκκίνηση του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων θα το πατήσει ο… Τομ Χανκς; Τι σχέση έχει ο αστέρας του Χόλιγουντ με τη θεωρητική φυσική; Και τι δουλειά έχουν οι ερευνητές του CERN να μιλούν σε δημοσιογράφους του σινεμά για ένα υποθετικό όπλο μαζικής καταστροφής;

Οι απίθανες αυτές συνδέσεις οφείλονται σε μια συνομωσία ανθρώπων της επιστήμης και του κινηματογράφου, εμπνευσμένη από βιβλίο του Νταν Μπράουν. Αφορμή, η ταινία Illuminati-Οι Πεφωτισμένοι, στην οποία ένα μικρό δοχείο με επικίνδυνη αντιύλη εξαφανίζεται από το CERN και απειλεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για να εξαϋλώσει το Βατικανό σε μια ολέθρια λάμψη.

Η προέλευση της «βόμβας» δεν είναι τυχαία. Σε συμβολικό επίπεδο, η αντιπαράθεση της θρησκείας με την επιστήμη είναι βασικός άξονας του ομώνυμου βιβλίου και της ταινίας.

Όμως οι δύο πλευρές που φέρονται να εμπλέκονται, το CERN και η καθολική εκκλησία, ενστικτωδώς αντιδρούν διαφορετικά σε αυτή την «εισβολή» του Χόλιγουντ:
Το Βατικανό αναστατώνεται, όπως είχε κάνει και με τον Κώδικα Ντα Βίντσι, και εμποδίζει τα γυρίσματα του σίκουελ στο έδαφός του.
Οι επιστήμονες, από την άλλη, αρπάζουν την ευκαιρία για να φέρουν το κοινό πιο κοντά στη (σχεδόν μυστικιστική) γοητεία του σύμπαντος.

Ο Τομ Χανκς επισκέφθηκε το CERN, στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας, και οι υπεύθυνοι λέγεται πως δέχτηκαν τον πρωταγωνιστή να κάνει τα δεύτερα εγκαίνια του LHC, ένα χρόνο μετά τη βλάβη που έθεσε εκτός λειτουργίας το μηχάνημα το 2008.

«Θα μου άρεσε να επιστρέψω στο CERN τα φθινόπωρο και να πατήσω το κουμπί» περιορίστηκε να μας πει ο ηθοποιός σε μια συζήτηση με τους online δημοσιογράφους, λίγο μετά τη ξενάγησή του στον ανιχνευτή ATLAS του επιταχυντή,

«Θα έκανα τα πάντα για να λειτουργήσει αυτό το πείραμα […] Ένας μηχανικός που ρώτησα μου είπε ότι, αν έβαζα το χέρι μου μέσα στη δέσμη [πρωτονίων] του επιταχυντή, το χέρι μου θα εξαφανιζόταν. Οπότε, αν χρειάζεστε ένα χεράκι…» αστειεύτηκε.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του εργαστηρίου, ενόψει της πρεμιέρας στις 13 Μαΐου, ο διευθυντής ερευνών Σέρτζιο Μπερτολούτσι εξήγησε πώς οι επιστήμονες μοιάζουν με τους δημιουργούς ταινιών δράσης, αφού κυνηγούν το συναρπαστικό. «Και εσείς ασχολείστε με εκρήξεις, και εμείς ασχολούμαστε με εκρήξεις. Η μόνη διαφορά είναι ότι εμείς περιοριζόμαστε στα όρια της πραγματικότητας» είπε απευθυνόμενος στο πάνελ.

Διευκρίνισε επίσης ότι το CERN δεν μπορεί να παράξει αντιύλη σε μεγάλες ποσότητες, ούτε να την αποθηκεύσει.

Ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ προσπάθησε να αναπαραστήσει όσο γίνεται πιο πιστά την επιστήμη του CERN και συμβουλεύτηκε τον Δρ Ρολφ Λάντουα, ερευνητή αντιύλης και υπεύθυνο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του CERN, για το πώς μπορεί να παραχθεί και να αποθηκευτεί η αντιύλη.

Γυρίσματα στη Γενεύη δεν έγιναν, η ομάδα της ταινίας όμως φωτογράφησε τους χώρους και αναδημιούργησε τα εργαστήρια στο στούντιο.

Τόσο ο Ρον Χάουαρντ όσο και ο Τομ Χανκς είναι εξάλλου σχετικά εξοικειωμένοι με τη τεχνολογία, τουλάχιστον με τη διαστημική τεχνολογία, λόγω της ταινίας Apollo 13 και της μίνι σειράς From the Earth to the Moon, η οποία κέρδισε βραβείο Emmy και Χρυσή Σφαίρα . Και οι δύο σχολίασαν ότι το CERN τους θυμίζει τη NASA. «Από έξω δεν βλέπεις τίποτα και μέσα κρύβονται αυτά τα τεράστια μηχανήματα», όπως το έθεσε ο Χανκς

O ηθοποιός -που φαινόταν πιο ενθουσιασμένος με το CERN παρά με τη διαφήμιση της ταινίας- μάς έδωσε και ένα παράδειγμα για το πώς η φαντασία του σινεμά μπορεί να φέρει την επιστημονική έρευνα πιο κοντά στο ευρύ κοινό:
«Κανείς δεν καταλαβαίνει την πυρηνική φυσική, όλοι το ξέρουν αυτό. Όπως μου το εξήγησε ένας μηχανικός, η κατάσταση [στον LHC] έχει ως εξής:
έχεις ένα παιδικό τρενάκι που γυρίζει γύρω-γύρω προς τη μία κατεύθυνση, και ένα άλλο τρενάκι που κάνει γύρους στην αντίθετη κατεύθυνση. Και όταν αυτά τα τρενάκια συγκρουστούν με την ταχύτητα του φωτός, αυτό που προκύπτει είναι ένα νέο μέσο μεταφοράς».
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το in.gr)

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Νάτη - νάτη η σκοτεινή ύλη. Αμ δε!


Οι ελπίδες διαψεύδονται
Διαστημικό τηλεσκόπιο αποτυγχάνει να φωτίσει τη σκοτεινή ύλη

NASA
Το τηλεσκόπιο Fermi ανέλυσε σωματίδια υψηλής ενέργειας που φτάνουν στη γήινη ατμόσφαιρα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα Fermi απέτυχε να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα περυσινού πειράματος που ανίχνευσε ενδείξεις για την ύπαρξη της «σκοτεινής ύλης», του μυστηριώδους υλικού που αναζητείται παντού στο Σύμπαν.

Οι νέες παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο της NASA δεν αποκλείουν μεν την ύπαρξη σκοτεινής ύλης, φαίνεται όμως να διαψεύδουν τις ελπίδες ότι οι αστρονόμοι θα κατάφερναν να τη «δουν» σύντομα, σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, όπου είχαν δημοσιευτεί πέρυσι τα αμφιλεγόμενα πρώτα αποτελέσματα.

Εδώ και δεκαετίες, οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι το Σύμπαν περιέχει πολλή περισσότερη μάζα από αυτή που μπορούμε να δούμε κοιτάζοντας με τηλεσκόπια τον ουρανό. Υποθέτουν λοιπόν ότι υπάρχει κάποιο επιπλέον υλικό, άγνωστης μέχρι σήμερα σύστασης, το οποίο δεν εκπέμπει καθόλου ακτινοβολία και δεν αλληλεπιδρά με την κανονική ύλη.

Ορισμένα θεωρητικά μοντέλα προτείνουν ότι η σύγκρουση δύο σωματιδίων αυτής της μυστηριώδους αντιύλης θα παρήγαγε σωματίδια ύλης και αντιύλης που μπορούν να γίνουν αντιληπτά, για παράδειγμα ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια (αντι-ηλεκτρόνια).

Στο περυσινό πείραμα, το ερευνητικό αερόστατο ATIC (Advanced Thin Ionization Calorimeter) είχε παρατηρήσει ότι η ροή ποζιτρονίων και ηλεκτρονίων που φτάνει μέχρι τη γήινη ατμόσφαιρα κορυφώνεται σε ενέργειες 300 έως 800 δισ. ηλεκτρονιοβόλτ, διαπίστωση που βρίσκεται σε συμφωνία με τις θεωρητικές μάζες ορισμένων σωματιδίων σκοτεινής ενέργειας.

Το τηλεσκόπιο Fermi της NASA (το οποίο ανιχνεύει και ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια, εκτός από τα φωτόνια των ακτίνων γάμμα) απέτυχε τώρα να καταγράψει το ίδιο μέγιστο στη ροή σωματιδίων με ενέργεια εντός αυτού του εύρους.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν το Σάββατο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Ιστορίας στο Ντένβερ.

Πάντως οι ερευνητές του πειράματος ATIC δεν πείθονται εύκολα ότι οι ενδείξεις που κατέγραψαν όντως δεν υπάρχουν. Υποστηρίζουν ότι το Fermi ανίχνευσε μεν περισσότερα σωματίδια, δεν είχε όμως αρκετή ανάλυση για να καταγράψει το «peak» που είχαν εντοπίσει οι ίδιοι.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι το Fermi ανίχνευσε περισσότερα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας από ό,τι αναμενόταν, μια αμυδρή ένδειξη ότι πράγματι υπάρχει κάτι «σκοτεινό» εκεί έξω.

Newsroom ΔΟΛ

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον ακαδημαϊκό, ομότιμο καθηγητή Φυσικής κ. Καίσαρα Αλεξόπουλο



Παρά τα εκατό του χρόνια ο Καίσαρ Αλεξόπουλος, ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Φυσικής, μετέβη προχθές στην Ακαδημία Αθηνών για να τιμηθεί από συναδέλφους του και μαθητές του για την πολυετή προσφορά του στην επιστήμη.
Υποβασταζόμενος από τον γιο του Δημοσθένη και τον καθηγητή Φυσικής Παναγιώτη Βαρώτσο [οι δυο τους με τον Κωνσταντίνο Νομικό ανέπτυξαν το 1981 τη μέθοδο πρόγνωσης σεισμών ΒΑΝ (ακρωνύμιο των ονομάτων τους)] εισήλθαν στη μεγαλοπρεπή αίθουσα της Ακαδημίας, όπου ακολούθησε η τιμητική τελετή για τον τιμώμενο Δάσκαλο.
Χωρίς την παρουσία πολιτικών, παρόντων των ακαδημαϊκών Δεσποτόπουλου, Ζερεφού, Τέτση, Σκαλκέα, Βαλτινού, Ευαγγελάτου, Σκαρβέλη, Σβολόπουλου, Φωκά κ.ά.
Παρόντες, οι καθηγητές Κωνσταντίνος Ευταξίας και Ακης Τσελέντης, ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας, ο ανιψιός του τιμώμενου Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας.

«Ο καθηγητής Αλεξόπουλος ανάλωσε τη ζωή του στην προαγωγή αξιών της έρευνας και της δυνητικής παιδείας τού γίγνεσθαι», τόνισε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Πάνος Λιγομενίδης.
«Σήμερα η παιδεία μας μοιάζει με ένα πλαστικό κορμό δέντρου, χωρίς ούτε ένα ξερό φύλλο επάνω του που να θυμίζει ότι υπήρξαν και καλύτερες εποχές. Καίσαρ Αλεξόπουλε, η γνωριμία μας έκανε τη ζωή μου πιο πλούσια».
Ο ακαδημαϊκός Γιώργος Κοντόπουλος χαρακτήρισε τον τιμώμενο «ευπατρίδη, αδέκαστο και τίμιο καθηγητή»,
ενώ πολλοί από τους φίλους και μαθητές του μιλούσαν για τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην παιδεία και την έρευνα και για εποχές «που μαθαίναμε γράμματα».

Παρά τις προτροπές του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου «αποχωρήστε διότι κινδυνεύει η υγεία του ακαδημαϊκού», ο τιμώμενος δέχτηκε τους φίλους και μαθητές του, τους χαιρέτησε και βρήκε τον χρόνο να μας πει δυο λόγια:
«Το έργο μου είναι οι μαθητές μου, όλοι αυτοί οι σημερινοί επιστήμονες που διαπρέπουν. Ενας μού είπε πριν λίγο "δάσκαλε, ό,τι είμαι το οφείλω σε σένα. Αυτά έχω και γι' αυτά καμαρώνω».

Για την ομάδα ΒΑΝ δεν καμαρώνετε;

«Οταν πρωτοξεκινήσαμε, δεν ξέραμε πού θα οδηγηθούμε. Εγιναν σημαντικά βήματα, πιστεύω πως στο μέλλον θα έχουμε σπουδαίες εξελίξεις στα θέματα των σεισμών».

Η γνώμη σας για τον κ. Βαρώτσο;

«Ο Παναγιώτης είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος, εξαιρετικός επιστήμονας. Σπουδαίος άνθρωπος, συνδεόμαστε μαζί πολλά χρόνια, τους αγαπώ ιδιαίτερα και αυτόν και τη γυναίκα του».

Λυπάστε που η πολιτεία άφησε την ομάδα ΒΑΝ και τον καθηγητή Βαρώτσο στο περιθώριο;

«Δεν νομίζω πως τον άφησαν στο περιθώριο, ο κ. Βαρώτσος επέλεξε να εργάζεται αθόρυβα και μέσω της επιστημονικής οδού. Δεν έκανε προσπάθεια να επικοινωνήσει τη δουλειά του. Αφιερώθηκε στην επιστήμη του. Σήμερα η ομάδα του έχει πολλούς επιστήμονες συνεργάτες, μελετούν τα φαινόμενα και σίγουρα θα προχωρήσουν σε σπουδαίες μεθόδους πρόγνωσης».

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία 2 Μαϊου 2009

Σχετκά: Διονύση Μαρίνου: Ο Καίσαρας Αλεξόπουλος που γνώρισα
Στη φωτογραφία αριστερά ένα συγκινητικό στιγμιότυπο από τα 100-χρονα του Καθηγητή στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Διακρίνονται η κ. Παρασκευή Ευθυμίου, ο κ. Διονύσιος Μαρίνος.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Η τέχνη του μάστορα στο μπουχαρί φαίνεται.


Ένα μπουχαρί (καπνοδόχος) στο Ζαγόρι. Συχνά ωραία πέτρινα καινούρια σπίτια στο Ζαγόρι, έχουν άτεχνες καμινάδες, που ασχημίζουν και την όλη κατασκευή. Εδώ ένα σχετικά πετυχημένο μπουχαρί, με φόντο τους απέναντι λόφους με δάση τώρα, που παλιά ήταν αμπέλια και χωράφια.