Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Σχολικό εγχειρίδιο Φυσικής από την Αλβανία


Βρήκα σε τμήμα ένταξης ένα βιβλίο Φυσικής της γείτονος Αλβανίας.
Το βιβλίο μικρού σχήματος έχει 236 σελίδες σε ασπρόμαυρη εκτύπωση, (έκδοση 2002) και ως δείχνει είναι για το Γυμνάσιο. Βέβαια είναι λιτό και μη φανταχτερό σε εκτύπωση. Πρόσεξα όμως ότι είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία των μαθητών του Γυμνασίου, αν κρίνω από την αραιογραμμένη εκτύπωση, τα μεγάλα γράμματα και τα σχήματα, που μπορεί να δείχνουν απλοϊκά, αλλά πάντα καταλαμβάνουν το 1/2 ή το 1/3 της σελίδας. Καλύπτει τις καταστάσεις της ύλης, την δομή της, υδροστατική, δυνάμεις (χωρίς να υπεισέρχεται σε νόμους του Νεύτωνα) έργο, ισχύς, ηλεκτρικά κυκλώματα, ηλεκτρομαγνητισμό σε έκταση, οπτική, μικρή εισαγωγή στην ατομική Φυσική. Ακόμη δεν έχει κινήσεις (ομαλή, επιταχυνόμενη, κυκλική) κεντρομόλα δύναμη, ηλεκτροστατική.
Σε αρκετά σχήματα διακρίνονται πρωτότυπες ιδέες, όπως το πριόνισμα ενός ξύλου για την σωματιδιακή δομή της ύλης, το βαρέλι με τις μοτοσυκλέτες για την συνθήκη του Bohr εκπομπής φωτονίων.
Στην παρουσίαση υπάρχουν 12 ενδεικτικές σελίδες από το βιβλίο αυτό.
Είπαμε λιτό αλλά ενδιαφέρον.
Υστερεί στις λίγες ασκήσεις - ερωτήσεις που έχει.
(στο γραμματόσημο ο Einstein σε τεχνοτροπία Χότζα)

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Το κόκκινο κρασί προστατεύει και απο τη ραδιενέργεια

Το κόκκινο κρασί δεν προστατεύει μόνο από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προφύλαξη του πληθυσμού σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

«Σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα στην αγορά που να προστατεύουν από την έκθεση σε ραδιενέργεια ή να την εξουδετερώνουν» δήλωσε στο Reuters ο Τζόελ Γκρίνμπεργκερ, πυρηνικός γιατρός στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και επικεφαλής των ερευνητών.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε θεραπείες για τον γενικό πληθυσμό οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές και μη τοξικές. Μικρά μόρια που είναι εύκολο να αποθηκευτούν, να μεταφερθούν και να χορηγηθούν είναι η καλύτερη λύση για αυτό, και μέχρι στιγμής η ακετυλιωμένη ρεσβερατρόλη καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις».

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη προστατεύει από τη γήρανση και το διαβήτη, εξουδετερώνει τις συνέπειες της παχυσαρκίας και ενεργοποιεί το γονίδιο SIR2 που έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.

Στη νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Θεραπευτικής Ραδιολογίας και Ογκολογίας, οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια ρεσβερατρόλη που είχε τροποποιηθεί χημικά με ομάδες ακετυλίου.

(Έτυχε να ακούσω από τον φυσικό Θ. Μ. μια ιστορία για ένα Ιάπωνα στο Ναγκασάκι ή στη Χιροσίμα, ο οποίος δεν προσβλήθηκε από τη ραδιενέργεια της ατομικής βόμβας, γιατί λέει ήταν τύφλα στο μεθύσι. Ο Θ. Μ. απέδιδε τη διάσωση του Ιάπωνα στην αιθυλική αλκοόλη. Φυσικά κάπου θα το είχε διαβάσει.

Ποιός ξέρει πόσες άλλες πολύτιμες φαρμακευτικές ουσίες υπάρχουν σε φυσικές τροφές που σκόπιμα αφήνονται στο σκοτάδι)

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Ανίχνευση μαγνητικού πεδίου σωληνοειδούς

Στόχοι: Η ανίχνευση του μαγνητικού πεδίου ενός σωληνοειδούς, η εύρεση του τρόπου μεταβολής του μαγνητικού πεδίου κατά μήκος του άξονα του σωληνοειδούς, μια εφαρμογή της αμοιβαίας επαγωγής στην ανίχνευση μαγνητικού πεδίου.
Το σωληνοειδές (από το σετ του ζυγού ρεύματος ΗΛ. 305) τροφοδοτείται από εναλλασσόμενη τάση με μέγιστη ένταση ρεύματος 4-5 Α. Το εναλλασσόμενο ρεύμα παράγει εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο.
Διαπιστώνουμε ισχυρό μαγνητικό πεδίο κοντά στον αυλό του σωληνοειδούς, πλησιάζοντας σιδερένιο καρφί δεμένο σε κλωστή, ή σιδερένια αλυσίδα.
Μάλιστα μια μικρή αλυσίδα αρπάζεται στην μια άκρη του αυλού και βγαίνει στην άλλη άκρη.
Αξίζει να διαπιστώσουμε αν οι μαθητές -τριες γνωρίζουν ότι τα χάλκινα, χρυσά, (τα μη έχοντα fe) αντικείμενα δεν έλκονται. (μάλλον όχι - ούτε αρκετοί πρωτοετείς φοιτητές του Φυσικού το γνωρίζουν)

Το ανιχνευτικό πηνίο τετραγωνικής ή κυκλικής διατομής διαμέτρου 5-6 cm στερεώνεται σε ξύλινο πηχάκι με τους ακροδέκτες του συνδεμένους στην είσοδο Ψ ενός καθοδικού παλμογράφου. Από κάθε σπείρα του μικρού πηνίου ανίχνευσης διέρχεται μεταβαλλόμενη μαγνητική ροή και επομένως στα άκρα του εμφανίζεται εναλλασσόμενη τάση που ενισχύεται κατάλληλα στον παλμογράφο. Το μήκος της κατακόρυφης γραμμής στον παλμογράφο, με τη σάρωση εκτός, είναι ανάλογο του πλάτους του μαγνητικού πεδίου που συναντάει το πηνίο ανίχνευσης, καθώς μετακινείται κατά μήκος του άξονα του σωληνοειδούς
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι καθώς το μικρό ανιχνευτικό πηνίο γυροφέρνει - πλησιάζει το σωληνοειδές, έχουμε στον παλμογράφο μικρή ή μεγάλη γραμμή, αντίστοιχη της τοπικής ισχυρότητας του μαγνητικού πεδίου.
Μετακινώντας το μικρό πηνίο ανίχνευσης κατά μήκος του σωληνοειδούς διαπιστώνουμε την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου σε συνάρτηση με την απόσταση x από το άκρο της ξύλινης βάσης. Όπως προκύπτει από τη γραφική παράσταση Β-x το μαγνητικό πεδίο είναι ομογενές με μέγιστο μέτρο στην κεντρική περιοχή του σωληνοειδούς.

Magnetic Field Solenoid
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: physics experiment)

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Δηκτικά του Θανάση Τσιριγώτη (από την αλφαβητα)

Ο κόσμος ενός παιδιού ή τα παιδιά του κόσμου;

Χαρακτήρα καταιγίδας τείνει να προσλάβει η έλευση των πολυτέκνων στην εκπαίδευση. Με βάση τη λογική της κυβέρνησης να κάνει κοινωνική πολιτική με «ξένα κόλλυβα», οι πολύτεκνοι -χωρίς να έχουμε τίποτα με τη συμπαθή γονεϊκή κατηγορία- εκτός από το να προηγούνται στους διορισμούς, καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις, μετακινούνται κατά το δοκούν, αρνούνται τις εφημερίες στο σχολείο (γιατί άραγε;), όπως αρνούνται να πραγματοποιούν και τις συμβατικές εξωδιδακτικές υποχρεώσεις τους (πρωτόκολλο, αλληλογραφία, τμήμα κ.λπ.).
Σε πολλές περιοχές της χώρας το «φαινόμενο του αποικισμού» έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις (π.χ. Ανατολική Αττική) και οφείλουμε να προλάβουμε την έναρξη εμφυλίου πολέμου.
Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει στο δημογραφικό πρόβλημα, να στηρίξει οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες και τους πολύτεκνους με «πριμοδότηση» για κάθε παιδί. Όχι όμως να θεσμοθετεί τον κοινωνικό ανταγωνισμό και διαγκωνισμό. Τα παιδιά δεν πέφτουν από τον ουρανό και κανένα δόγμα δεν εισηγείται και δεν μπορεί να εισηγηθεί τον κοινωνικό κανιβαλισμό.
Το παράδειγμα καθηγητή με 30 χρόνια εργασίας, ο οποίος μένει χωρίς οργανική θέση γιατί κατέφτασε πολύτεκνος στο σχολείο, είναι οδηγός από την ανάποδη.
Τώρα το Υπουργείο να λάβει θέση! Με βάση τη μοναδική πρόταση «Οι πολύτεκνοι προηγούνται στους καταλόγους διορισμού».
Όλα τ’ άλλα είναι εκ του πονηρού, ανθρωποφαγικά και απαράδεκτα!
Οι Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) να επαναφέρουν τις θέσεις τους.


Θ. Τσιριγώτης
μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ

Η δισφαινόλη Α (χημικό σε πλαστικά δοχεία) συνδέεται με καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Μεγάλη έρευνα σε 1.500 ενήλικες Αμερικανούς συνδέεει ένα χημικό που χρησιμοποείται σε κονσέρβες, μπιμπερό, πλαστικά μπουκάλια και άλλες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων με την εμφάνιση καρδιοπάθειας και διαβήτη.
Η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) εκτίμησε ότι η ουσία είναι πιθανότατα ασφαλής, ωστόσο έδωσε συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να περιορίσει την έκθεση.
Η έρευνα αφορά την ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία σε προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα είχε συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές και εμφάνιση καρκίνου.
Η νέα μελέτη Βρετανών ερευνητών, που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, έδειξε ότι εννέα στους δέκα ενήλικες Αμερικανούς έχουν ίχνη BPA στον οργανισμό τους, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται υπερβάσεις των ορίων έκθεσης.
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι το 25% των εθελοντών της μελέτης που παρουσίαζαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις της ουσίας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιοπάθεια ή διαβήτη τύπου ΙΙ, σε σχέση με το 25% των εθελοντών με τα χαμηλότερα επίπεδα BPA.
Η διαπίστωση ακούγεται ανησυχητική, ωστόσο οι Βρετανοί ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη επισημαίνουν ότι η συσχέτιση ανάμεσα στη BPA και τα προβλήματα υγείας δεν αποδεικνύει και αιτιολογική σχέση μεταξύ τους.
Ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή ειδικών κλήθηκε από την FDA να συζητήσει το θέμα την Τρίτη, την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε η μελέτη. Η επιτροπή δεν κατέληξε σε ομόφωνη θέση και η συζήτηση θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετά ακόμα χρόνια.
«Το προκαταρκτικό μας συμπέρασμα είναι ότι [η BPA] είναι ασφαλής, ωστόσο δεν συστήνουμε αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών» δήλωσε η Λόρα Ταραντίνο, επικεφαλής του γραφείου της FDA για την ασφάλεια των πρόσθετων τροφίμων. Επισήμανε πάντως ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο κόσμος μπορεί να περιορίσει την έκθεσή του».
Για παράδειγμα, οι καταναλωτές μπορούν να αποφεύγουν πλαστικές συσκευασίες στις οποίες αναγράφεται ο αριθμός ανακύκλωσης «7», καθώς πολλές από αυτές είναι επιστρωμένες με BPA. Μπορούν ακόμα να αποφεύγουν να ζεσταίνουν τρόφιμα μέσα σε τέτοια δοχεία, καθώς η θερμότητα διευκολύνει τη διαρροή της ουσίας από το πλαστικό.
Στην Ευρώπη, η χρήση της δισφαινόλης Α έχει κριθεί ασφαλής, ωστόσο ο Καναδάς έχει κρίνει ότι η ουσία είναι επικίνδυνη.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Βαρυχειμωνιά προβλέπουν για τη χώρα μας. Λίγες αλλά ραγδαίες βροχές.

Επηρεασμένος από την κλιματική αλλαγή που πλήττει τον πλανήτη εκτιμάται ότι θα είναι ο φετινός χειμώνας στη χώρα μας, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλότερες από τις συνήθεις θερμοκρασίες και λιγότερες αλλά ραγδαίες βροχές.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν, σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, ειδικοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (Met Office) και του βρετανικού Κέντρου Κλιματικών Ερευνών Ηadley.
Μάλιστα, αν και ακούγεται εξωτικό για τη Μεσόγειο, δεν αποκλείεται να μας επισκεφθούν ακόμη και οι τροπικές καταιγίδες, αλλά σε πιο ήπια εκδοχή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Μet Οffice, οι πιθανότητες να είναι το επόμενο τετράμηνο πιο ψυχρό από το φυσιολογικό και με ελάχιστες βροχές είναι μεγαλύτερες στη Δυτική Ελλάδα -δηλαδή στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Πελοπόννησο και στα Επτάνησα- παρά στην υπόλοιπη χώρα.
Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των Βρετανών ειδικών για την περιοχή μας -τουλάχιστον εκείνες που αφορούν τις βροχοπτώσεις- συγκλίνουν με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις των κλιματολόγων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (ΙΡCC) καθώς και του ερευνητικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Center).
Διαφορετικές είναι, πάντως, οι προβλέψεις των Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζοντας ότι το προσεχές διάστημα, ώς τον Φεβρουάριο, η θερμοκρασία στην Ευρώπη θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα.
Ειδικότερα για τη Νοτιοανατολική Ελλάδα -νότια της Αττικής ώς την Κρήτη- οι ειδικοί του Γραφείου Μετεωρολογικών Προβλέψεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια προβλέπουν πως ο υδράργυρος θα δείξει «κόκκινο».

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Μη διανομή εργαστηριακών οδηγών και τετραδίων εργαστηριακών ασκήσεων.

Το ΥΠΕΠΘ προσέγγισε την καλυμένη πραγματικότητα ή κάνει οικονομίες;
(ακριβό στα πίτουρα και φθηνό στο αλεύρι)

Σχετικά με τους εργαστηριακούς οδηγούς και τα τετράδια εργαστηριακών ασκήσεων των μαθημάτων: Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Οικιακής Οικονομίας σας γνωρίζουμε ότι θα διατεθούν φέτος σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των μαθητών και θα πρέπει να παραμείνουν κατά τη σχολική χρονιά 2008-9 στη βιβλιοθήκη του σχολείου.
Εφόσον πραγματοποιούνται εργαστηριακές ασκήσεις θα διανέμονται στους μαθητές οι οδηγοί και φωτοτυπίες των εργαστηριακών οδηγών και των τετραδίων εργαστηριακών ασκήσεων, για να συμπληρωθούν μετρήσεις και παρατηρήσεις.
Μετά το τέλος του μαθήματος οι οδηγοί και τα τετράδια θα επιστρέφονται από τους μαθητές, θα συγκεντρώνονται από τον διδάσκοντα του μαθήματος και θα φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη.


Σκέφτηκαν ή έμαθαν ότι δεν πολυχρησιμοποιούνται οι εργαστηριακοί οδηγοί και τα αντίστοιχα τετράδια (όταν δεν είναι ενοποιημένα) ευκαιρία να κάνουμε οικονομία (να μην ξανατυπώσουμε οδηγούς και τετράδια), πλην όμως πολλαπλασιάζεται έτσι η κούραση των όσων καθηγητών θέλουν να διδάξουν πειραματικά. Πρόσφατα νομίζω παρόμοια σκέψη εκφράστηκε και για τα άλλα βιβλία, να επιστρέφονται στο Σχολείο.
Όταν πρωτοείδα το έγγραφο, το διάβασα πολλές φορές μέχρι να το πιστέψω ότι λέει να φυλάσσονται στο Σχολείο, για να ξαναματαχρησιμοποιηθούν, αφού στις φωτοτυπίες ... γραφούν οι μετρήσεις, οι γραφικές παραστάσεις, όταν ακόμα σήμερα εκφωνούνται ασκήσεις.

Ένας σχολιασμός ( από Π. Ε. ) στην ΑΛΦΑΒΗΤΑ

Ανάρτηση στο BLOG του Ν. Π.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ανατροπές σε Δημοτικό - Γυμνάσιο

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ:
Ριζικές ανατροπές στα αναλυτικά προγράμματα Δημοτικού και Γυμνασίου σχεδιάζει το υπ. Παιδείας. Με βασική παραδοχή το γεγονός ότι η καθημερινότητα των μαθητών χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο «φορτωμένη», ξεκινά η συζήτηση για αλλαγές που θα κάνουν το σχολείο έως και την Γ τάξη του Γυμνασίου, πιο ουσιαστικό και -γιατί όχι;- «ελκυστικότερο».
Θα «κοπούν» μαθήματα; Θα συγχωνευτούν; Θα μειωθεί η ύλη; Σε αυτά τα ερωτήματα θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις περίπου 200.000 εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων και σχολικοί σύμβουλοι, στους οποίους φτάνει την ερχόμενη εβδομάδα εγκύκλιος σχετική με την αναμόρφωση των μαθητικών προγραμμάτων.
Η εγκύκλιος θα ζητεί από τους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν τις απόψεις τους, σε συζητήσεις που θα προκληθούν για τα ζητήματα από τους αρμόδιους περιφερειακούς διευθυντές. Η διαβούλευση για τις αλλαγές θα γίνει διεξοδικά στο επίπεδο της εκπαιδευτικής κοινότητας και τα πρώτα συμπεράσματα θα τα έχουμε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.
«Στόχος μας είναι οι μαθητές στην πρώτη τους σχολική περίοδο, δηλαδή στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό, να έχουν μια γενική ανθρωπιστική και σύγχρονη παιδεία. Θέλουνα μορφοποιήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, να είναι Ελληνες - πολίτες του κόσμου. Στο Λύκειο θα εξειδικεύονται οι κλίσεις, ενώ θα δίνεται έμφαση και στον επαγγελματικό προσανατολισμό», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπ. Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Το πείραμα της Φιλαδέλφειας. Ιστορία και μύθος.

Το Πείραμα της Φιλαδέλφεια, συνεχίζει να εξάπτει τη φαντασία και την περιέργεια του κοινού για 55 τώρα χρόνια από τις πρώτες αναφορές σε αυτή την παράξενη ιστορία.
Προϊόν της φαντασίας ενός ανθρώπου, ή πραγματικότητα που ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής φαντασίας; Ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα. Θα σας έτυχε στο Σχολείο μαθητές να μην ρωτήσουν τίποτε όλη τη χρονιά, αλλά απορίες για το πείραμα της Φιλαδέλφειας έχουν πάντα.

Στο βιβλίο των Moore & Berlitz γίνεται και η πρώτη αναφορά στην ταυτότητα του πλοίου που υπήρξε το αντικείμενο του πειράματος.
Σύμφωνα με τις έρευνες των συγγραφέων και τις αφηγήσεις του Allen το DE-173 Εldridge ήταν το πλοίο που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα.
Επρόκειτο για ένα αντιτορπιλικό συνοδείας, εκτοπίσματος 1240tn της κλάσης Cannon. Σύμφωνα με τα επίσημα αρχείο το πλοίο εισήλθε στην υπηρεσία τον Αύγουστο του 1943 και χρησιμοποιήθηκε για τη συνοδεία νηοπομπών στο Ατλαντικό και τη Μεσόγειο μέχρι το 1945, οπότε και μεταφέρθηκε στον Ειρηνικό. Τον Ιούλιο του 1946 αποσύρθηκε στην εφεδρεία (Reserve Fleet).

Στις 15 Ιανουαρίου του 1951 μεταβιβάστηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στα πλαίσια των μεταπολεμικών προγραμμάτων ενίσχυσης. Υπήρξε 1 από τα 4 αντιτορπιλικά της κλάσης Cannon που δόθηκαν στο Ελληνικό Π.Ν. και έγιναν γνωστά ως «τα θηρία», καθώς ονοματίστηκαν «Αετός», Ιέραξ», «Πάνθηρ» και «Λέων».
Δύο από αυτά έμελλε να γίνουν διάσημα: ο «Αετός» καθώς ήταν το πλοίο που «πρωταγωνίστησε» σε αρκετές ταινίες μεταξύ των οποίων «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» και «Η Αλίκη στο Ναυτικό» και ο «Λέων», D-54, όπως ονομάσθηκε το DE-173 Eldridge.
Έχει γραφθεί από αρκετούς ερευνητές ότι αξιωματικοί και ναύτες που υπηρέτησαν στο «Λέων» ανέφεραν παράξενες καταστάσεις που είχαν να κάνουν τόσο με τα ηλεκτρολογικά του πλοίου (καλώδια που έμοιαζαν να ξεκινούν από το πουθενά και να καταλήγουν πουθενά), σφραγισμένα διαμερίσματα, παραισθήσεις των μελών του πληρώματος. Έχει επίσης γραφεί ότι οι σελίδες του ημερολογίου του πλοίου από τον Αύγουστο μέχρι το Σεπτέμβριο του 1943 λείπουν. Άλλες πάλι αναφορές θέλουν τον «Αετό» να παρουσιάζει παράξενη συμπεριφορά εξαφανιζόμενος από τα ραντάρ κατά τη διάρκεια ασκήσεων και με αρκετές δυσκολίες στις επικοινωνίες.

Έτσι αρκετοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ήταν ο Αετός και όχι ο Λέων το πλοίο του πειράματος και ότι σκόπιμα το Ναυτικό των ΗΠΑ «άλλαξε» τα πλοία κατά την παράδοσή τους στην Ελλάδα ώστε να μπερδευτούν τα ίχνη.
Το «Λέων» υπηρέτησε έως το 1991 οπότε και παροπλίστηκε μεταφερόμενο στην Αμφιάλη. Το πλοίο οδηγήθηκε προς διάλυση προς το τέλος της δεκαετίας του 90.

Ο «Αετός», επίσης υπηρέτησε μέχρι το 1991, και παρέμεινε στην Αμφιάλη μέχρι το 1993 οπότε και δωρίθηκε από την την Ελληνική κυβέρνηση στην ΄Ένωση Ναυτικών Αντιτορπιλικών Συνοδείας (Destroyes Escort Sailors Association). Τα έξοδα της επιστροφής χρηματοδοτήθηκαν, μέσω εισφορών $275.000 από μέλη της ένωσης. Το πλοίο μεταφέρθηκε στη N. York, συνοδεία ενός Ρωσικού ρυμουλκού, στις 23 Αυγούστου 1993.
Ας δούμε όμως τα γεγονότα.
Οι βασικές θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Πείραμα της Philadelphia είναι ουσιαστικά σε δύο κατευθύνσεις:
Η πρώτη είναι εκείνη των οπαδών του μυστηρίου και υποστηρίζει ότι πράγματι έγινε ένα πείραμα το οποίο είχε ως στόχο την απόκρυψη ενός πλοίου από τα ραντάρ και/ή από τα ανθρώπινα μάτια. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο σε εφαρμογή των θεωριών του Einstein για τα ενοποιημένα πεδία και του Tesla για τον ηλεκτρομαγνητισμό. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι το πείραμα είχε τραγικά και απροσδόκητα αποτελέσματα, τόσο σε ότι αφορά τις ζωές των μελών του πληρώματος όσο και τα επιστημονικά δεδομένα καθώς πιθανολογείται η δημιουργία μιας ρωγμής στη συνέχεια του χωροχρόνου.
Η δεύτερη είναι εκείνη των σκεπτικιστών, αλλά και η επίσημη θέση του Ναυτικού. Σύμφωνα με αυτή το πείραμα δεν έλαβε ποτέ χώρα, ενώ οι διάφορες αναφορές (Allen) οφείλονται σε κακή αντίληψη των διαδικασιών απομαγνήτισης των πλοίων για τον κίνδυνο των μαγνητικών ναρκών ή και άλλων πειραματικών αλλά καθόλου εξωτικών εφαρμογών (νέου τύπου έλικες πρόωσης, ρυμουλκούμενες διατάξεις σόναρ, συστήματα, προστασίας από ηχοεντοπισμό κ.α.) με κύριο στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος απέναντι, κυρίως, στα Γερμανικά υποβρύχια.
Χαρακτηριστικά η διαδικασία της απομαγνήτισης, από τεχνική άποψη, πλησιάζει αρκετά τις διάφορες περιγραφές για το πείραμα (γινόταν και γίνεται με τη βοήθεια ασθενούς ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που δημιουργείται από καλώδια που διατρέχουν το κέλυφος του πλοίου ώστε το πλοίο να χάσει το μαγνητικό φορτίο του και γίνει «αόρατο» για τις μαγνητικές νάρκες).
Παρόμοια ανάρτηση ΕΔΩ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Το πείραμα του αιώνα. Η έναρξη του πειράματος σε ζωντανή μετάδοση

Μία ημέρα πριν από την επιστροφή στην «ώρα μηδέν». Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Αύριο, οι φυσικοί -και όχι μόνον- όλου του κόσμου θα έχουμε στραμμένο το βλέμμα στη Γενεύη όπου «ανάβει» τις «μηχανές» του, για την πρώτη σημαντική δοκιμή, ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) - η μεγαλύτερη πειραματική μηχανή σωματιδιακής Φυσικής που κατασκευάστηκε ποτέ, για να μελετήσουν οι επιστήμονες πώς επεισέρχεται η μάζα των σωματιδίων στις εξισώσεις που περιγράφουν την ύλη (με απλά λόγια, πώς αποκτούν μάζα τα σωματίδια) αλλά και ποια ήταν η κατάσταση συμπαντικής ύλης του Σύμπαντος ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) -περίπου 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν- και τη δημιουργία του κόσμου. Η έναρξη θα μεταδοθεί ζωντανά, μέσω live webcast στο Ιντερνετ και συγκεκριμένα στη διεύθυνση http://webcast.cern.ch και τηλεοπτικά από τη Eurovision.
Σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, αστροφυσικό και διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, «το βασικό ερώτημα είναι η ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς. Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να δώσουν κάποια απάντηση στο φαινόμενο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, καθώς και σε όσα ερωτήματα προκύψουν κατά τη διενέργεια των πειραμάτων.
Αλλά ο κύριος στόχος της αναζήτησής τους είναι το Χιγκς: το "Αγιο δισκοπότηρο" της Φυσικής».
Ο Λέον Λέντερμαν που έδωσε το προσωνύμιο στο συγκεκριμένο σωματίδιο ήταν νομπελίστας φυσικός και δούλεψε πολλά χρόνια στο αντίστοιχο αμερικανικό ίδρυμα ερευνών, το Fermi Lab, στο Σικάγο.
Ονόμασε έτσι το Χιγκς, επειδή αυτό δημιουργεί ένα πεδίο στο οποίο τα υπόλοιπα σωματίδια «κολυμπούν». Ανάλογα, λοιπόν, με το «κολύμπι» που κάνουν τα σωματίδια στην «παχύρρευστη θάλασσα» που δημιουργεί το Χιγκς, αποκτούν συγκεκριμένη έννοια και σημασία. Γι' αυτό, επειδή το πεδίο του Χιγκς καθορίζει και τα υπόλοιπα σωματίδια, ονομάστηκε το Χιγκς "σωματίδιο του Θεού"».
Πιστεύουν και ελπίζουν πως η συγκέντρωση μιας μεγάλης ποσότητας ενέργειας σε μια πολύ μικρή περιοχή του χώρου μπορεί να «αναγκάσει» το σωματίδιο Higgs να φανερωθεί. Το ραντεβού έχει κλειστεί για το καλοκαίρι του 2008 στο CERN.
Περισσότερα ΕΔΩ

επαε ... CERN

Αν πάει κάτι στραβά, ρώτησε δημοσιογράφος τον Σιμόπουλο του Πλανητάριου, που θα σας βρούμε;
Μερικοί (0,1% των φυσικών) λένε ότι ενδέχεται να σχηματισθούν μικρές "μαύρες τρύπες" οπότε θα έχουμε ραντεβού με την σκοτεινή ύλη.
Σκίτσα για την "κατανόηση" της δράσης του σωματίδιου Higgs ΕΔΩ
(Και να, τι θέλω τώρα να σας πω
Μες στις Ινδίες μέσα στην πόλη της Καλκούτας,
φράξαν το δρόμο σ' έναν άνθρωπο.
Αλυσοδέσαν έναν άνθρωπο κει που εβάδιζε.
Να το λοιπόν γιατί δεν καταδέχουμαι
να υψώσω το κεφάλι στ' αστροφώτιστα διαστήματα.
Θα πείτε, τ' άστρα είναι μακριά κι η γη μας τόση δα μικρή.
Ε, το λοιπόν, ο,τι και να είναι τ' άστρα,
εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει.
είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουν
έλεγε πριν κάμποσα χρόνια ένα λησμονημένο τώρα τραγούδι σε στίχους του Ναζίμ Χικμέτ)

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Έρχεται νέο σχολείο;

Ενα σχολείο περισσότερων επιλογών θα προτείνει στον υπουργό Παιδείας η επιτροπή Μπαμπινιώτη, που έχει επιφορτιστεί με τη μελέτη των νέων αναλυτικών προγραμμάτων της πρώτης και δεύτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, η επιτροπή θα αναζητήσει χώρο στα πυκνά προγράμματα του Γυμνασίου και του Λυκείου για «ελεύθερες ζώνες» μαθημάτων επιλογής. Στα σενάρια που θα εξεταστούν περιλαμβάνεται και η διεύρυνση ωραρίου στο Γυμνάσιο. Στο μικροσκόπιο της επιτροπής θα τεθεί επίσης το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του ολοήμερου Δημοτικού.
Στο Παρίσι, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να χαρίσει τρεις ημέρες της εβδομάδας στους μικρούς μαθητές προκάλεσε τις αντιδράσεις των σοσιαλιστών, στην Αθήνα όμως έξυσε πληγές, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον πιο σκληρά εργαζόμενο μαθητή της Ευρώπης. Σε όλες τις σχετικές έρευνες ξεχειλίζει ο φόρτος του Ελληνα μαθητή.
«Οι Γάλλοι συνηθίζουν να κάνουν ασυνήθη πράγματα»,
δήλωσε στον ΕΤ ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γ. Μπαμπινιώτης, επικεφαλής της επιτροπής που συγκρότησε ο υπουργός Παιδείας, κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Από τη συνομιλία μας προέκυψε ότι ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Αθηνών προσανατολίζεται στην προσθήκη ελεύθερης ζώνης για «τα παραπεταμένα μαθήματα», όπως ανέφερε. Τέτοια θεωρεί τα Καλλιτεχνικά, τη Μουσική, τη Ρητορική, τη Λογοτεχνία.
«Εμείς δεν πάμε να προσθέσουμε ώρες Μαθηματικών, να αφαιρέσουμε ώρες Γλώσσας κ.λπ. Δεν είναι η δουλειά μας οι προσθαφαιρέσεις στα ωρολόγια προγράμματα. Θα διαμορφώσουμε μια γενική φιλοσοφία για τις ζώνες που πρέπει να περιέχουν τα νέα αναλυτικά προγράμματα».Σε διάστημα μικρότερο μίας επταετίας θα είναι η δεύτερη φορά που θα περάσουν από «σκούπα» τα προγράμματα και τα βιβλία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το 2006 άλλαξαν όλα τα προγράμματα και τα βιβλία του Δημοτικού και του Γυμνασίου με άξονα τη «διαθεματική προσέγγιση της σχολικής ύλης», ένα εγχείρημα που αμφισβητήθηκε εκ βάθρων, ενώ πυροδότησε τη μία και μοναδική εξέγερση του διδασκαλικού κλάδου στα χρονικά της Μεταπολίτευσης. Οι αντιδράσεις για το περιβόητο βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Το πλήρες άρθρο στον Ε.Τ.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Μελέτη επιταχυνόμενης κίνησης με χρονομετρητή. Μέτρηση της επιτάχυνσης βαρύτητας

Φύλλο εργασίας με την πορεία της άσκησης, χώρο αναγραφής μετρήσεων, επεξεργασίας, σε διαδοχικά βήματα. (ΕΔΩ)

Αντί της διάταξης που προτείνεται στο φύλλο εργασίας, μπορούμε να χρσιμοποιήσουμε το κάσωμα της πόρτας της σχολικής αίθουσας.
Ο χρονομετρητής με περασμένη την χαρτοταινία (στην άκρη της οποίας έχουμε στερεώσει μικρό βάρος) μπορεί να κρατηθεί με το ένα χέρι στην εσοχή του κασώματος της πόρτας.
Με το άλλο χέρι κλείνουμε τον διακόπτη, ενώ σχεδόν αμέσως αφήνουμε την χαρτοταινία να πέσει.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της προτεινόμενης πορείας:
1) Δεν χρειάζεται πολύπλοκη συναρμολόγηση συσκευής
2) Μπορούμε να μετρήσουμε με αρκετή ακρίβεια την επιτάχυνση βαρύτητας g.
3) Συνδυάζεται με την προτεινόμενη δραστηριότητα (με την χρονοφωτογραφία) των σελίδων 92,93 του σχολικού βιβλίου Φυσικής της Α΄ Λυκείου.


Αν τυχόν κάτι σας προβληματίζει, ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ , απαντημένο το φύλλο εργασίας με τις μετρήσεις, τις γραφικέςπαραστάσεις και την επεξεργασία τους.
Εν ανάγκη (η κακία των άψυχων που έλεγε ο Κ. Αλεξόπουλος) φτιάξτε μια χαρτοταινία μόνοι σας (λέμε τώρα - τι φυσικοί είμεθα, άσσοι στο μαγείρεμα)

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Καλή Σχολική Χρονιά με υγεία και πολλές αντοχές!

Τελείωσε ο Αύγουστος τέρμα το καλοκαίρι. Εύχομαι το Φθινόπωρο ό,τι ποθείς να φέρει.
Οι άδειες τελειώνουνε ανοίγουν τα Σχολεία και τα κοπέλια ...με χαρά ανοίγουν τα βιβλία.
Όλοι οι εργαζόμενοι γυρίζουν στις δουλειές τους κι ίσως ακόμα έχουνε λιακάδες στις καρδιές τους.




Εφέτος θα 'ναι δύσκολη μας λένε η χρονιά. Πολλές ευχές να δώσουμε στη νέα τη γενιά.

Νάχουν σχολειά τση προκοπής, δασκάλους και βιβλία Και να εκμεταλευτούν το χρόνο στα θρανία